Genel

Hafta sonunda uzun uyumak insan ömrünü uzatıyor

Hafta sonunda uzun uyumak insan ömrünü uzatıyor Uyku problemleri olan insanlar için az uyumak ömrü kısaltıyor ama yeni bir araştırma ile bilim insanları bu problemin telafisini buldu: Hafta sonu uzun uyku, hafta içi uykusuzluğun yol açtığı ölüm riskini azaltıyor. Hafta sonunda uzun uyumak insan ömrünü uzatıyor detaylar haberimizde…

Hafta sonunda uzun uyumak insan ömrünü uzatıyor

“Hafta içi uykusuzluğun yol açtığı ölüm riskini azaltıyor”

Uyku problemleri olan insanlar için az uyumak ömrü kısaltıyor ama yeni bir araştırma ile bilim insanları bu problemin telafisini buldu… Hafta sonu uzun uyku, hafta içi uykusuzluğun yol açtığı ölüm riskini azaltıyor.

“Bu alışkanlığınız nedeniyle birçok etkinlikten geri kalıyor olabilirsiniz ama üzülmeyin”

Hafta içi çok yorulup izin günlerinizi yataktan çıkaramayarak geçiriyor ve sonra pişman mı oluyorsunuz? Bu alışkanlığınız nedeniyle birçok etkinlikten geri kalıyor olabilirsiniz ama üzülmeyin… Hafta içi az uyuyup, bu yorgunluğu hafta sonu uykusuyla telafi etmenin ölüm riskini azalttığı ortaya çıktı.

38 bin kişi üzerinde araştırma yapıldı

İsveç’te 65 yaşın altındaki 38 bin kişi üzerinde yapılan bir araştırmaya göre;

*Günde beş saat ve daha az uyku uyuyan kişilerin ölüm riski, günde altı-yedi saat uyuyanlardan yüzde 65 oranında daha yüksek.
*Ancak hafta içi en fazla beşer saat uyuyanlar, bu risk hafta sonu sekiz saat ve daha uzun uykuyla azaltılabiliyor.
*Aşırı uyku da ölüm riskini artırıyor. Düzenli olarak günde sekiz saatten uzun uyuyanların ölüm riskinin yüzde 25 oranında arttığı belirlendi.

“Denekler yıllar boyu takip edildi”

Uyku Araştırmaları Dergisinde yayımlanan araştırma, İsveç’te 1997’den bu yana sürdürülen bir yaşam tarzı ve tıbbi sorunlar anketinden verilere dayandırıldı. Ankete katılan 38 binden fazla kişinin akıbeti, sonraki yıllar boyunca takip edildi.

“Uykunun süresi uzun yaşam için önemli”

Stockholm Üniversitsindeki Stres Araştırmaları Enstitüsü’den Torbjörn Akerstedt, araştırma sonuçlarını “Uykunun süresi uzun yaşam için önemli” diye yorumladı. Akerstedt, uyku süresi ile ölüm arasındaki ilişkinin geçmişte de araştırıldığını ancak hafta sonu etkisinin hesaba katılmadığını söyleyerek, araştırma öncesinde “Hafta sonu uykusunu veya gün içindeki uyuklamaları da dahil etmenin sonuçları değiştireceğini” tahmin ettiğini söyledi.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica