Genel

İşsiz hastanın kaplıca tedavi parası devletten

Doktoru tarafından kaplıca tedavisine gönderilen işsiz hastalara Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) müjdeli haber geldi. Bundan böyle, İşsiz hastanın kaplıca tedavi parası devletten.

İşsiz hastanın kaplıca tedavi parası devletten

SGK, ülke genelindeki 240 kaplıca tesisindeki tedavilere ait yol, gündelik ve refakatçi giderlerinin kurum tarafından karşılandığını duyurdu. Genel Sağlık Sigortası (işsizlere tanınan sosyal güvenlik hakkı) kapsamında bulunan kişilerin tedavi oldukları tesisin Sağlık Bakanlığı tarafından işletme izni almış olması gerekiyor. İzin alınmış bir tesiste, İşsiz hastanın kaplıca tedavi parası devletten.

Sağlık Bakanlığı’ndan işletme izni almış olanlar. Yalova‘dan Kahramanmaraş’a, Bursa’dan Yozgat’a, Kırşehir’den Afyonkarahisar‘a, Kütahya’dan Sivas’a ülkenin dört bir yanında hizmet veren 240 kaplıca tesisinin kapısı işsiz hastaların tedavisine ücretsiz olarak açıldı. SGK, tedavi bedelini ödediği kaplıcalarla ilgili bir duyuru yayınlayıp kaplıca listesini güncelledi. SGK, Mayıs ayı sonu itibariyle güncellenen listede yer alan 240 tesisteki tedavi masraflarının karşılanacağını, diğer tesisler için herhangi bir ödeme yapılmayacağını bildirdi.

SGK’dan yapılan açıklamada, “Sağlık Uygulama Tebliği’nin ‘2.4.4.J – Kaplıca Tedavileri’ başlıklı bölümünün 3’üncü maddesinde, ‘Kaplıca tedavisine gerek görülenler yararlanacak. Bu kişiler Sağlık Bakanlığınca işletme izni verilen kaplıca tesislerine müracaat edebilirler. Sağlık Bakanlığınca işletme izni verilmeyen kaplıcalarda tedavi görenlerin, “kaplıca tedavilerine ait bedeller kurumca karşılanmaz” hükmü bulunmaktadır.

Hüküm doğrultusunda Sağlık Bakanlığı tarafından işletme izni verilmiş kaplıca tesislerine müracaat etmeleri gerekmektedir. Genel sağlık sigortası kapsamında bulunan kişilerin kaplıca tedavilerine ait yol, gündelik ve refakatçi giderleri kurumumuzca ödenmektedir. Bu itibarla, Sağlık Bakanlığı tarafından işletme izni verilen kaplıca tesislerine ait güncel liste internet sitemizde yayımlanmaktadır” denildi.

Kaplıcaların Faydaları

  1. Kaplıcalar Romatizmal Ağrılara Faydalıdır: Genetik olan romatizma ağrıları birçok bireyin hayat standartlarını etkileyen şikayetleri arasındadır. Kaplıca suları sayesinde bu ağrılar azaltılarak kişiye rahatlama sağlanır. Bitirici tedavi yöntemi olarak uygulanan kaplıca sularında; eklem ağrıları, osteoartrit, kronik bel ağrıları gibi doku rahatsızlıkları azaltılır.
  2. Kaplıcalar Ortopedik Rahatsızlıklara iyi Gelir: Termal sularında ortopedik ameliyat sonrasında görülen rahatsızlıklar, eklem kasılmaları, adale sertliği ve donmaları iyileştirme gösterir.
  3. Nörolojik Rahatsızlıklar: Kaplıca sularında rahatlar ve sakinleşirsiniz. Bu durum sonucunda çocuk felci, beyin felci gibi sorunlar sonrasında olumlu sonuçlar gözlemlenir. İşini bilen fertler tarafından uygulama sağlandığında daha olumlu sonuçlar alınır. Termal suları yukarıda belirttiğimiz gibi rahatlama sağladığından beyin yorgunluğunun da giderilmesinde etkilidir.
  4. Kaplıcalar Solunum Sistemi Rahatsızlıklarına Yararlıdır: Alerjik üst solunum yolları, aronik bronşit, astım bronşiyal gibi solunum sistemi rahatsızlıklarında etkilidir. Bu tür rahatsızlıklarda klimaterapi tercih edilir.
  5. Cilt Hastalıklarında: Kronik rezidüel, nörodermit, egzama ve akne tedavisinde tercih edilir.
  6. Kalp ve Dolaşım Sistemi Rahatsızlıklarında: Fonksiyonel dolaşım bozukluğu, kalp hastaları, kalp yetmezliği bulunanlar, varis gibi rahatsızlıklar için banyo kürleri tavsiye edilir.
  7. Metabolizma, Bağırsak ve Mide Rahatsızlıklarında: Şeker hastaları, gut, karaciğer, mide ve obesite rahatsızlıkları bulunanlar için şifalı çamurlar ve içme kürleri tercih edilmektedir.
  8. Kaplıcalar İdrar Yolları Ve Böbrek Hastalarına iyi Gelir: Kronik sistit, böbrek taşı, kronik piyelonefrit ve fonsiyonel yetmezlik bulunan kişiler için banyo kürleri ve şifalı çamurlar önerilmektedir.

Kaplıca Tedavisi Nasıl Olmalı?

Konusunda uzman doktor gözetiminde gerçekleştirilmelidir. Kaplıca öneren doktor tarafından kür takip edilmeli ve düzenlenmelidir.

  • Banyo sularının sıcaklıkları 36 / 38 derece, 40 / 42 derece olmalıdır.
  • Haftada 3 ile 6 arasında banyo sayısı değişebilir.
  • Gün içinde en fazla iki kez banyo uygulanır.
  • Yeterli derecede sıvı sağlanmalıdır.
  • Kür içinde toplam banyo sayısı 15 ile 20 olmalıdır.
  • Termal sularda yüzme olmaksızın mümkünse hareketsiz, oturur vaziyette dik şekilde durulmalıdır.
  • Su içinde egzersiz yapılması gerekiyorsa suyun 34 derece olması yeterlidir. Sıcak sularda egzersiz yapılmamalıdır.
  • Banyo sonrasında yeterince kurulanmalı 24 derece sıcaklığı olan bir odada 1 saat ortalama dinlenilmelidir.
  • Dinlendikten sonra gerekirse masaj takviyesi yapılabilir.
Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica