Raporlar

Gergerlioğlu, Murat Kurum’a 19 Soru Sordu

Gergerlioğlu, Murat Kurum’a 19 Soru Sordu

Hakların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu, TBMM Genel Kurulda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Murat Kurum’a 19 Soru Sordu – akarhaber

Neden depremde bu kadar can ve mal kaybı verdik? İşte, bunun cevabı şu okuyacağım belgelerde. En başta Sayın Bakan Murat Kurum bunlara cevap versin ve şunları okuduktan sonra da niye AK PARTİ-MHP cumhur zulüm ittifakı dediğimi anlayacaksınız.

Bu sorularıma başlıyorum:

1. 2008’den bu yana, 775 sayılı Kanun ve 6306 sayılı Kanun’ların usulsüz kullanılarak boş arazilerde kentsel dönüşüm yapıldığı iddiaları doğru mudur?

2. Çeşitli gruplara imarsız alanlar verildi. Bu gruplar şehir planlamacılarıyla alanı düzenlediler ve imar aldılar. Buralar Millî Emlak üzerinden neden rezidans arazisi olarak satıldı? Çıkar gruplarının çatışması sonucunda rant içerisinde rant yaratıyorsunuz. Belediyeden rant sağlayanlar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığını ikna edemediği için işler yarım kaldı. Hem yolsuzluk yapılıyor hem de vatandaş bekletiliyor. Müteahhitler “İki sene içinde işi bitireceğim.” diyor ama bu tarih ruhsat aldıktan sonra başlıyor. Vatandaşlar kurumlardaki çıkar çarkı sebebiyle neden mağdur ediliyor? İmar barışından haberini alınca, alana hemen iki baraka kondurup uydu görüntüsü aldılar. Bu sayede imar barışı geçince bedavaya araziyi kapattılar.

3. Darbe girişimi sonrası askerî birliklerin şehir dışına taşınmasıyla bu alanlar Emlak Konuta verildi. Bu arsalardan Esenler Tekstilkent’teki yer ve Hadımköy’deki Zırhlı Birlik arsalarında toplu konut olması için mi birlikler şehir dışına çıkarıldı? Emlak Konuttaki firma yakınlarına “Şirketi kur, ben sana iş vereceğim.” diyor. “Darbe Allah’ın lütfu.” derken bunu da mı kastediyordunuz?

4. Demirören Ziraat Bankasına borcu karşılığında üzerinde yapılaşma hakkı olmayan arazilerini devrettikten sonra Bakanlık bu arazileri rezerv alanı ilan etti, imar hakkı tanımladı. Bu şekilde kaç imar hakkı olmayan rezerv yapı alanını imara açtınız?

5. Alakasız bazı bölgeleri rezerv yapı alanı olarak ilan etmenizin sebebi firmaların KDV vermemesi için miydi? Müteahhitlere Esenyurt, Başakşehir gibi ilçelerin en ücra bölgesel alanlarında KDV muafiyet izni verdiler. Bu sayede maliyeden ödedikleri çimento parasının içindeki vergilere kadar iade aldılar.

6. Sayıştayın raporlarında, hazine arazilerinin TOKİ’ye bedelsiz verildiği iddiası doğru mudur?

7. Yüzde 50,66’sı özel şahıs ve şirketlere ait Emlak Konuta neden bu arsaları piyasa değerinin altına ihalesiz verdiniz, neden?

8. Daha önce Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı Emlak Konut neden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı altına alındı?

9. Gayrimenkul değerleme raporlarında, Taşdelen ve Çekmeköy’de yer alan projede 400 dönüm ormanın içindeki araziyi 950 milyon liraya ihalesiz verdiğiniz iddiası doğru mudur? Cevap verin. Konuştuğumuz uzmanlar bu arazinin -nerede 950 milyon- rahat 5 milyar edeceğini söylüyorlar; yüzde 1.000’lere kadar kâr elde eden bir alandan bahsediyoruz.

10. Arazilerin düşük fiyatla ihale edilip yapılan binaların yüksek fiyatta satıldığı iddiaları doğru mudur?

11. Çevre, Şehircilik İl Müdürlüğündeki üst düzey bürokratların mal varlıklarında açıklanamayan astronomik yükselmeler olduğu doğru mudur? Bakanlığınıza hizmet eden şehir plancıları, kimlerle iş tutuyor bu şehir plancıları?

12. Başakşehir, İkitelli, Avcılar, Firuzköy ve Esenler rezerv yapı alanlarının 775 sayılı Kanuna göre ranta açıldığı iddiası doğru mudur? Eyüp, Göktürk, Kemerburgaz imar planlarının değiştirilip 6306 sayılı kanuna usulsüzce sokulduğu iddiası doğru mudur?

13. Topkapı nakliyeciler komisyonu arsası meselesi var; dikkatle dinleyin. Açık konuşun; üzerinde bulunan depolar için Bakanlar Kurulunun riskli alan kararını Katar sermayesi için mi aldınız?

14. Danıştay iptal ettiği hâlde iki üç ay sonra aceleyle neden burayı yapı rezerv alanı ilan ettiniz?

15. Yürütmeyi durdurma kararından bir gün önce yıktırdığınız binalar için şimdi mahkeme kararıyla tazminat ödemeye başladınız. Hem hukuksuzluk yaptınız hem de bedeli kamunun cebinden çıkardınız. Topkapı Nakliyeciler Komisyonu arsası üzerinde bulunan tek katlı depolar riskli görülürken yıkıp yerine yaptığınız 20 katlı binalar nasıl risksiz oluyor? Elinizi vicdanınıza koyup bunlara cevap verebilir misiniz AK PARTİ’li arkadaşlar?

16. Sedat Peker, Çevre ve Şehircilik Bakanlığında Sadık Soylu’nun bir bürosunun olduğu ve buradaki yolsuzluklardan söz etmişti. Peker’in iddialarında Mekânsal Planlama Genel Müdürü Yavuz Erdal Kayapınar’ın FETÖ’den suçlandığı, bu minvalde evrak düzenlendiği ve şantajla müdüre iş yaptırıldığı belgelerle dile getirilmişti. Bunlarla ilgili bir cevabınız var mı?

17. 2000’lerin başında İstanbul’da var olan ve yetersiz olduğu belirtilen 496 deprem toplanma alanından geriye sadece 77 kalmıştı bakın. Ve yine, İstanbul’da var olan 6.127 adet özel ve kamu okul binasından sadece 1.135’i depreme karşı güvenli hâle getirilebilmişti. Bu skandal durum hakkında son sayılar kaçtır? Bakın, 10 binlerce insan ölüyor ve bunun hesabını vermiyorsunuz.

18. Mevcut yapı denetim yasasının öngördüğü, ticari yanı ağır basan yapı denetim modeli yerine uzmanlık niteliği olan yapı denetçilerin etkinliğine dayalı meslek odalarının sürece etkin katılımını sağlayacak yeni bir planlama, tasarım, üretim ve denetim sürecini neden benimsemediniz?

19. TOKİ, KİPTAŞ ve benzeri kuruluşların inşaatlarındaki denetimler neden yapılmıyor?

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica