Genel

Kadınlar için ‘Seçilme Hakkı Mücadelesi’ yılı 2019’dur

Kadınlar için ‘Seçilme Hakkı Mücadelesi’ yılı 2019’dur Dolgun; “Dünyada kadınlara ayrımcılık uygulayan, temel haklarını gasp eden; hukukun yok edildiği ama gelişen, kalkınan, çağdaş demokrasiye ulaşabilen tek bir ülke yoktur” dedi. detaylar haberimizde…

Kadınlar için ‘Seçilme Hakkı Mücadelesi’ yılı 2019’dur

Cumhuriyet Kadınları Derneği Kocaeli Şube Başkanı Gaye Dolgun ve yönetim kurulu üyeleri; ‘8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ dolayısıyla basın toplantısı düzenleyerek açıklama yaptılar.

Toplantıya Cumhuriyet Kadınları Derneği Kocaeli Şube Başkanı Gaye Dolgun, yönetim kurulu üyeleri Hatice Alp, Gülten Ayten Günay, Vatan Partisi İzmit Belediyesi Başkan adayı Gökhan Onater; dernek üyelerinden Özlem Hatalak, Zuhal Taşdemir, Sebahat Cicioğlu’nun yanı sıra Orhan Turna ve Erdinç Sümen katıldılar.

Cumhuriyet Kadınları Derneği Kocaeli Şube Başkanı Gaye Dolgun basın toplantısında şunları söyledi:

“Bu 8 Mart dünya Kadınlar Gününde, CKD olarak ülkemizdeki kadınların içler acısı durumunu ve buna isyanımızı haykırmak, bu geriye gidişi kabul etmeyeceğimizi; Cumhuriyet Devrimleri ile kazandığımız haklarımızı yaşama geçirme kararlılığımızı ve çözüm yolları ile halkımıza çağrımızı iletmek üzere karşınızdayız.

“…son 10 yılda 20 sıra gerilediğini…”

Sadece Dünya Ekonomik Forumunun 2018 Kadın-Erkek eşitliği sıralamasında Türkiye’nin 142 ülke arasında 125 inci sıraya düştüğünü, son 10 yılda 20 sıra gerilediğini; Türk Kadını‘nın ekonomideki yerinin ise 128 OECD Ülkesi arasında 120 inci sıraya gerilediğini ve bu gerilemelerin devam ettiğini söylemekle yetineceğiz.

Türkiye’de kadınlar açıkça ve çok ağır bir biçimde cinsiyetleri nedeni ile ayrımcılığa uğramaktadırlar.

Dünyada kadınlara ayrımcılık uygulayan, temel haklarını gasp eden, hukukun yok edildiği ama gelişen, kalkınan, çağdaş demokrasiye ulaşabilen tek bir ülke yoktur.

Kadınlar birincil insan hakkı olan ‘Yaşama Haklarını’ bile yitirmektedirler. Her gün birden fazla kadının, kadın cinayetlerine kurban gittiği bir ülkede yaşar hale geliyoruz.

Kadın haklarının gelişmesi sadece ‘Kadınların’ değil, bu ülkede yaşayan herkesin hayatını geliştirecek; hepimize daha yüksek standartlarda bir yaşam olanağı sağlayacak bir demokratikleşme hareketidir.

“…diğer yarısının göklere yükselmesi mümkün değildir”

Atatürk’ün 1923’de İzmir’de söylediği gibi; ‘bir toplumun yarısı ayağından zincirlerle yere bağlıyken, diğer yarısının göklere yükselmesi mümkün değildir.’

Türk Kadını, hakları yasalarda olan, ama o hakları kullanılmayan, kullandırılmayan konumdadır.

Dünyada kadınların kanları ve canları pahasında yüzyıllardır sürdürdükleri kadın hakları mücadelesinde ilk talep edilen hak daima ‘Siyasal Hak’ olmuştur. Kadınlar ne iş istedi, ne aş istedi, önce sadece ‘Oy Hakkı’, yani siyasal hak talep etti.

Biz de bu mücadeleye ‘Seçilme Hakkımızı’ talep ederek başlıyoruz. Yani Karar Mekanizmalarında yer almak, kendi geleceğimizi kendimiz tayin edebilmek için, kaderimizi erkeklerin iki dudağı arasından kurtarmak için mücadele edeceğiz.

Kadının siyasal hakkı yoksa başka hiç bir hakkı da olmaz. Var olan hakları yaşama geçmez. Kadınsız demokrasi olmaz. Toplumun yarısını oluşturan kadınların içinde yer almadığı her şey eksiktir.

Bu gerekçelerle tüm kadınları birleşmeye, tüm erkekleri de kadınların önündeki engelleri kaldırmaya çağırıyoruz.

CKD olarak 2019 yılını kadınların ‘Seçilme Hakkı Mücadelesi’ yılı olarak ilan ediyoruz.
Kocaeli kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica