Genel

Filistin devletinin islami başkenti Kudüs

Filistin devletinin islami başkenti Kudüs Hamas’ın Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye, ABD’nin Kudüs kararının ardından İsrail’e karşı ‘yeni intifada’ çağrısı yaptı. İsrail açıklamanın ardından Batı Şeria’ya takviye taburlarını konuşlandırma kararı aldı. Filistin devletinin islami başkenti Kudüs detaylar haberimizde…

Filistin devletinin islami başkenti Kudüs

Hamas lideri Haniye, ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığını açıklamasının ardından Gazze’de yaptığı konuşmada “ABD destekli Siyonist politikaya yeni intifadanın ateşini yakmadan karşı koyamayız. Siyonist düşmana karşı yeni bir intifadanın çağrısını yapmalı ve çalışmalarını yapmalıyız” dedi.

Haniye 8 Aralık’ı ‘Öfke Günü’ ilan etti

“Gazze’yi özgürleştirdiğimiz gibi halk direnişi yoluyla Kudüs ve Batı Şeria’yı da özgürleştirebiliriz” ifadelerini kullanan, Haniye cuma gününü de (8 Aralık) ‘Kudüs ve Batı Şeria’ya Özgürlük’ sloganı altında ‘Öfke Günü’ ilan etti.

“Trump pişman olana kadar İntifadayı sürdürmek istiyoruz”

Diğer Arap ülkelerine ABD ile iş birliğini sonlandırma çağrısında bulunan Haniye, “Trump ve işgalciler bu karardan pişman olana kadar intifadayı sürdürmeyi istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“Yeni bir strateji geliştirmeliyiz”

“Filsitin’e karşı bu yeni komploya karşı kararlar almalıyız ve yeni bir strateji geliştirmeliyiz. Filistin Yönetimi Oslo anlaşmalarından ve bu anlaşmalardan doğan Filistinliler’e yönelik keyfi şartlardan kendini kurtarma konusunda cesaretli olmalı” diyen Haniye “Bu zorluklar karşısında Filistin’in işgal edilmiş topraklarını yasallaştırmayı tanınmayacağımız konusundaki pozisyonumuzu tekrar ediyorum” dedi.

“Kudüs Filistin Devleti’nin Arap, Filsitinli ve İslami Başkentidir”

Haniye “Artık barış anlaşması veya barış süreci diye bir şey kalmadı. Filistin halkı, ABD kararı sonrası tarihi bir yol ayrımında. Araplar ve Müslümanlar, merkezinde Kudüs’ün olduğu bu yol ayrımından geçiyor” diyerek “Kudüs birdir. Doğusu ya da batısı diye bir şey yok. Kudüs, Filistin Devleti’nin Arap, Filistinli ve İslami başkentidir” ifadelerini kullandı.

“Filistin iki devlete bölünemez”

Haniye “Ben bugün Filistin’in de bir olduğunu ve denizden ırmağa kadar birleşmiş olduğunu söylüyorum. İki devlete ya da yapıya bölünemez. Filsitin ve Kudüs bizimdir. İşgalin meşruluğunu ve İsrail’in başkente sahip olmak için Filsitin topraklarındaki varlığını tanımıyoruz” diye konuştu.

İsrail, Batı Şeria’ya takviye kuvvet konuşlandırıyor

Diğer taraftan İsrail, Hamas’ın açıklaması sonrası Batı Şeria’ya ek kuvvetlerini konuşlandırdığını duyurdu.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada “Durum değerlendirmesinin ardından bir dizi tabur takviye olarak Batı Şeria’ya gönderildi” dendi.

Filistinliler’in Batı Şeria, Gazze ve Kudüs’ün doğusunda bugün protesto gösterileri yapması bekleniyor.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica