Ekonomi

Kadınlar için 23 bin Lavanta Fidesi toprakla buluştu

Kadınlar için 23 bin Lavanta Fidesi toprakla buluştu … Kooperatif bünyesinde düzenlenen kurslar kapsamında lavanta yetiştiriciliği ve lavanta ürünlerinin yanı sıra kentin marka değerinin oluşturacak el sanatları, hediyelik eşya tasarımı ve özel koleksiyon tasarımı kursları verilecek. detaylar haberimizde…

Kadınlar için 23 bin Lavanta Fidesi toprakla buluştu

İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet’in girişimleriyle kurulan İzmit Kadın Kooperatifi, toprakla buluşturulan 23 bin lavanta fidesi ile can buldu.

İş sahibi olmayan kadınlara işgücü ortamı sağlamak, kadınların sosyal, kültürel ve ekonomik yönden faydalarını gözetmek; mesleki veya geçimlerine ait ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile istihdam ve eğitim ortamı hazırlayarak karşılıklı yardımlaşma; Ve dayanışma sunmak amacıyla İzmit Belediyesi tarafından kurulan İzmit Kadın Kooperatifi 23 bin adet lavanta dikimiyle çalışmalarına başladı.

“İzmit Kadın Kooperatifi”

Durhasan ve Karaabdülbaki mahallelerinde dikilen lavantalardan toplanacak ilk mahsuller İzmit Kadın Kooperatifi tarafından kullanılacak. Kooperatif bünyesinde düzenlenen kurslar kapsamında lavanta yetiştiriciliği ve lavanta ürünlerinin yanı sıra kentin marka değerinin oluşturacak el sanatları, hediyelik eşya tasarımı ve özel koleksiyon tasarımı kursları verilecek. Kadınların sosyal kültürel ve ekonomik yönden faydalarını gözetecek olan İzmit Kadın Kooperatifi, üyelerinin mesleki veya geçimlerine ait ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile istihdam ve eğitim ortamı hazırlayarak karşılıklı yardımlaşma ve dayanışmasına olanak sağlayacak bir alt yapıyla kuruldu.

Lavanta dikimine kadınlardan büyük ilgi

İzmit Kadın Kooperatifi’nin ilk icraatı olan “Lavanta Dikim Bayramı” adı altında lavanta dikimi İzmit Belediyesi Durhasan Uygulama Bahçesi’nde geniş bir kadın katılımıyla başladı. Lavanta fidesi dikim programına İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet, Durhasan Mahalle Muhtarı Ünal Turan, Karaabdulbaki Mahalle Muhtarı Hüdayim Yıldız, çok sayıda kadın STK temsilcisi ve üyeleri ile kadınlar katıldı.

Köy kadınlarının ellerinden Mancarlı Pide

Lavanta dikiminin ardından Durhasan Mahallesi kadınlarının el emekleriyle yaptığı meşhur Mancarlı Pidesi programa katılan vatandaşlara ikram edildi. Köy kadınlarının bizzat kendi elleriyle yaptıkları ve oldukça lezzetli olan Mancarlı Pidenin yanında İzmit Belediyesi tarafından çorbada ikram edildi.

“İzmit için özel ve güzel bir gün”

Lavanta Dikim Bayramı etkinliğinde ilk olarak konuşan Durhasan Mahalle Muhtarı Ünal Turan; “Öncelikle Fatma Başkanımız ve tüm belediye ekiplerimize teşekkürlerimi sunuyorum. İnşallah köyümüz için lavanta bahçesi bir ilk olur ve bunun devamını bekleriz” dedi. Ardından konuşan Karaabdülbaki Mahalle Muhtarı Hüdayim Yıldız, “Bugün İzmit için özel ve güzel bir gün. Bölgemiz de tarımda yeni bir adım ve anlayışla birlikte toplanmış bulunuyoruz. İzmit bugün lavanta ile tanışıyor ve kadınların kuracağı güzel bir kooperatifle tanışıyor. Bölgemiz için hayırlı olsun” ifadelerinde bulundu.

“Muhtarlarımız canla başla çalışıyor”

Ardından konuşan İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet; “Ben öncelikle teşekkürümü muhtarlarımıza yapmak istiyorum. Sizlerin oylarıyla milletimizin oylarıyla seçilen iki muhtarımız göreve geldiğimiz günden beri İzmit için ve mahallerimiz için canla başla çalışıyorlar kendilerine buradan ayrı bir şekilde teşekkür ediyorum. Ayrıca kadın muhtarlarımızda halkımıza hizmet için büyük bir özveriyle çalışıyorlar kendilerine teşekkür ediyorum” dedi.

“Kadınlar gülerse ülke güler”

Konuşmalarına devam eden Başkan Hürriyet; “Seçim döneminde demiştik. Kadınlar ve çocuklar önceliğimiz olacak. Çocuklar gülerse dünya güler. Kadınlar gülerse aile güler. Ülke güler dedik. Bir sözümüz vardı. Kalkınma hamlelerimizden bir tanesi de kadın kooperatifi olacak demiştik. Kadınlar buralarda gerektiğinde toprakla, gerektiğinde el sanatlarıyla buluşacak. Hem istihdam yaratmış olacağız. Hem de kadınların üreten gücünü Türkiye ve kentimize bir kazanım olarak kazandırmak istiyoruz dedik. Kadınlar üretsin kente değer katsın. O yüzden de kooperatifçiliği bir üretim hamlesi olarak hayata geçirmeye başladık. Bunun da ilk tanıtımı lavanta ile başlasın istedik. Bir bayram havasında bütün kadınlarımızla birlikte üretmenin ne kadar kıymetli bir araç olduğunu görmek istedik. Kent ve ülke olarak ta üretmeye ihtiyacımız var şeklinde konuştu.

“Üreten topluma ihtiyacımız var”

Başkan Hürriyet; “Bakın üretmek ne kadar kıymetli bir araç. Bu kadar insanı ve kadını üretmek bir araya getirdi. Artık tüketen değil, üreten bir topluma ihtiyacımız var. Bu ekonomik krizde de yaratmak istediğimiz şey üretim farkındalığı, sahip olduğumuz değerleri üretmeyi hatırlatma bayramıdır. Lavanta kısmı işin güzellik kısmıdır. Asıl bizdeki hazine toprağımız, tarım ve köylerimizdir. Köylerimizin değerini bilmemiz lazım. Toprağımızın değerini bilmemiz lazım. Bu yüzden lavanta bayramımızı köylerimizde yapalım istedik. Bu yüzden kadın kooperatifimizin kuruluşunun ilanını köylerimizde yapalım istedik şeklinde konuştu.

“Kadınlarımıza istihdam sağlayacağız”

Konuşmalarına devam eden Başkan Hürriyet; İzmit Kadın Kooperatifimizi bugün başlatıyoruz. İlerde bu kooperatifimizi daha da büyüteceğiz. Bugün lavanta ile başladık fakat ilerleyen dönemlerde el sanatlarıyla, atölyelerle, kadın üretim merkezleriyle ve dikim evleriyle devam edeceğiz. Bu sayede kadına istihdam yaratmış olacağız. Ve çalışmasıyla birlikte ev bütçesine katkı sunmasının önünü açacağız” şeklinde konuştu.

“Kooperatifçilik demek dayanışma demek”

Konuşmalarında dayanışmanın önemine dikkat çeken Başkan Hürriyet; “Lavanta bahçelerimiz uzun vadeli bir iş. Çok fazla bakım istemeyen bir ürün. Yaklaşık 1 sene sonra mahsullerini almaya başlayacağız. Topladığımız lavantalarla keseler, sabunlar ve kozmetik ürünleri yapacağız. Lavantanın hazır pazarı var. Önemli olan üretmek biz üretirsek lavantamızdan elde edeceğimiz ürünlerle kentimize, evlerimize katkı sağlamak mümkün. Birlikte omuz omuza dayanışma ile başarabiliriz. Kooperatifçilik demek sadece üretim demek değil dayanışma, birliktelik, kardeşlik, birlikte üretmek ve birlikte kazanmak demektir şeklinde konuştu.

“Mutlu olmak için üretmeye ihtiyacımız var”

Başkan Hürriyet son olarak; “Ben bütün kadınlarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bugün diktiğimiz ürünlerin hasadını da 1 sene sonra birlikte toplayacağız. Mutlu olmaya ihtiyacımız var. Mutlu olmak için öyle büyük büyük beton binalara ihtiyacımız yok. Mutlu olmak için önce bir arada olmaya ihtiyacımız var. Mutlu olmak için üretmeye ihtiyacımız var. Bu etkinliğimizin de bunun bir başlangıcı olmasını diliyorum” diyerek sözlerine son verdi.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica