Ekonomi

Gaziantep BB’nde dayanaksız borçlanma ve usulsüzlük

Gaziantep BB’nde dayanaksız borçlanma Belediye tarafından Antep’i Geliştirme Vakfı’na gönderilen nakit yardımın protokol hükümlerine aykırı kullanıldığı raporda tespit edildi. Gaziantep belediyesinde dayanaksız borçlanma detaylar haberimizde…

Gaziantep BB’nde dayanaksız borçlanma

Sayıştay’ın AKP’li Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne ait raporunda; Sayıştay denetmenleri, belediyenin birçok noktada eksikliklerini tespit etti. Sayıştay, Türkiye’nin en borçlu 2’nci belediyesi olma unvanını elinde bulunduran belediyenin, kanuna aykırı borçlanma, ihalelerde usulsüzlük, projesiz ihale, ihalesiz kamu malı kiralama ve atamalarda kanunsuzluk tespit etti.

“Borçlanma yasal tavan tutarının çok üzerinde”

Sayıştay raporunda, belediyenin kanunda belirlenen borçlanma sınırını aşılmasına rağmen borçlanmaya devam ettiği tespit edildi. Belediyenin borç stok miktarının kanunla belirlenen tavan tutarının üzerinde olduğundan 2017 yılı içinde almış olduğu 118 milyon TL’lik borcun yasal dayanağının olmadığı belirtildi.

“İhalelerde usulsüzlük”

Belediye tarafından ihale kapsamında yaptırılacak işlerde düşük teklif veren firmaların yerine yüksek teklif veren firmaların tercih edildiğinin yansıdığı raporda, ihalelerden birkaçı şöyle: “Her Cins Klastaki Zeminde Reglaj Yapılması işinin yaklaşık maliyeti 2 bin 472,06-TL; teklifi geçerli sayılan ikinci firmanın teklifi ise 2 bin 500,00-TL’dir. İhaleyi kazanan firmanın teklifi ise 4 bin 750,00-TL’dir. Burç Ormanı Çevre Düzenleme Yapım İşi 23 Kasım 2016 tarihinde ihalesi yapılmıştır. Ekonomik açıdan en avantajlı firmanın toplam teklifi 3 milyon 775 bin 452,78 TL; ve ekonomik açıdan en avantajlı 2’nci firmanın teklifi ise 3 milyon 898 bin 877,80 TL’dir. Söz konusu iş için yapım işi için yüzde 20 oranında iş artışına gidilmiş; Ve iş 4 milyon 517 bin 165,20 TL toplam bedelle bitirilmiştir.”

“Yardımlar aykırı şekilde kullanılmış”

Belediye tarafından Antep’i Geliştirme Vakfı’na gönderilen nakit yardımın protokol hükümlerine aykırı kullanıldığı raporda tespit edildi. Belediye tarafından 2016 ve 2017 yıllarında Gaziantep’i Geliştirme Vakfı ile; imzalanan protokol çerçevesinde 2016 yılında 3 milyon 100 bin TL ve 2017 yılında 2 milyon TL; olmak üzere toplam 5 milyon 100 bin TL nakit yardımı yapıldığı; ancak yardımın dernek tarafından protokole ilişkin kullanılmayıp spor kulüplerine aktarıldığı belirlendi.

“132 taşınmaz sadece 18’i şirket tarafından işletiliyor”

Belediyenin kendi şirketi olan GAZİBEL A.Ş.’ye devrettiği 132 taşınmazın sadece 18’inin şirket tarafından işletildiği; geri kalanların şirket tarafından ihalesiz bir şekilde pazarlık usulü yöntemiyle mevzuata aykırı olarak üçüncü şahıslara kiralanmasına da raporda yer verildi.

“Yönetmeliğe aykırı atamalar…”

Raporda, belediyede çalışan bazı personelin mahalli idareler personelinin görevde yükselme ve unvan değişikliği esaslarına dair yönetmeliğe aykırı olarak şube müdürü olarak atandığı tespit edildi.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica