Raporlar

GEBKİM OSB düzenli ve ihtisaslı sanayinin adresi

GEBKİM OSB: 2012 yılında yılından buyana Türkiye’nin ilk Kimya İhtisas Organize Sanayi olarak faaliyet yürütüyor olmasına karşın resmi açılışı 8 Kasım 2020 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın on-line katılımıyla yapıldı.

GEBKİM OSB düzenli ve ihtisaslı sanayinin adresi … Delioğlu; “2018 yılında okulu satın aldık ve bünyemize kattık. Yaklaşık 20 Milyon liralık yatırımla Kocaeli’ye en gözde eğitim kurumlarından birini kazandırmanın gururunu yaşıyoruz” dedi. detaylar haberimizde…

GEBKİM OSB düzenli ve ihtisaslı sanayinin adresi

Bölge Müdürü Deniz Delioğlu
GEBKİM OS Bölge Müdürü Deniz Delioğlu

GEBKİM OSB Dilovası sınırları içinde Kimya sektörünü içinde barındıran ihtisas organize sanayi olarak stratejik bir konuma sahip.

2000 yılında bir araya gelen sanayicilerin kendi öz sermayeleriyle başlattıkları yatırım hamlesiyle, 2012 yılında yılından buyana Türkiye’nin ilk Kimya İhtisas Organize Sanayi olarak faaliyet yürütüyor olmasına karşın resmi açılışı 8 Kasım 2020 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın on-line katılımıyla yapıldı.

GEBKİM OSB’yi İnternet gazeteleri Derneği olarak ziyaret ettik.

İnternet gazeteleri Derneğinin GEBKİM OSB Bölge Müdürü Deniz Delioğlu ve Bölge Müdür Yardımcısı Haldun Toygarlı’yı ziyaretinde İnternet gazeteleri Derneği Başkanı Soner Kılıç, Başkan Vekili Mecit Ünal, Yönetim Kurulu Üyesi Özden Demirci ve Kocaelişehirtv editörü Ata Baran Sancar yer aldılar.

Modern ve teknolojik donanımıyla ilgimizi çeken bu değeri yakından tanımak için GEBKİM OSB Bölge Müdürü Deniz Delioğlu ile sohbet ettik.

Deniz hanım merhaba, öncelikle geçen günlerde açılışına katıldığımız OSB’nizin açılışından sonra bir OSB nasıl bir yerdir?, kuralları nelerdir?, hangi sektörler OSB bünyesinde yer alabilmektedir?, sizin yönetsel alanınız hakkında bilgiler alabilir miyiz?

*-Öncelikle hoş geldiniz. Ziyaretinizle bizi onurlandırdınız. Yerel gazetelerin sanayiye olan duyarlılığını takdir ediyoruz. İnternet gazetelerinin gücünü ve önemini biliyoruz. Yapmış olduğunuz ziyaretle kamuoyunun bizi daha iyi tanıyacak olması bizi ziyadesiyle mutlu etmiştir.
Ben 12 yıldır GEBKİM OSB’nin Bölge Müdürlüğünü yürüten ve bir kız çocuğu annesi, mesleği Mimar olan bir yöneticiyim.
GEBKİM OSB 243 hektar üzerine kurulu, tamamı tahsisli durumda olan 66 parsel yer almaktadır. Bunlardan OSB genelinde 34 firma üretimini sürdürürken, 13 firma inşaat, 19 firma ise proje aşamasında bulunuyor. Biz burada işletmelerimizin elektrik, doğalgaz ve suyunu GEBKİM OSB olarak temin ve dağıtımını yapmaktayız.
GEBKİM Kimya İhtisas OSB firmaları olarak yaklaşık, 1,5 milyar dolar toplam ciro ve 400 milyon dolarlık ihracata imza atarken 2 bin 600 kişiye de istihdam sağlıyoruz.
Bu süreç içinde bölge halkına hizmet sunacak projeleri hayata geçirmek için 2017 yılında GEBKİM Eğitim, Araştırma ve Sağlık Vakfını kurduk. Kurduğumuz vakfın ilk büyük projesi Eğitim alanında oldu.

GEBKİM Mesleki ve Teknolojik Anadolu Lisesi
GEBKİM Mesleki ve Teknolojik Anadolu Lisesi
Eğitim alanı derken geçtiğimiz günlerde resmi açılışını yaptığınız GEBKİM Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesini mi kastediyorsunuz?

*-Evet… GEBKİM Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Uygulama ve Pilot Üretim Tesisi ile 8’i kimya 4’ü endüstriyel otomasyon olmak üzere toplam 12 laboratuvarı bulunmaktadır. Buradaki amaç tamamen sanayiye teknik ara eleman yetiştirmektir. Bünyesinde Ar-Ge laboratuvarı da bulunan Pilot Tesis’te yüzey temizlik malzemeleri, dezenfektan ve kompozit ürünler üretilmektedir. Biliyorsunuz vakfımız bu okulu almadan önce okulun sınıfları boş ve okutacak öğrenci bulamıyordu. Bugün ise tüm sınıflarımız dolu ve taleplere cevap vermekte zorlanıyoruz. 2018 yılında okulu satın aldık ve bünyemize kattık. Yaklaşık 20 Milyon liralık yatırımla Kocaeli’ye en gözde eğitim kurumlarından birini kazandırmanın gururunu yaşıyoruz. Milli Eğitim Bakanımızın övgüleri bizim ne kadar doğru bir yatırım yaptığımızı gösterdi. Okulumuzun öğrenci mevcudu 480 civarındadır ve öğrencilerimiz üst düzey teknoloji ile eğitim almaktalar.

GEBKİM itfaiye
Peki sizin fabrikalara destek amaçlı verdiğiniz hizmetler var mı?

*-Elbette var. Bunlardan bir tanesi Yangına karşı itfaiye birimimiz var. 4 araçlık müdahale filomuzda, 1 devriye, 1 ilk müdahale, 1 köpüklü müdahale, 1 merdivenli aracımız bulunmaktadır. Bu önemi çok büyük olan birimimizde 15 personel görev yapıyor. Burada personelimiz 3 vardiya görev başında ve yetişmiş uzman kadroya sahip olan birimimizin başında Muzaffer Yıldız itfaiye amiri olarak bulunmaktadır. Tamamı uzman kadrodan oluşan bu birimimizin yangın olaylarına müdahale süresi en uzak noktaya 3 dakikadır.

Sağlık birimimiz mevcut ve bu konuda profesyonel hizmet alıyoruz. Gebze’de Yüzyıl Hastanesinden aldığımız profesyonel desteğin başında Dr. Ali Çetinkaya bulunmaktadır. Ayrıca paramedik Furkan Kalaycı ve sürücülerimizden Mehmet Acer görev yapmaktadır. Sağlık birimimiz 7/24 görev yaparken, en uzak işletmelerdeki acil müdahaleye en geç 5 dakika içinde ulaşabilmektedirler. Zaten sağlık birimimizden sağlık hizmetini doğrudan alan personel GEBKİM OSB yönetim personelleridir. Kendi iç bünyemizde personel için Doktorumuz Cuma günleri 2 saat fiili hizmet vermektedir. Fabrikaların sağlık birimleri kendi bünyelerinde mevcut. Biz acil müdahalelerde intikal ediyoruz ve 7/24 görev yapan ambulansımız var.

Ayrıca bünyemizde arıtma tesisimiz yer almaktadır. Bu birimimizin başında GEBKİM OSB personeli çevre mühendisi Cem Kılıç bulunmaktadır. Yine birim bünyesinde çevre mühendisi Alper Sadık görev yapmaktadır. Arıtma tesisimiz sadece biyolojik arıtma yapmaktadır. Diğer kimyasal arıtma tesisleri her işletmenin kendi bünyesinde bulunmaktadır.

GEBKİM OSB haritasında Diler Çelik ilgimizi çekti. Ne olduğunu anlayamadık. Kimya İhtisas OSB’sinde Diler Çeliğin ne işi var?
Gebkim Yerleşim Planı
Gebkim Yerleşim Planı

*-İlk önce söylemem gerekiyordu. Biz GEBKİM OSB olarak ihtisas alanımız Kimya olduğu için Kimyasal ürün dışında üretim yapacak hiçbir firmaya bünyemizde yer vermiyoruz. Diler Çelik’te zaten burada demir çelik üretimi yapmayacak. Onlar oluklu mukavva için yapıştırıcı üretecekler.

Bünyenizde yer alan firmalar içinde bilindik ünlü ve uluslararası firmalar var mı?

*-Dünyaca ünlü firmalar var. Cargill, Henkel, Jokey Plastik ve Santa Farma bunlardan bazıları.

OSB sınırları içinde tahsisli yerler de dolduktan sonra ülke içinde kimyasal üretim yapmakta olan bir firma size başvurduğunda nasıl bir yol izliyorsunuz?

*-Öncelikle yerimiz olmadığı için alamayacağımız konusunda bilgilendiriyoruz. Başvuran firmanın bünyemizde yer alabilmesi ancak mevcut firmalardan birsinin devir etmesiyle mümkün olabilmektedir. Bu noktada devir suiistimali önlemek amacıyla bizde yönetim olarak yüzde 10 devir payı almak suretiyle tedbir almış bulunmaktayız.

OSB yönetimi olarak, gerek vakıf ve gerekse GEBKİM OSB, başkaca temel sanayi ihtiyacı yatırımlarınız ve yatırım planlarınız var mı?

*-Öncelikle GEBKİM Camiini gezmenizi isterim. Bugüne kadar hiçbir camii de kullanılmamış olan “ebru” sanatının icra edildiği ve “altın kaplama varak”ların yer aldığı bir ibadethaneyi OSB’mize kazandırdık.
-Ayrıca yük ulaşımı ve taşıma hizmeti verecek olan geniş bir TIR parkımız mevcuttur.
-Yine, üyelerimize indirimli akaryakıt hizmeti verecek olan petrol istasyonumuz var.
-Yine, misafirlerimize ve çalışanlarımıza hizmet vermekte olan lüks bir kafeteryamız var.
-Bünyemizde yer alan firmaların yerli ve yabancı yönetici ve misafirlerinin konaklayacağı güzel bir otel projemiz var. Ve bu projede tamamen kendi özkaynaklarımızla hayata geçirilecek. Hiçbir zincire bağlı olmayacak.
-Firmalarımız güvenlik konusunda kendi bünyelerinde eleman bulundururken, biz yönetim olarak genel güvenlik tedbirleri alanında silahlı güvenlik elemanı hizmetini almaktayız.
-Yine sosyal sorumluluk projesi olarak, sokaklarda serbest dolaşan köpeklere Veteriner sağlık hizmeti vermekteyiz. Yaralı olan köpeklerin tedavisi için barınma kafesimiz var. Burada tedavi edildikten sonra alana çıkıyorlar. Beslenme ihtiyaçları için beslenme noktaları oluşturduk ve bu beslenme kafesleri sürekli kontrol edilerek gıda takviyesi yapılmaktadır.
Gerek TIR parkı ve gerekse Petrol İstasyonu ve Oteli profesyonel işletmecilere vereceğiz ama kuralları biz belirleyeceğiz.

GEBKİM OSB yönetimi ile ilgili biraz bilgi verir misiniz?
Gebkim Tır Parkı ve otel konaklama
Gebkim Tır Parkı ve otel konaklama

*-Yönetimimiz 15 kişilik Müteşebbis heyetten oluşmaktadır. Heyetimizin başkanlığını Kocaeli Valimiz yapmaktadır. Bu 15 kişilik heyet içinden seçimle yönetim kurulunun 5 kişisi belirlenmektedir. İcra kurulu olarak 5 kişilik yönetim kurulumuz görev yapmaktadır.

Halen yönetim kurulumuzda, Vefa İbrahim Aracı Başkan, Mehmet Şafak Türkay Başkan Vekili ve Mehmet Cem Yelten, Eralp Erdem, Sebahattin Işık yönetim kurulu üyesi olarak görev yapmaktadırlar.

Yönetim Kurulumuz müteşebbis heyetimizi faaliyetleri konusunda bilgilendirme yapmaktadır.

Son olarak yine size gelelim. GEBKİM OSB yönetimi olarak siz nerelerden gelir sağlıyorsunuz?

-Yönetim olarak işletmelerimizin ruhsatlarını biz veriyoruz.
-İşletmelerimizden M2 başına aidat alıyoruz.
-İşletmelerimizin Elektrik, Su ve Doğalgaz tahsilatlarından yüzdelik kesinti yapıyoruz.
-TIR Parkı kira geliri.
-Kafeterya kirası,
-Petrol İstasyonu kirası,
-Otel kirası,
Gibi gelirle oluşan bir bütçemiz var.

Çok teşekkür ediyoruz. Keyifli bir sohbet oldu. Biz İnternet Gazeteleri Derneği olarak sanayicimizin yanında olacağımızı bir kez daha tekrar ediyoruz. Yanlış anlaşılmaların önüne geçmek için sayfalarımız sizlere her zaman açık olacaktır. Çünkü bu bölge hassas bir bölge. Her yapılanın yanlışlığıyla ilgili enformasyon yapılabilmektedir. Bu dezenformasyonu birlikte önlemek umuduyla iyi çalışmalar diliyoruz.
Ayrıca, GEBKİM OSB Bölge Müdür Yardımcısı Haldun Toygarlı’ya bölgeyi gezmemizde, tanımamızda bize rehber ve ekipman yardımı için sizin nezdinizde kendilerine çok teşekkür ediyoruz.

*-Biz teşekkür ediyoruz. Kurum olarak internet gazetelerimizi sizlerin kontrolünde her zaman destekleyeceğiz ve desteklemeye devam edeceğiz.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica