İGF

Gıda-İş: “İşçiler ücretsiz aşılanmalı”

DİSK/Gıda-İş Bursa Bölge Temsilcisi Nuri Aysever aşılamada işçilere öncelik tanınması gerektiğini belirterek “İşçi ve emekçiler ücretsiz olarak aşılanmalı, göçmen işçiler yok sayılmamalıdır” dedi.

BURSA (İGFA) – DİSK/Gıda-İş Bursa Bölge Temsilcisi Nuri Aysever aşılama ile ilgili yaptığı açıklamada işçilere de öncelik tanınması gerektiğini belirterek “İşçi ve emekçiler ücretsiz olarak aşılanmalı, göçmen işçiler aşılanma konusunda yok sayılmamalıdır” dedi.

Aşıda patentin kaldırılması ve yeterli aşının hızla temin edilmesi gerektiğini belirten Aysever, “ Pandemi süresince hiç durmadan üretim yapan fabrikalarda, işletmelerde çalışan işçiler aşılanma sırasında öncelikli olmalıdır. İlk vakanın görüldüğü 11 Mart 2020 tarihinden bugüne aralıksız çalışan ve çarkları ölüm ve hastalık riskine rağmen döndüren işçiler patronların- sermayenin kârlarını arttırmasına rağmen aşı listesinde maalesef sıraya bile giremedi” diye belirtti.

Geçtiğimiz yılı pandemiye rağmen kazançla kapatan sermayedarların önceki yıllara oranla kârlarını 3-4 katı artırdığının altını çizen Aysever, “Ancak aynı patronların işçileri için böyle bir durum söz konusu değil. İşçilerin emekçilerin büyük çoğunluğu tezgah başında COVID-19’a yakalandı. Yine işçilerin önemli bir kısmı hayatını kaybetti veya aile bireylerine virüsü taşıdı. Çarklar aralıksız dönmeye devam ettiği sürece virüsün işçiler arasındaki yayılımı hız kesmeyecek gibi” dedi.

Kârlarına kâr katan patronların aşı olma konusunda da sınıfsal avantajlarını kullanmaktan geri durmadığına dikkat çeken Aysever, “Oysa ki öncelikli olması gereken işçilerdir, özellikle temel ihtiyaçların üretiminde çalışan gıda sektöründe çalışan işçiler. Çünkü her gün evlerinden fabrikalara giderken veya evlerine dönerken virüse yakalanma ve virüsü bulaştırma riski altında. Yaş sıralamasına bakılmaksızın işçiler bu konuda öncelikli olmalı! Başta gıda işçileri olmak üzere tüm işçiler ücretsiz ve öncelikli aşı olmalıdır! Aynı zamanda Türkiye işçi sınıfına önemli oranda katılım sağlayan göçmen işçiler aşılama sayımında yok sayılmamalı, bu hesaplara dahil edilmelidir” dedi.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica