Seo

Haber

Haber yaşamımızın vazgeçilmez temel unsurlarından biridir haber. Bir toplumun yaşam kültürünü oluşturan parçalardan biri olan trafik daima birinci haber olmuştur. Bazen insan düşünüyor da acaba yanlış olan ben miyim, yoksa toplumun genelinde bu yanılsama mı yaşanıyor diye… İşte, insan olduğumuz için yaşamın her alanında bir haber yattığını görüyoruz veya hiç görmüyoruz ve yaşayıp gidiyoruz. Haber insan yaşamının olmaz ise olmazıdır…

Haber

Dedik ya yazımızın başında, trafik haberleri yaşamımızda hep birinci haber olmuştur diye…
Bir toplumun Kültürünü, Eğitim seviyesini ve Demokrasi kültürünü biraz olsun yakından tanımak istiyorsanız mutlaka yaya ve araç trafiğini haber gözüyle gözlemlemeniz gerekiyor.

Şehirler arası yolculuklar size bu konuda haber niteliğinde bir çok olanaklar sunmaktadır.
Araç trafiği denilince işin içine hemen birinci planda Devlet akla gelmektedir.

Araç trafiğinin düzenli akması ve can kaybının olmaması için tüm altyapı düzenlemesinin sorumlusu devlettir. Devlet insanlar var olduğu için vardır. İnsanın olmadığı yerde devlet olmaz, koloni olmaz, kabile olmaz, Aşiret olmaz, Sülale olmaz ve Aile olmaz. Bu saydıklarımın tamamı insanın olduğu yerde kurulan örgütlü yapılardır. Devlette bu örgütlü yapılardan biridir.

Haber

Ülkemiz içinde şehirleri, ilçeleri, beldeleri, köyleri ve mezraları birbirlerine bağlayan yolların yapım işi devletin asli görevlerinin başında gelmektedir. Devletin organizasyon olarak yerleşik kadrosunun dışında halk adına idare görevini yapmak üzere halkın seçtiği temsilciler olur ve buda bizim bildiğimiz Hükümettir. Hükümet devlet içinde halk adına görev yapan yürütme organıdır. Ve bu organın sadece iki temel görevi vardır. 1- Düzenleme, 2- Denetleme…

Bu verilmiş olan görevi iki temel görev üzerinden yürüten hükümete halk tüm olanakları sunmuş olup hizmet beklemektedir. Para ve yetki halk adına hükümetin elindedir ve beklentileri karşılayacaktır.

Hükümetler halktan aldıkları yetkileri bazen halk için kullanmakla beraber, çoğu kez sermaye sahiplerinin istekleri doğrultusunda kullana gelmişlerdir.

Hükümetler görev yaparken en temel hizmet görevlerinden olan yolları yaparlar.
2000 yıllına kadar yollar Karayolları eliyle yapılıyordu. Şimdilerde maalesef sermaye gruplarının oluşturduğu konsorsiyumlar aracılığıyla yapılmaktadır. Bu bütünleşmiş sermaye gruplarının yaptıkları yollar şu an itibariyle kullanmakta olduğumuz duble yollar ve otoyollardır… Bizim ülkemiz henüz otoban yoluyla tanışamamıştır. Bizim ülkemizde otoban var diyen birisine rastlarsanız, bilin ki o kişi yalan söylemektedir. Veya söylediği yalanda çıkarı vardır… Veya beynini kiraya vermiş bir şarlatandır… Veya şartlanmış ve düşünmeyi beceremeyen tarafın bir parçasıdır… Ya da art niyetli bir hokkabazdır.

Haber

Yollar deyince aklıma yolculuk ettiğim uzun yollar gelir. Bu yollar için halktan oy isteyen Siyasiler hep olmuştur. Özellikle son yıllarda hayatında hiç kullanmadığı ve görmediği yollar için oy veren vatandaşların sayısı oldukça fazladır.

Eski hükümetler devlet yönetiminde yaptıkları yıllık denk bütçe ile çalıştıkları için verdikleri hizmetler kendilerine göre mükemmele yakın hizmetlerdir ve başarılıdırlar.

Son yıllarda mevcut hükümet bu hizmeti bir politika haline getirmiş ve propaganda malzemesi olarak kullanmaktadır. Bu konuda doğru dürüst bilgi sahibi olmadığı için gazeteler ve televizyonlar haberlerinde yer vermemekte ve eleştirel bir yaklaşım sunabilmiş değildir. Oysa beslendikleri haber kaynakları yollarda haber olarak durmaktadır.

Mesela bilmem kaç kilometre duble yol yaptık haberlerini çok sık duymuşuzdur. Oysa bu hükümet yalan söylemektedir, yaptığı duble yol sadece birkaç yüz kilometre ile sınırlıdır haberi duymadık. Evet bu hükümet yol yapmıştır… Ancak duble yol yapımı sınırlıdır. Cumhuriyet tarihi boyunca yapılan yolların yanına bir yol daha yapmıştır. Yani ikinci bir yol daha açmıştır. Yoksa duble yol yaptım dediği yerde zaten bir yol vardı ve yanına ikinci bir yol yapmıştır. Otoyollar yapmıştır ve bu otoyolların kilometresi bellidir.

Haber

Birde yapılan yolların yapımını gerçekleştiren konsorsiyumların havuz sıkıntılarının olduğu dedikodusu yaygın bir biçimde konuşulmaktadır. Ama haber olarak verilememektedir. Haber yapabilecek televizyon ve gazetelerin sayısı yok denecek kadar azdır. Var olanlar da kapatılma korkusuyla haber yapamamaktadır.

Tüm bunlar yaşanırken siyasal yaşamın içinde olmayan muhalefet partileri yazın tatilde, kışın kış uykusunda vakit geçirmektedir.

Hele bir de bizim ülkemizde evlere şenlik bir muhalefet durumu yaşanmaktadır.
Bir süre önce sıkışmışlık, bitmişlik, tükenmişlik sonrası iktidarın paçasına yapışan muhalefet partisi içler acısı bir durum yaşamaktadır. Asli görevini unutarak sırf bireysel çıkarları ve varlıklarını sürdürebilmek için iktidara payanda olmuş ve sadece muhalefet olmasına rağmen, diğer muhalefet partilerini ve anamuhalefet partisini eleştirmenin onursuzluğunu yaşamaktadır.

Muhalefetin muhalefete muhalefet yaptığı ülke dünyada sadece Türkiye’dir…
Neyse biz şimdi bu onursuzların onursuzluklarıyla baş başa yaşamalarını kendilerine bırakalım ve esas konumuza dönelim.

Bu hükümetin yaptım diyerek oy topladığı yollardan bazılarına bir bakalım. Yeniden hatırlatmada yarar görüyorum. Sözü edilen tüm yollar devlet eliyle değil, dev şirketlerin konsorsiyumları tarafından yapılıyor.

Bu şirketlerin yaptığı yolların denetimi ise devlet adına hükümettedir. Ben bu hükümetin en büyük eksikliğinin “çarpık düzenleme yapmak ve denetim görevini hiç yapmamaktadır” olarak görüyorum.

Haber

İstanbul dan Antalya’ya giderken geçmekte olduğumuz Mekece – Bozüyük arası çift yol açılışı daha birkaç yıl önce yapıldı. Ama gelin görün ki, yolların neredeyse tamamı çökmüş ve yeniden yama yapılmış durumdadır. Bu yolu hiç kullanmayan ve bu yolu hayatında hiç görmeyen vatandaşın gözü boyanmış olduğu için rahatlıkla oy verebilmektedir. Burada eksik olan muhalefetin zayıflığıdır. Olay çok net olarak bellidir: Yeni yapılmış olan yolda YAMA OLMAZ… Yeni yapılmış olan yolda ÇÖKME OLMAZ… Yeni yapılmış yolda KASİS OLMAZ… Yeni yapılmış yolda BOZUK SATIH İŞARETİ OLMAZ… Yeni yapılmış yolda KASİS İŞARETLİ HIZ SINIRLAMASI OLMAZ… Vesair, vesair…

İşte bunları denetlemeyen ve bu denetlemeyeni denetlemeyen ana muhalefet maalesef bizim ülkemizde bulunmaktadır. Anamuhalefet maalesef çok şeyden bi haber durumunda.

Bu konuda bu güne kadar siz haber yapıldığını duydunuz mu!.. Duyamazsınız… Hele hele havuz medyasından güzellemeler dışında tek eleştirel haber duyamazsınız.

Oysa bu tek alanda bile yapılması gereken o kadar çok haber var ki, saymakla bitmez.

Yine trafik demişken, bir başka alanda yaşanan haber konularına bakalım.

Mesela trafik ışıkları…

Trafik ışıkları bütünüyle işlemler isteyen bir alan… Bu konuda da fazla haber yapıldığı görülmemiştir. Haber bir yana, yapılan haber konusuna vatandaşın ilgisinin yoğun olduğu da söylenemez. Maalesef bu alan yeteneksiz kişilerin elinde eziyete dönüşmektedir. Bu eziyet ki, milli servete en büyük zararı veren israf durumuna neden olmaktadır.

Bu alan illerde ve ilçelerde UKOME tarafından yönetilmektedir.

UKOME heyetinde yer alan kişilerin bu alanla işi olmayanlardan seçilmek zorunda olunması ve kalınmasıdır.

UKOME heyeti şehir sınırları içinde kalan lambaların gece saat 03’te düzenli yanmasını hangi gerekçelerle açıklayabileceklerdir! Merak ediyorum…

Bu merakım aynı zamanda karayolları denetiminde olan şehirler arası yollarda yapılan bazı uyarı işaretleri için de geçerlidir.

Haber

Siz bana gece saat 03’te Kırşehir’e bağlı 2000 nüfuslu Özbağ beldesinde bulunan 2 noktada bulunan bu ışıkların düzenli yanmasının nedenini anlatabilir misiniz? Bu ışıklar ki, yakın aralıklı olduğu için her iki ışıkta da bu saatte bekliyorsunuz ve bu süre 1 dakikanın da altında değil.

Yakın mesafede bulunan Kırşehir il merkezinde yer alan tüm ışıklar kontrollü geçişe geçmiş ve yeşil dalga uygulamasıyla hiç bir ışığa takılmadan geçebiliyorsunuz.

İl merkezinde rahat olan trafik akışı küçücük ve hiçbir özelliği olmayan belde merkezinde çileye dönüşüyor ve strese neden oluyor.

Tüm Türkiye için UKOME önerimin başında, Adana ve Mersin UKOME çalışma ve yapılanmasından yardım almalarıdır. Bu iki ilin arasında bulunan trafik lambaları arasında yeşil dalga ve kontrollü geçiş sürekli uygulanmaktadır. Trafik tıkanıklığı her iki il’de de şehir içi zorunlu trafik lambalarının bulunduğu yerlerde yaşanmaktadır.

Bizim zaten ele aldığımız konu şehirler arası yolların geçiş noktaları ve saat uygulamalarının yanlışlığı üzerine haber verme noktalarıyla sınırlıydı.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica