Ekonomi

Göcek Tüneli’ne zam eskiye rağbet ettirdi

Türkiye’nin tek paralı tüneli olan Göcek Tüneli geçiş ücretlerine her yıl olduğu gibi bu yıl da zam gelince tepkiler yağdı. Tünel geçiş ücretine yapılan yaklaşık yüzde 25’lik zamma eski yoldan geçerek tepki gösteren araç sürücüleri yetkililerin bu duruma bir an evvel çözüm bulması gerektiğini ifade etti.

ERDOĞAN KARAGÖZ (GERÇEK FETHİYE)
Muğla’nın Fethiye ile Dalaman ilçelerini birbirine bağlayan Göcek Tüneli geçiş ücretlerine zam gelince, sürücüler de tepkisini eski yoldan geçerek gösteriyor.

Yap-İşlet-Devret modeli ile yapılan ve 21 Temmuz 2006 yılında hizmete açılan Göcek Tüneli geçiş ücretlerine yapılan yaklaşık yüzde 25’lik zamma tepkiler büyüyor. Yılda 1,5 milyon aracın geçişini sağlayan 950 metre uzunluğundaki Göcek Tüneli’nden son zamla birlikte otomobiller 11 TL’ye, minibüsler de 19 TL’ye geçiş yapabiliyor.

Ücretlerin artmasıyla birlikte sürücüler tünel yerine karayollarına ait eski yolu kullanmaya başladı. Yaklaşık 4 km uzunluğundaki karayolunu tercih eden araç sürücüleri, tünel geçiş ücretlerini ekonomik bulmadıklarını söyledi. 4 km lik yol boyunca bu kadar akaryakıt ücreti harcamadıklarının altını çizen sürücüler, eski yolu tercih ettiklerini dile getirdi.

TÜNEL MALİYETLİ OLUYOR

Turizmci Volkan Koşar, Göcek’te bir teknede çalıştığını açıklarken, son zamların ardından tünelden geçmenin maliyetli olduğundan şikayet ederken, “Bir ayda 600-700 TL gibi bir maliyet çıkıyor. O yüzden artık kullanmayacağım. Benim için çok zaman tasarrufu yapmıyor. Eski yol aşağı yukarı 4 km. onun için yukarıdan gitmeyi tercih ediyorum” dedi.

ARACIM BU KADAR YAKMAZ

Erdinç Çolak ise Göcek Tüneli’ne verdikleri parayla Dalaman’a gidip geldiklerini söylerken, eski yoldan geçse dahi aracın bu denli akaryakıt harcamayacağını öne sürdü.

İstanbullu sürücü Gürcan Usta, tünelin 2 yıl içerisinde 2.5 liradan 9 liraya çıkmasından dert yandı.

Avukat Özcan Korkmaz ise ücretlerin nakit ödenmesinin sıkıntı olduğunu belirtti.

Vinç operatörü Sadettin Şimşek de tonajlı arabayla tırmanamadıkları için mecburen Göcek Tüneli’ni kullandıklarını söyledi.

GÖCEK TÜNELİ YENİ ÜCRETLERİ

Göcek Tüneli’nde geçiş ücretleri birinci sınıf araçlar (otomobil) için 9 liradan 11 TL’ye, ikinci sınıf araç (minibüs) 15 liradan 19 TL’ye , üçüncü sınıf araç (dingilli kamyon ve dingilli otobüs) 20 TL’den 25 TL’ye , dördüncü sınıf araç grubu (tır) 30 liradan 38 TL’ye, motosiklette 3 liradan 4 TL’ye yükseldi.

Yılda yaklaşık 1,5 milyon aracın ücretli geçiş yaptığı Göcek Tüneli’nin, 31 Aralık 2025 tarihinde Karayolları’na devredilmesi bekleniyor.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica