Ekonomi

İstihdam için yeni teşvik

İstihdam için yeni teşvik paketleri hayata geçecek. Hükümet istihdam teşvikinde düzenlemeye gidiyor. 3 aylık işsiz kalma süresi 10 güne indiriliyor. Değişiklik, habere göre, hem işverene hem de işçiye yarayacak. İstihdam için yeni teşvik paketi tasarısı işçiye ve işverene yararlar sağlıyor.

İstihdam için yeni teşvik

Hükümet artı istihdam için işverene önemli bir destek daha sağlıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, istihdam için 3 ay işsiz olma şartını 10 güne indireceklerini belirterek, “Bu yıl kurulan şirketler de istihdam teşviklerinden yararlanacak” dedi. Sabah’tan Hazal Ateş’in haberine göre Çalışma Bakanlığı‘nca yayımlanacak genelge, 1 Haziran’dan geçerli olacak şekilde yürürlüğe girecek.

İşverene de işçiye de katkı

Yılbaşında yürürlüğe giren İstihdam Teşvik Paketi’yle; işveren istihdama katkı sağlamak için son 3 ay içerisinde sigortalı olarak çalışmamış ve işsiz kaldığını İŞKUR‘a bildirmiş bir işçiyi işe aldığında; gelir vergisi gibi yükümlülüklerinde devlet katkısı alıyordu. Ancak bazı işverenler; işe alacağı çalışanı 3 ay süresi dolmadığı için bekletiyor ve istihdama katkı sağlamıyordu. Bakan’ın açıkladığı değişiklikle bu şart 10 günlük düşürülürken, hem işveren istihdama katkı sağlayıp, devlet desteğinden yararlanacak hem de işçi kısa sürede iş bulmuş olacak.

Maliyet avantajı 773 tl oluyor

Verilen destekle asgari ücretli bir işçinin işverene maliyeti 773 TL azalarak 1.404 TL’ye gerilemişti. İşveren, SGK teşvikinden 666.60 TL, gelir vergisinden 93.32 TL, damga vergisinden 13.49 TL olmak üzere toplam 773.41 TL daha az maliyetle işçi çalıştırıyor.

İstihdama dört teşvik

Yeni genelgeyle, 4 alanda düzenleme yapılacak. Bağ-Kur’lular, tarım sigortalıları, şehir içi taşımacılık ve ev hizmetleri çalışanları da ilave istihdam teşvikinden yararlanabilecek. Mevsim bitimi, kampanya bitimi, vize süresinin dolması nedeniyle işsiz kalanlar için daha önce 6 ay olarak uygulanan işsizlik süresi 3 aya indirilecek. 3 ay işsiz olma şartına 10 günlük bir istisna getiriliyor. Yeni genelgeyle 2017 içinde faaliyete geçen işyerlerinin alacağı her sigortalıya teşvik verilecek. 2016 Aralık’ta hiç işçisi olmayan, aylık sigorta prim bildirgesinde hiç işçi beyan etmeyen işyerleri, alacakları her bir işçi için teşvikten yararlanabilecek.

42 bin işçi için imza

Hükümet Hak-İş’le 42 bin işçi için 2017- 2018 yıllarını kapsayan toplu sözleşme protokolünü imzaladı. Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan da “Ülkemizin içinde bulunduğu kritik durumu göz önüne alarak, bu görüşmelerin kriz yaşanmadan herhangi bir sorun ortaya çıkmadan tamamlanmış olması önemli” dedi.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica