Raporlar

Gergerlioğlu, Kocaeli Otogarında vatandaşlarla ekonomiyi konuştu

Gergerlioğlu, Kocaeli Otogarında vatandaşlarla ekonomiyi konuştu

Hakların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu, Kocaeli Otogarında Esnaflarla ve Seyahat Eden Yurttaşlarla Ekonomiyi Konuştu

Video: https://www.youtube.com/watch?v=7rAS6h7I59g

Bayram üstü vatandaşlarımızın halini, bilet alanların, satanların ve ulaşım sorunlarının durumlarını soralım isteği ile Kocaeli Otogarı’na geldik. Vatandaşlar yanımızda. Ne dersiniz? Nereye gidiyorsunuz?

Vatandaş: Başkanım biz Ağrı’ya gidiyoruz. Bilet fiyatları 500 TL’ye geldik, 500 TL’ye gidiyoruz.

Gergerlioğlu: 500 TL’ye buradan Ağrı’ya gidiyorsunuz. Geçen yıl kaç TL’ydi?

Vatandaş: Geçen yıl 150 TL’ye geldik. Bu sene 500 TL oldu. Gelip gidemiyoruz aylardır. İş sıkıntısı da var. Bin TL’ye gidip geliyoruz. Geldiğimizin, çalıştığımızın yarısını yola veriyoruz, zaten yol, yemek masrafları Bin TL’yi geçiyor.

Gergerlioğlu: Ağrı’dan buraya çalışmaya geliyorsunuz. Yol parasını görünce zorlanıyorsunuz

Vatandaş: Mecbur geliyoruz ama yapacak bir şey yok.

Gergerlioğlu: Şu an geldiniz, çalıştınız dönüyorsunuz. Nerede çalıştınız?

Vatandaş: Bayrama dönüyoruz, iş bulabildik, bulamasak hiç gelmezdik. İş bulduk, işimiz var ama gidiş geliş gerçekten bizi çok zorluyor.

Gergerlioğlu: Geldiğimize değmiyor diyorsunuz.

Vatandaş: Biriyle karşılaştık. Niye gidiyorsun dedi. Çoluk çocuğumuz orada, bayramda evimizde kalalım bari. O özlem var. Bir şekilde en azından otobüs firmaları anlaşsınlar, bir şeyler yapsınlar ki biz mağduruz. Üstümüze başımıza doğru dürüst bir şey alamıyoruz. Geliyoruz, her şeye % 100’ün üstünde zam geldi bir tek emekçiye, işçi sınıfına zam gelmedi. 200 TL yevmiye ile bir şey alınmıyor. 2 gün çalışıyorsun bu parayı kazanmak için.

Gergerlioğlu: Sorun tüm yaşamda artan fiyatlar değil mi?

Vatandaş: Genel olarak.

Gergerlioğlu: Bileti aldınız mı?

Vatandaş: Aldık. Orada ismimiz yazıyor.

Gergerlioğlu: Kaçta yolculuk?

Vatandaş: 16.00’da. oyalanıyoruz. Ben de Ağrı’ya gidiyorum.

Gergerlioğlu: Siz de çalışmaya mı geldiniz?

Vatandaş: Kartepe de çalışıyorum. Bayrama gidip geleyim dedim. Mecburen gideceğiz.

Gergerlioğlu: Biletler pahalı olsa bile gidelim diyorsunuz.

Vatandaş: Ne yapalım. Çalışmasak olmuyor. Çalışsak zaten yevmiyemiz kurtarmıyor. Çocukları okutunca da iş bulamıyorlar.

Gergerlioğlu: Allah kolaylık versin. Hayırlı yolculuklar. Kaç saat sürecek Ağrı’ya?

Vatandaş: 17-18 saat sürecek.

Gergerlioğlu: Yolda molalarla beraber.

Vatandaş: Çoğu zaman yemiyoruz zaten. Bir küçük çay 5 TL. Bir kap yemek 30-40 TL. Şişe su 7-8 TL’ye satılıyor. Tesislerde resmen soygun yapılıyor. Mecbur yiyecek diye bakıyorlar. Memlekette gelirken iyi oluyor kendin hazırlıyorsun ama gidişlerde zahmet oluyor. Allah sonumuzu hayır etsin.

Gergerlioğlu: Biz vatandaşlarla konuşmaya devam edelim. Size hayırlı yolculuklar dilerim.

Gergerlioğlu: Halinizi hatrınızı soralım dedik.

Vatandaş: Bayram yoğunluğu. Eskiye göre daha az. İşi olmayan bir yere gitmiyor. Hastası olmayan bir yere gitmiyor. Bizim yazıhanemiz burası.

Gergerlioğlu: İşler nasıl gidiyor?

Vatandaş: Tadı tuzu yok. Satışlar düştü. Allah sonumuzu hayır etsin. Trabzon’a, Ege bölgesine gidiyoruz. Trabzon 300 TL, İzmir 300 TL.

Gergerlioğlu: Nasılsınız?

Vatandaş: Ekonomi belli sıkıntılar var. Savaş içindeyiz. Mazot yüksek. Kuzenlerim Almanya’da onlarda da yükseklik var. Biraz daha ÖTV kalkarsa mazot üzerinde nakliyeci esnafa mazotu daha uygun verirseler.

Gergerlioğlu: Biz onu söylüyoruz Meclis’te. ÖTV ve KDV’yi bitirin. Çok yüksek vergiler diye.

Vatandaş: Düzenlenme gelmesi lazım. Vatandaş geliyor çocuğu ile 10 yaşında çocuğu var kucağı ile gitmek istiyor. Nakliyeciyi rahatlatırsan vatandaşta rahatlayacak, sebze de ucuz olacak, yolcu da rahat edecek, ekonomi canlanacak. Siz bunları Meclis’te dile getirirseniz seviniriz.

Gergerlioğlu: Biz bunları Meclis’te dile getiriyoruz. Biraz da sizden görüş almak istiyoruz. Dolaylı vergilerin; KDV ve ÖTV’lerin ya bitirilmesi ya da çok aza indirilmesi konusunda görüşlerimizi söylüyoruz.

Vatandaş: Çiftçiye de nakliyeciye de mazotu uygun verin, millet rahatlasın. Biz Meclis’ e gelip söyleyecek halimiz yok. Vekillerimiz söylesin. Hep eleştirmeye gerek yok. Bir formül bulunsun. Bizim buna ihtiyacımız var nakliyeci olarak, maliyetler fazla. Yazıhaneci arkadaşlar 2-3 kişi çalışıyorlar karşılayamıyorlar, gelir gelmezse bu adam maaşını sigortasını nasıl verecek. Biraz daha el atılmasını istiyoruz. Sizi gördüğüme sevindim.

Gergerlioğlu: Merhaba kolay gelsin nasılsınız? Halinizi hatrınızı soralım, durumlar nasıl işler nasıl? Bilet alabiliyor mu vatandaş?

Vatandaş: Ben 25 yaşındayken Tunceli’den geldim. Tunceli’ye otobüs fiyatı 500 TL. Uçaklar da pahalı. Fiyat olarak bazı yerlerde 500 TL’yi geçtik. Siz nasılsınız?

Gergerlioğlu: Hem Ankara’da hem Kocaeli’nde sahadayız.

Vatandaş: Merhaba nasılsınız?

Vatandaş: İyiyim sizi sormalı?

Gergerlioğlu: Hem sizlerin halini hatrını sormaya hem de sormaya geldik. Nasıl bilet satışları?

Vatandaş: Biraz var.

Gergerlioğlu: Fiyatlar nasıl?

Vatandaş: Baya arttı. Karadeniz’e çalışıyoruz Trabzon 430 TL. Geçen sene 300 TL civarındaydı. O da yazınki fiyat. Çoğu firma baya yükseltti fiyatları. İstanbul 60 TL’ydi, 110 TL oldu.

Gergerlioğlu: Otogarı biraz sakin gördük. 1-2 gün olduğu için sakin diyorlar. Yazıhaneler ile konuşuyoruz. Vatandaşlarla konuşacağız. Merhaba başkanım nasılsınız? İyi bayramlar demeye geldik. Nakliyecilerin, otobüsçülerin durumunu öğrenelim istedik.

Kocaeli Otogar Derneği Başkanı Halil Baylam: Nasılsınız?

Gergerlioğlu: Sizler nasılsınız? Ankara’dan dün gece geldik, ayağımızın tozuyla il örgütümüzden arkadaşlarımızla vatandaşların sorunlarını konuşuyoruz. Biz Meclis’te servisçilerin, otobüsçülerin sorunlarını gündem ediyoruz. Hem dile getiriyoruz hem de vatandaşta bundan dolayı mağdur ama suçu sizde de bulmuyoruz siz de mecburen mazot artınca zam yapıyorsunuz. Dinlemek istiyoruz sizi.

Kocaeli Otogar Derneği Başkanı Halil Baylam: Sayın vekilim mazota zam gelince biz mecbur kalıyoruz. Bugün ilk defa bir şeyle karşılaştık. Eski bayramlarda tüm arabalarımız 10 gün önce dolardı, bugün bile boşluk var otobüslerde. Öğrenciler gidemediler. Otogarda sakinlik var. Bugünlerde ilave araçlar yapardık ama yapamadık. Ek sefer yapardık her bayramda. Hayırlısı olsun. Otobüs sektöründe; % 18 KDV ödeniyor, bu yanlış. %18 KDV hangi sektörde var? Hepsi düşürüldü ama otobüsçülerde düşürülmedi. Düşür ki biraz rahatlama olsun o da düşmedi devam ediyor, hakkımızda hayırlısı. Otobüsçüde birlik yok. Birlik beraberlik olması gerekiyor. Birlik olacaksın her istediğin alınır. KDV düşürülür. Yakıt %18’den %4’e inse nefes alırız. 2 senedir virüs var, bir şey yapamadık, bu sene benim tahminim patlama olacağı yönünde. Gidenler mecburiyet nedeniyle gitti 2 senedir, cenazesi, hastası vardı bir yere gidemedi. Tatile çıkanlar oluyormuş, gidenler var, oteller dolu.

Gergerlioğlu: Şu anda çok tatminkar değil ama ilerleyen dönemde açılacak gibi. Mazot fiyatları vatandaşı engellemez mi?

Kocaeli Otogar Derneği Başkanı Halil Baylam: Toplu taşıma kendi araçlarımızdan daha uygun. Eskiden kendi aracımız daha uygundu, şu anda toplu taşıma daha uygun hesapladığınız zaman. 3-4 kişi bir yere gidecekseniz otobüsle gitmek daha da uygun.

Gergerlioğlu: Kocaeli Otogarı olarak her zaman memnuniyet düzeyi düşük oluyor benim bildiğim acentaların. Şu an nasıl?

Kocaeli Otogar Derneği Başkanı Halil Baylam: Kocaeli Otogarı’nda kalkan servis 2 tane. Bizim araçların %98’i İstanbul’dan geliyor. Bizim %98’i İstanbul’dan geldiği için transit oluyoruz, 2 firma buradan kaldırıyor araç. Buradan 81 ile, ilçelere kadar otobüsümüz var. Otogarımız şu anda güzel. Eksikleri gidermeye çalışıyoruz.

Gergerlioğlu: Otogarın belediyeden aldığı hizmet noktasında sıkıntı var mı?

Kocaeli Otogar Derneği Başkanı Halil Baylam: Yok. Hizmeti alabiliyoruz. Şu ana kadar zorluk çekmedik.

Gergerlioğlu: Adli olay oluyor mu?

Kocaeli Otogar Derneği Başkanı Halil Baylam: Eskiden çoktu. Şimdi fazla olmuyor. Biletler internete dönmüş durumda. İnternetten koltuğu alıyor, fiyatı görüyor, aracı görüyor. Biz sadece hizmet veriyoruz.

Gergerlioğlu: Kaç yıldır bu işi yapıyorsunuz?

Kocaeli Otogar Derneği Başkanı Halil Baylam: 56 yıldır bu işi yapıyoruz. Çocukluktan beri bu işi yapıyorum.

Gergerlioğlu: Teşekkür ederiz. Nasıl gidiyor durumlar?

Vatandaş: Daha bugün başladı. Eski işler yok. Bugün yarın sonrası yok. 2 gün iş yapıyoruz. Öğlen 13.00 itibariyle başladı. Gidenler öğrenci. Aile çok nadir. Parasal durumlar sıkıntıda olduğu için. Akşam yine zam geldi benzine.

Gergerlioğlu: İzmit – İstanbul 110 TL.

Vatandaş: Mazot, köprü, belediye para alıyor. Hayat şartları zor. Araçlar dolu. Birkaç gün daha böyle olur sonrasında durur.

Gergerlioğlu: Pişmaniyeci durumu bilir. Nasıl durum?

Vatandaş: Bayramda yoğunluk var ama diğer türlü zayıf. Tanesi 10 TL.

Gergerlioğlu: Eskiden 3 tanesi 10 TL’ydi.

Vatandaş: Eskiden mazot 7 TL’ydi. Gidenler öğrenci anne babasına gidiyor.

Gergerlioğlu: Otogar nasıl? Durumu kurtarıyor mu?

Vatandaş: Ortak gider çok fazla. Kira 2 Bin TL ise Ortak gider 3 Bin TL.

Gergerlioğlu: Yolculuk nereye?

Vatandaş: Çanakkale’ye gidiyoruz vekilim. Bayram tatili için.

Gergerlioğlu: Gençler nereye gidiyorsunuz?

Vatandaş: Mardin’e gidiyoruz. Midyatlıyım. Burada öğrenciyim. Turizm bölümündeyim. Mardin’e 500 TL. İndirim yapsalar iyi olurdu ama yapmadılar. Üniversiteden memnunuz, yurtta kalıyoruz. 1. Sınıftayım.

Vatandaş: Ben de bandırmalıyım, aynı yurtta kalıyoruz.

Vatandaş: Ufak tefek sorunlar çıkıyor. Yol parası çok fazla. İlk geldiğim zaman bilet 100 TL’ydi, şimdi 200 TL.

Vatandaş: Ben de 300 TL’ye geldim şimdi 500 TL’ye gidiyorum.

Gergerlioğlu: İyi yolculuklar. Kalabalık yok, düşüş olduğu belli. Vatandaşlar bekliyorlar. Yüksek bir hareketlilik yok. Az evvel Dernek başkanımızın dediği gibi öncesinde ek seferler düzenlenirmiş ancak bugün ek sefer yok. Kocaeli Otogarı’ndan söyleyeceklerimiz bunlar. Şimdiden hayırlı bayramlar.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica