Raporlar

Gergerlioğlu: “Ak Parti ve MHP mazlum insanların sesini Ne zaman duyacaksın?”

Gergerlioğlu: “Ak Parti ve MHP mazlum insanların sesini Ne zaman duyacaksın?”

Hakların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu, İyi Parti’nin Çin Halk Cumhuriyeti’nin Doğu Türkistan Türklerine yönelik hak ihlalleri hakkında verdiği araştırma önergesine lehte konuşma yaptı. Önerge Ak Parti ve MHP oylarıyla reddedildi – akarhaber

Ne zaman Uygur Özerk Bölgesi’ndeki o mazlum insanların sesini duyacaksın Ak Parti, MHP?

İYİ Parti’nin verdiği önergeye katılıyoruz ve iktidarın bu ürkek, pasif tavrının ve zulme yol açan tavrının bir an evvel bitmesi gerektiğini söylüyoruz. Ne zaman Uygur Özerk Bölgesi’ndeki o mazlum insanların sesini duyacaksın Ak Parti, MHP Cumhur Zulüm İttifakı diyorum? Birleşmiş Milletlere göre 1 milyon, Uygur Türklerine göre 8 milyon kişi toplama kamplarında zulüm altında inliyor. Peki, bunun için neler oluyor? Bakın, Çin devletinin büyük bir defansı var, sekiz ay sürdü Birleşmiş Milletler Yüksek Komiseri Michelle Bachelet bir rapor hazırladı, dehşet veren ifadeler vardı. Bu raporu durdurmak için büyük bir gayret sarf ettiler. Sonunda Bachelet’in görev süresinin son günü 31 Ağustos’ta ancak açıklanabildi rapor. Çin devletinin nasıl baskı uyguladığı apaçık ortaya çıktı. Yine, ekim ayında 19’a 17 sonuçlandı maalesef, çok üzücü ki üçüncü dünya ülkeleri -aralarında birçok İslam ülkesi de var maalesef- ret oyu verdiler. Birçok demokratik ülke “Çin’deki bu vahşet araştırılsın.” demesine rağmen maalesef bu da reddedildi.

Rapor ama çarpıcı cümlesini söyleyeyim. “Sistematik insan hakları ihlalleri terörle mücadele gerekçesiyle haklı gösterilemez”

Kasımda 50 ülke ne dedi bakın? Çok uzun bir rapor ama çarpıcı cümlesini söyleyeyim. “Sistematik insan hakları ihlalleri terörle mücadele gerekçesiyle haklı gösterilemez.” dedi.Yine, az evvel bahsettiğim Bachelet’in raporu hiç kimsenin itiraz etmemesi gerektiğini gösteriyor. Ne diyor? Çin hükûmetine Bachelet yani Birleşmiş Milletler Raportörü “Yeniden eğitim kampları, cezaevleri ve benzeri tutukluluk merkezlerinde keyfî tutulanların derhâl serbest bırakılması. Sincan’da aile mensuplarının haber alamadığı kişilerin nerede olduğuna dair bilgi verilmesi. Terörle mücadele, ulusal güvenlik ve azınlık haklarına dair yasaları gözden çalışma planı oluşturulması. Yeniden eğitim kamplarındaki hak ihlallerinin ivedilikle araştırılması ve bölgedeki cami, tapınak ve mezarlıkların yıkıldığına dair iddialara somut veriler sunularak açıklık getirilmesi.” dedi ama ciddi bir cevap alınamadı; durum bu değerli arkadaşlar.

Bulgaristan’da Türkler, Türkiye’de Kürtler, Çin’de Uygur Türkleri; mazlum kimse onun yanındayız!

Biz, HDP olarak ayrım yapmıyoruz. Bulgaristan’da Türkler, Türkiye’de Kürtler, Çin’de Uygur Türkleri; mazlum kimse onun yanındayız, insan hakları savunuculuğu ve partimizin politikaları bunu gerektiriyor. Mazluma kimliği sorulmaz ve onun yanındayız diyoruz arkadaşlar. Ama bakın, Ak Parti – MHP cumhur zulüm ittifakı neler yapıyor, biraz da ona girmemiz gerekiyor.

Tam üç buçuk yıldır Çin’deki toplama kamplarına ziyaret gerçekleştirilmiyor. Neden mi? Tamamen duygusal arkadaşlar, tamamen duygusal

Şimdi, bakın, önergeyi İYİ Parti getirmiş; tamam, güzel. Niye? “Toplama kamplarıyla ilgili gerekenler yapılmıyor.” deniyor. Niye yapılmıyor biliyor musunuz değerli kamuoyu? Yakından takip ediyorum, tam üç buçuk yıl oldu, Sayın Erdoğan Çin’i ziyaret etti ve 50 milyar dolarlık bir ticaret anlaşması yapıldı ve Çin’deki toplama kamplarının ziyaret edileceği söylendi. Tam üç buçuk yıldır bu ziyaret gerçekleştirilmiyor. Neden mi? Tamamen duygusal arkadaşlar, tamamen duygusal. Türkiye, Çin’le olan ekonomik ilişkilerine zarar vermek istemediği için bu ziyaret gerçekleşmiyor. Neden “Ak Parti- MHP Cumhur Zulüm İttifakı” dediğimi hem Türkiye’deki her kimlik hem de Çin’deki Uygur Türkleri, tüm kamuoyu anladı mı? Bu zulüm uygulamalarından dolayı, 3 kuruşluk paradan dolayı maalesef bu ziyaretler gerçekleştirilmiyor.

Başka mugalata yapmayın, üç buçuk yıldır Ak Parti-MHP cumhur zulüm ittifakı neden bu toplama kamplarını ziyaret etmiyor?

Ak Partili’li hatibin konuşması son derece haksızdır. Biz kimlikler arasında bir ayrımcılık yapmadığımızı söylerken kalkıp bizi “ayrılıkçı bir düşünce” diyerek itham etmeye çalışıyor. Kendi yaptıkları haksızlıkları ve zulmü örtbas etmeye çalışıyorlar. Ya, hiçbir izahı yoktur; bakın, meseleyi yakından takip ediyorum; Temmuz 2019’da Sayın Erdoğan Çin’e gitti ve 50 milyar dolarlık anlaşmayı yaptı ve Çin’deki toplama kamplarına Türkiye’nin ziyaretine dair bir anlaşma yapıldı. Üç buçuk yıldır niye bekliyorsunuz? Başka mugalata yapmayın, üç buçuk yıldır Ak Parti-MHP cumhur zulüm ittifakı neden bu toplama kamplarını ziyaret etmiyor? Bir gerçeğin ortaya çıkmasını istemiyor mu? 2 parti yetkilileri de bu konuda bir açıklama yapmak zorunda.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica