Ekonomi

İzin yapmayan parasını alır

İzin yapmayan parasını alır. Çalışanın kullanmadığı izinler zaman aşımına uğramıyor. Çalışan iş akdinin fesih tarihine kadar istediği zaman iznini kullanabilir. İşverenler kullanılmayan izinlerin parası ödenmek zorunda. Habere göre, artık işyerinin koşulları gereği, İzin yapmayan parasını alır.

İzin yapmayan parasını alır

İzin kullanımının yoğunlaştığı yaz tatili yaklaşırken çalışanları, ‘kaç gün iznim var, istediğim zamanda izin kullanabilecek miyim?’ telaşı sardı. Son düzenlemeler, çalışanların izin kullanımı konusunda içini rahatlattı. Yıllık izinlerle ilgili son yapılan düzenlemeyle birlikte artık ilki ‘10 gün’ olmak üzere sonraki tüm izinler birer gün bile kullanılabiliyor. Özellikle 9 güne tamamlanan bayram tatillerinde bu durum izni uzatıyor. Düzenlemelere rağmen kullanılmayan izinler çalışanla işveren arasında tartışma konusu olmaya devam ediyor. Burada da zaman aşımı diye bir durum yok.

İşte izin hakları…

Süre neye göre belirleniyor?

Çalışanların kaç gün izin yapacağı işyerlerindeki kıdemlerine göre belirleniyor. Buna göre 1 yıldan 5 yıla kadar (beş yıl dahil) kıdemi olan işçilerin en az 14 işgünü. 5 yıldan çok 15 yıldan az olan işçilerin en az 20 işgünü. 15 yıl (dahil) ve daha çok olanların ise en az 26 işgünü izin hakkı bulunuyor. 18 yaşından küçükler ve 50 yaşından büyükler 20 günden az izin yapmıyor. Sözleşmelerle bu süreler artırılabiliyor.

Kullanılmayan iznin parası alınır mı?

Çalışanın izni kullanmama, işverenin de kullandırmama gibi bir hakkı yok. O yüzden iş akdi devam ederken izni paraya çevrilemiyor. Kullanılmayan izinlerin bedeli iş akdi bittiğinde son ücretten ödenir. Bu konuda işçinin tazminat aldığına, istifa edip etmediğine bakılmaz.

Bir sonraki yıl kullanılabilir mi?

Kural, iznin tamamının hak edilen yıl içinde kullanılmasıdır. Ama kullanılmayan izinlerin yanması söz konusu değil. Bu izinler sonraki yıl yada başka dönemde kullanılabilir.

İzin hakkı yanar mı?

İzin hakkında ‘zaman aşımı’ diye bir süre söz konusu değil. İş akdi devam ettiği sürece işçinin izin hakkı saklı kalır. Ancak memurlar için durum farklı.

Nasıl hesaplanır?

Yıllık izinlere denk gelen resmi tatillerle hafta tatilleri izin sürelerinden sayılmaz. Yani 14 işgünü izin hakkı olan bir çalışan bu süreye iki tane pazar tatili denk geldiği için 16 gün izne çıkar.

Yol izni kaç gün?

İznini işyerinin bulunduğu şehrin dışında geçirecek olan çalışana istemesi halinde 4 güne kadar ücretsiz izin verilir. İşçinin de şehir dışına gittiğini belgelemesi gerekir. Part-time (yarı zamanlı) çalışanların hakları tam zamanlı çalışanlarla aynıdır. İzin süresi kısaltılamaz.

Memurlarda farklılık var

Memurların bir önceki yıldan daha önce kullanmadıkları izinleri yanıyor. Ayrıca kullanılmayan izinlerin parasının ödenmesi uygulaması da yok. 1 yıldan 10 yıla kadar (10 yıl dahil) kıdemi olan memurun izni 20 gün, 10 yıldan fazla kıdemi olanların 30 gün izin hakkı bulunuyor.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica