Ekonomi

Hindistan 2030’da elektrikli otomobil satacak

Hindistan 2030’da elektrikli otomobil satacak. Hindistan’da yaşanan sanayi atılımları çevre kirliliğini de beraberinde getirdi. Yaşanan bu kirliliğin yılda 1.2 milyon insanın hayatına mal olduğu tahmin ediliyor. Tüm bu gelişmelerin ardından Hindistan 2030 yılında itibaren sadece elektrikli otobil satma kararı aldı. Peki Türkiye’de elektrikli otomobil satışları ne durumda? Ne yazık ki rakamlar Türkiye’nin elektrikli otomobillere duyduğu ilginin çok az olduğunu gösteriyor. 2017’nin ilk beş ayında Türkiye’de sadece 26 elektrikli otomobil satıldı. Hindistan 2030’da elektrikli otomobil satacak.

Hindistan 2030’da elektrikli otomobil satacak

ABD geçtiğimiz günlerde Paris Anlaşması’ndan imzasını çekerken Hindistan tarihi bir adım atarak 2030 yılından itibaren sadece elektrikli otomobil satma kararı aldı.

Hindistan, 1.3 milyarlık nüfusunun da etkisiyle dünyadaki en kirli havaya sahip ülkelerden biri. CNN Money’nin haberine göre; Enerji Bakanlığı kirlilik seviyesi artan havayı temizlemek amacıyla bir blog yazısında, gazla çalışan araç satışını durdurmak için “iddialı” bir hedef belirlediğini duyurdu.

Hindistan ekonomisinde yaşanan yükseliş çevre kirliliğini de beraberinde getiriyor. Yeni kurulan sanayi alanlarının çevrelerine verdiği kirlilik oldukça yüksek. Hindistan’daki kirli havanın yılda 1.2 milyon insanın ölümüne neden olduğu tahmin ediliyor. Durum o kadar korkunç ki doktorlar Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’deki havayı solumakla 10 paket sigara içmek arasında bir fark olmadığını söylüyor.

Hindistan’ın Enerji Bakanı Piyush Goyal geçtiğimiz günlerde, elektrikli otomobil konusunda çalışmalarına hız vereceklerini açıkladı. Hükümetin Ulusal Elektrikli Hareketlilik Görev Planı, elektrikli ve hibrid otomobillerin yıllık satışlarının 2020 yılına kadar 6 milyon ila 7 milyon arasında olmasını istiyor.

TESLA MOTORS HİNDİSTAN PAZARINA GÖZÜNÜ DİKTİ

Tesla henüz Hindistan pazarına girmedi ancak şirketin kurucusu Elon Musk sık sık bundan bahsediyor. Hatta bu yılın başlarında, yaz başında Hindistan pazarına açılabileceklerini söylemişti ama şuanda bu durum pek mümkün görünmüyor.

Hindistan Tesla’nın gelmesini endişeyle beklerken, Hindistan’ın önde gelen elektrikli otomobil üreticisi Mahindra’nın başkanı Musk’a, yarışmayı memnuniyetle karşılayacağını söyledi.

TEK PROJE ELEKTRİKLİ OTOMOBİL DEĞİL

Elektrikli otomobil planı, Hindistan’ın çevre kirliliğini azaltmak ve daha yeşil ve temiz bir hava için seçtiği tek yok değil. Hükümet ayrıca, güneş enerjisi kullanımını artırmak için büyük çaba harcıyor. Öyle ki, Hindistan Başbakanı Narendra Modi, ABD Başkanı Donald Trump’ın perşembe günü Paris İklim Anlaşması’ndan çıkmasından sonra çevre konusundaki kararlılığını iki katına çıkardı ve Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron ile geçtiğimiz cumartesi günü yaptığı toplantıda Trump’un kararını da kınadı.

Ayrıca Hindistan Başbakanı Modi, sosyal paylaşım sitesi üzerinden yaptığı açıklamada “Paris Sözleşmesi dünyanın ortak bir mirası ve gelecek kuşaklara da fayda sağlayacak” dedi.

TÜRKİYE’DE ELEKTRİKLİ OTOMOBİLE TALEP YOK

Otomotiv Distribütörleri Derneği’nden (ODD) alınan bilgilere göre 2017 yılı mayıs sonuna kadar ilk beş ayda Türkiye’de sadece 26 elektrikli otomobil satıldı. Buna ek olarak 1106’da hibrit otomobil satışı yapıldı.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica