Genel

İzmit’te Dünya Gıda Günü’nde açlığa dikkat

İzmit’te Dünya Gıda Günü’nde açlığa dikkat … Kopal, “Çiftçinin kullandığı tohumlukların fiyatları 2020 Ağustos- 2021 Ağustos döneminde ortalama yüzde 20-25 oranında artmıştır” dedi. detaylar haberimizde…

İzmit’te Dünya Gıda Günü’nde açlığa dikkat

İzmit Belediyesi ile Gıda Mühendisleri Odası Kocaeli İl Temsilciliği ve İzmit Kent Konseyi, Belsa Plaza önünde 16 Ekim Dünya Gıda Günü için bir araya gelerek dünyada yaşanan açlığa dikkat çekti

KOCAELİ(GFA)- İzmit Kent Konseyi, İzmit Belediyesi ve Gıda Mühendisleri Odası Kocaeli İl Temsilciliği’nin iş birliğiyle 16 Ekim Dünya Gıda Günü Belsa Plaza önünde gün boyu süren etkinliklerle açlığa dikkat çekildi.

Dünya Gıda Günü etkinliğinde çeşitli stantlar açılarak söyleşiler gerçekleştirildi. Etkinlik dâhilinde; sirke yapımı ve ‘Sirke Yapımı Kursu’ başvuru dağıtımı, bayat ekmekten yapılan yemek tarifleri uygulaması ve ikramı, atık yağ, geri dönüşümü ve çevre halk market stantları yer aldı.

Aynı zamanda Gıda Mühendisi ve Danışman Tuba Özcan, ‘Dünya Gıda Günü’nde Güvenli Gıda Hazırlama Koşulları’, Gıda Mühendisleri Odası Kocaeli İl Temsilcisi Sema Kopal da ‘Dünya Gıda Günü’nde Gıda Güvenliğinin Önemi ve Artan Gıda Fiyatları’ isimli söyleşi gerçekleştirdi.

KAMU DENETİMİ BOZULDU 

Dünya Bankası temel gıda fiyatlarının son üç yılda ? oranında yükseldiğini belirten Gıda Mühendisleri Odası Kocaeli İl Temsilcisi Sema Kopal, FAO 830 milyondan fazla insanın yani her dokuz kişiden birinin yatağa aç girdiğini bildirmektedir. Her 4 saniyede bir çocuk açlıktan yaşamını kaybetmektedir. Ülkemizde ise, insanlarımızın “’si yeterli gıdaya ulaşamamaktadır. Yüzde 9’u da açlık sınırında bir yaşam sürmektedir. Küresel ölçekte dört uluslararası şirket piyasayı, tohumda X, tarımsal kimyasallarda b, gübrede B, hayvansal ilaçlarda S oranında kontrol etmektedir. Ülkemizde Et Balık Kurumu (EBK), Süt Endüstrisi Kurumu (SEK), Türkiye Şeker Fabrikaları özelleştirilerek kapatılmıştır. Bu durum gıda fiyatlarındaki kamu denetimini ve dengelemesini ortadan kaldırmıştır.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Ağustos 2021 verileriyle hazırladığı Tarımsal Veriler Raporuna göre, gübre fiyatlarında son bir yılda yüzde 91 ile yüzde 142 arasında artış olmuştur. Çiftçinin kullandığı tohumlukların fiyatları 2020 Ağustos- 2021 Ağustos döneminde ortalama yüzde 20-25 oranında artmıştır. Mazot fiyatlarının 2019 yılında ortalama litre fiyatı 6 lira 43 kuruş iken, 2021 Ağustos ayında 7 lira 37 kuruş olmuştur. Son bir yıllık artış oranı yüzde 19,64’tür.

 Gıda fiyatlarının düşmesi ve halkımızın ucuz, yeterli ve güvenli gıdaya erişebilmesi için; Üreticinin ağır girdi maliyetleri altında ezilmesi engellenmeli, üretici desteklenmelidir. TÜİK Ağustos ayı verilerine göre, tüketici fiyatlarında aylık bazda yüzde 1,21 artış olurken, yıllık enflasyon yüzde 19,25’e ulaştı. Gıda ürünlerinde ise, aylık artış yüzde 3,18, yıllık gıda enflasyonu yüzde 29 ile rekor düzeye ulaştı” dedi.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica