Doğa Tarım

İzmit Belediyesi çiftçiye, aronya fidanı dağıtacak

İzmit Belediyesi çiftçiye, aronya fidanı dağıtacak … insan sağlığı açısından bağışıklığı güçlendirici özelliği ile dikkat çekerken yüksek miktarda antioksidan ve antosiyanin içeriği ile eczacılık sektöründe de kullanılıyor. detaylar haberimizde…

İzmit Belediyesi çiftçiye, aronya fidanı dağıtacak

İzmit Belediyesi tarafından “İzmit Kırsalında Alternatif Ürünler” projesi kapsamında geçtiğimiz yıl adaptasyon çalışması yapılan ve bölgeye uyumlu olduğu belirlenen aronya meyve fidanları üreticilere dağıtılacak

İzmit Belediyesi geçtiğimiz yıl, Emirhan Mahallesi’nde çiftçiye katma değeri yüksek alternatif bir gelir kaynağı oluşturmak amacıyla Alternatif Ürünler Bahçesi’nde aronya meyvesinin nero türünü toprakla buluşturmuştu. Adaptasyon çalışması tamamlanan ve bölgeye uyumlu olduğunu belirlenen aronya meyve fidanları 10 Aralık Cuma günü daha önce başvuru yapan 5 üreticiye toplamda bin fidan olarak yüzde 90 hibe olarak dağıtılacak.

“SÜPER MEYVE”

Üzümsü meyveler grubunda yer alan aronya, insan sağlığı açısından bağışıklığı güçlendirici özelliği ile dikkat çekerken yüksek miktarda antioksidan ve antosiyanin içeriği ile eczacılık sektöründe de kullanılıyor. Tüm dünyada “Süper meyve, sağlık meyvesi” olarak isimlendirilen aronya, taze ve kuru meyve olarak tüketilebildiği gibi işlemeyle birlikte meyve suyu, çay, sirke, reçel, dondurma, yoğurt, sos ve ilaç gibi alanlarda da kullanılıyor.

ALTERNATİF ÜRÜN OLARAK İLK SIRADA

Yapılan çalışmalara göre 2’nci yıl meyve vermesi beklenen aronya, üçüncü yılda ağaç başına ortama 5 kg meyve verecek olup maksimum verime 5’inci yılında 15-20 kg meyve ile ulaşıyor. Hastalık ve zararlılara dayanıklı bir bitki olan aronya, su isteği dışında ekstra bakım istemiyor. Piyasada 70-100 TL gibi bir fiyatla satılan aronya, diğer meyve türleriyle karşılaştırıldığında gerek değeri gerekse bakımının kolay olması nedeniyle İzmit’te alternatif ürün kapsamında ilk sırada yer alıyor.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica