Kültür-Sanat-Tarih-Turizm

İzmit Belediyesi, istiridye mantarının hasadını yaptı

İzmit Belediyesi, istiridye mantarının hasadını yaptı … Hürriyet, “Alternatif ürünlerden aronya bitkisini ekerek denemesini gerçekleştirdik, bakımını gördük. İlgilenen çiftçilerimize belli oranlarda hibe destekleri sunduk” dedi. detaylar haberimizde…

İzmit Belediyesi, istiridye mantarının hasadını yaptı

Hayata geçirdiği üretime yönelik projelerle çiftçiye öncü olmayı sürdüren ve 41 gün önce istiridye mantarı üretimine başlayan İzmit Belediyesi, bugün mantarların hasadını gerçekleştirdi

İzmit’te tarımsal üretim hamleleriyle çiftçiye yeni üretim alanları oluşturan İzmit Belediyesi, Modern Hayvan Pazarı’nda mantar üretim tesisi kurdu. Tesiste 41 gün önce insan sağlığına büyük katkı sağlayan, protein bakımından zengin istiridye mantarı üretimine başlayan İzmit Belediyesi bugün mantarların hasadını gerçekleştirdi. İzmit Belediyesi, ürettiği istiridye mantarını hem Çınar Halk Market’te sunacak hem de İzmit’teki çiftçilere ürün çeşitliliği açısından örnek olacak.

HÜRRİYET, “ÇİFTÇİMİZE ÖRNEK OLMAK İSTEDİK”

Mantar üretim tesisinde hasat programına katılan İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet, “Modern Hayvan Pazarı’nda bir mantar üretim alanı oluşturduk. Daha önce tarım ürünleri ve alternatif tarım ürünleri konusunda yaptığımız deneme çalışmaları vardı. 5 çeşit buğdayın bölgemizde yetişme oranlarına bakmıştık. Daha sonra da çiftçimize nasıl destek oluruz noktasında çalışmalar gerçekleştirerek hibe destekler sunmuştuk. Alternatif ürünlerden aronya bitkisini ekerek denemesini gerçekleştirdik, bakımını gördük. İlgilenen çiftçilerimize belli oranlarda hibe destekleri sunduk. Yakın zamanda alternatif ürün olarak ekimini gerçekleştirdiğimiz salep bitkimiz var. Şimdi de mantar üretimi konusunda çiftçilerimize örnek olmak, onlarla deneyimlerimizi paylaşmak, özellikle pazar değeri yüksek olması nedeniyle öncü olmak istiyoruz.

“UZMAN ARKADAŞLARIMIZIN ÖZVERİSİYLE”

Bütün süreçleri deneyimleyerek gözlemleyeceğimiz bir mantar üretim alanı oluşturduk. Oluşturduğumuz bu tesiste artık mantarlarımız yavaş yavaş hasada hazır hale geldi. Kırsal Hizmetler Müdürlüğümüz ve Veteriner Hizmetleri Müdürlüğümüzde çalışan uzman arkadaşlarımızın çabası ve özverisiyle 6 Kasım tarihinde yaklaşık 8 ton kompost mantar hanemize yerleştirildi. 23 gün boyunca kompost iç sıcaklığı 28 ila 30 derece arasında olması sağlandı. Buradaki mekanizmayı da arkadaşlarımız ona göre kurdu. İç sıcaklık kontrolü ve sarım gelişimi gün içerisinde mühendis arkadaşlarımız tarafından 4 kez kontrol edildi. Sarım aşaması yaklaşık 23 gün sürdü. Bu süreçte mantarhaneye nem ve ışık verilmedi.

“ÇİFTÇİMİZE ÖNCÜ VE DESTEK OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Sarım aşaması tamamlandıktan sonra poşetlerimize mantarlarımız dışarı çıkabilsin ve büyüyebilsin diye çizik atıldı ve ortam nemi yüzde 85-90 olacak şekilde alan nemlendirildi. Mantar gelişimi için önemli olan havalandırma işlemini arkadaşlarım özenle gerçekleştirdi. Başarıyla yürütülen bu sürecin ardından bir haftanın sonunda ilk pim çıkışlarımız gözlendi. Kontrolleri düzenli olarak devam eden mantarlarımızın 41’nci günündeyiz ve ilk hasadını gerçekleştiriyoruz. Çalışmalarımızın meyvelerini bugün toplamış olacağız. Bu bir deneme projesi. Mantar üretim aşamalarında dikkat edilmesi gereken şeyler nedir, üretimi kolay mıdır zor mudur, bakımını nasıl yapılır, hasadı nasıl yapılır ve ekonomik değeriyle de ilgili bir çalışma. Bir sonraki aşamamızda da “ben de mantar üretmek ve bu pazarda yerimi almak istiyorum” diyen yerli üreticimiz eğer destek isterse biz de onlara hem tecrübe paylaşmaya hem de hibe destek programlarıyla destek vermeye devam edeceğiz.

“ÇINAR HALK MARKET’TE YERİNİ ALACAK”

Gerçekleştirdiğimiz bu proje ile birlikte katma değeri yüksek, iş gücü gereksinimi düşük, pazar sıkıntısı olmayan istiridye mantarının bölgemiz üreticilerine veya üretimini yapmak isteyen vatandaşlarımıza ek iş olanağı sağlayabileceğini de görmüş olduk. Gerçekten iş yükü az, bakımı kolay. Vatandaşlarımız kuracakları sistemle rahatlıkla ek iş olarak yapabilir. Biz denedik, gördük. Üretim süreçlerini sonuna kadar görmeye devam edeceğiz. İlgilenen üreticilerimize mantar üretimi konusunda destek verebilir miyiz diye de çalışmalarımız devam edecek. SARBAŞ öncülüğünde ürünlerin Çınar Halk Market’te yerini almasını istiyoruz. Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğümüz bünyesinde ekonomik durumu olmayan vatandaşlarımıza ücretsiz ulaştırılmasıyla ilgili Gıda Bankası ve Kardeş Eller mağazalarımızda da yer alacak. Bu kara kış günlerinde hem vatandaşlarımıza faydamız olacak hem de uygun fiyatla Halk Market’ten vatandaşımıza ulaştıracağız” ifadelerini kullandı.

ATABAY, “SÜRECİ BAŞARILI BİR ŞEKİLDE TAMAMLADIK”

Üretim süreciyle ilgili bilgi veren Kırsal Hizmetler Müdürlüğü’nde görevli Ziraat Mühendisi Volkan Atabay, “Bu kompostlarımızı 6 Kasım’da koymuştuk. 23 gün boyunca mantarhanemizin iç oda sıcaklığından çok kompost iç sıcaklığı bizim için önemliydi. Günde 4 kez kompostlarımızın iç sıcaklığını 28-30 derecede tuttuk. Bu süreci başarılı bir şekilde tamamladık. Sarımlarımızı başarılı bir şekilde yaptıktan sonra kompostlara çizik attık. O süreçten sonra ortama nem verdik. Mantarlar çıkmaya başladığında ışıklandırmayı da açtık. Bugün mantarlarımızın 41’nci günü ve hasadımızı yapacağız. Şuanda hasada gelen 100 kilogram. Yarın da hasata devam edeceğiz. Bu ilk flashımız olduğu için düzensiz geliyor fakat ikincisinde düzenli gelmeye başlatacak” şeklinde konuştu.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica