Genel

Hakim Berman Atilla Davasının düşürülmesi talebini reddetti

Hakim Berman Atilla Davasının düşürülmesi talebini reddetti New York’ta “Zarrab Davası” olarak başlayan, ancak Reza Zarrab’ın itirafçı olmasından sonra Halkbank eski Genel Müdürü Hakan Atilla’nın yargılandığı davada, Atilla’nın serbest kalmak için son umudu da söndü. Hakim Berman Atilla Davasının düşürülmesi talebini reddetti detaylar haberimizde…

Hakim Berman Atilla Davasının düşürülmesi talebini reddetti

Davanın düşürülmesini talep etmişlerdi

Atilla’nın avukatları 15 Aralık’ta, dava duruşmaları New York’ta devam ederken verdikleri dilekçe ile, savcılığın Atilla’yı suçlayacak yeterli kanıt ortaya koyamadıklarını vurgulayarak, davanın düşürülmesini talep etmişlerdi. Hakim Richard Berman ise, bu dilekçe hakkındaki kararını, “dava sona erip, tüm kanıtların ortaya çıkması ve jürinin karar vermesinin ertesine” bırakma hakkını kullanacağını açıklamıştı. Jüri, Mehmet Hakan Atilla’yı yargılama sonunnda suçlandığı 6 suçun, beşinden ‘suçlu” bulmuştu.

Davanın düşürülmesi dilekçesini resmen reddetti

Hakim Berman, duruşmalar devam ederken ertelediği, “davanın düşürülmesi dilekçesine” ilişkin o kararını bugün açıkladı. Kararında, “mantıklı bir jürinin, Atilla’yı herhangi bir şüpheye yer bırakmayacak şekilde suçlu bulması için yeterli delil olduğunu” vurgulayan Hakim Berman, davanın düşürülmesi dilekçesini resmen reddetti.

Reza’nın çizdiği şemaları kararına dayanak gösterdi

Hakim Berman, Reza Zarrab’ın duruşmalar sürerken jüri önünde, ABD’nin İran yaptırımlarını nasıl deldiklerine ilişkin çizdiği şemaları da kararına dayanak olarak gösterdi.

Tanıklardan alıntılar…

Berman, 28 sayfalık kararında, duruşma sırasında aralarında ABD Hazine Bakanlığı eski Müsteşarı Cohen ve ABD’nin yaptırımların uygulanmasından sorumlu dairesi (OFAC) eski Başkanı Adam Szubin’in Atilla aleyhine tanıklıklarından da alıntılar yaptı.

“Atilla Halbank içinde işleyişi en iyi bilen kişidir”

Berman, kararında en çok alıntıyı ise Reza Zarrab’ın duruşma sırasında jüri önünde verdiği ifadelerden yaptı. Kararda, Zarrab’ın Atilla’nın “Halkbank içinde ABD yaptırımlarının nasıl işlediğini en iyi bilen kişi” olduğuna dair ifadesine ve Atilla’nın, yaptırımları Halkbank üzerinden delmek için kurulan şemaya Atilla’nın da katkı sağladığına ilişkin ifadelerine özel vurgu yapıldı.

Eski bakan Çağlayan ve Halkbank eski genel müdürü Aslan’a rüşvetler de karara girdi

Hakim Berman’ın kararında, Zarrab’ın ifadelerine dayanarak AKP’li eski Bakan Zafer Çağlayan; ve Halkbank Eski Genel Müdürü Süleyman Aslan’a verdiği rüşvetlere de atıf yaptı. Hakim, Zarrab’ın ifadesine dayanarak, Çağlayan’ın 45 ila 50 milyon Euro; 7 milyon ABD Doları ve 2 milyon 465 bin TL rüşvet verdiğini; Aslan’a bir kerede 2 milyon Euro rüşvet verdiğini de kararına geçirdi. Yargıcın 28 sayfalık kararında; Atilla’nın ise Zarrab’dan rüşvet almadığı da kayıtlara geçirildi.

Atilla hakkındaki karar 11 nisan’da

Hakim Berman’ın, davanın düşürülmesine ilişkin bu kararının ardından; sırada Hakan Atilla’nın jüri tarafından suçlu bulunduğu 5 suça ilişkin ne kadar ceza alacağına ilişkin karara geldi.

Hakim Berman, ceza kararını 11 Nisan’a koyduğu duruşmada açıklayacak. Sözcü

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica