Sağlık

Kan şekeri sürekli kontrol edilmeli

Kan şekeri sürekli kontrol edilmeli. Diyabete bağlı göz hasarı her yıl 25 bin şeker hastasının kör olmasına yol açıyor. Yılda 1 defa yapılan kapsamlı göz muayenesi diyabetlilerin gözlerini koruyor. Kan şekeri sürekli kontrol edilmeli

Kan şekeri sürekli kontrol edilmeli

Kontrolsüz şeker hastalığının en önemli sonuçlarından biri görme kaybı. Şeker hastalığının, 20-70 yaş arasındaki körlüğün en önemli sebebi olduğunu söyleyen Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Banu Turgut Öztürk “Tip1 ya da tip 2 diyabetiniz varsa mutlaka yılda 1 defa kapsamlı bir göz muayenesi yaptırın. Renkler solmaya başladıysa, her gün gördüğünüz nesnelerin çizgileri ve biçimleri bozulmuş gibi görünüyorsa tehlike sinyalleri çalmaya başlamış demektir” dedi.

Günümüzde dünya genelinde 415 milyon kişinin diyabetli olduğunu söyleyen Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kaya “Diyabet, kan şekerinin sürekli kontrol altında tutulmasını gerektiren, ömürboyu süren bir hastalıktır. Diyabetin istenmeyen bir sonucu olan Diyabetik retinopatinin başlıca sebebi göz küresinin arka bölümünde yer alan ve görmeyi gerçekleştiren retina tabakasındaki damarların hasarıdır. Bu damar hasarının sebebi kan şekeri kontrolünün iyi yapılmamış olmasıdır” dedi.

Diyabetik retinopatinin, hiçbir belirti göstermeden ilerlediğini ve en sonunda şiddetli ve ani görme kaybına sebep olarak körlüğe yol açtığını söyleyen Prof. Dr. Öztürk “20 yıl veya daha fazla zamandır diyabet hastası olan kişilerin üçte biri diyabetik retinopati riski taşır. Bunun yanında kan şekeri, tansiyon, kolesterol kontrol altında değilse, kişi sigara içiyorsa görme kaybı gelişme riski artar” dedi.

DİYABETİNİ TANI, GÖZÜNÜ KORU

Türk Oftalmoloji Derneği, Türk Diyabet Cemiyeti, Türkiye Diyabet Vakfı iş birliği ve Bayer’in şartsız desteği ile hayata geçirilen “Diyabeti Tanı, Gözünü Koru” sosyal sorumluluk projesi kapsamında toplantılar düzenlenerek diyabet hastaları ve hasta yakınları diyabete bağlı görme kayıpları konusunda bilgilendiriliyorlar.

DİYABETE BAĞLI GÖZ HASTALIĞININ BELİRTİLERİ

Kan şekeri değerlerinin, tansiyonun ve kolesterolün normal sınırlar içinde olması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Banu Turgut Öztürk, her yıl mutlaka göz kontrolü yaptırılması, diyabete bağlı göz hastalığı varsa bu kontrollerin daha sık yapılması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Öztürk, diyabetik retinopatinin belirtilerini şöyle sıraladı:
-Görmede bulanıklık, görme keskinliğinin hem yakın hem de uzak görmede azalması
-Görme alanında kör noktalar, karanlık bölgeler oluşması
-Görme alanında düz çizgilerin yer yer dalgalı ya da kırıkmış gibi görünmesi
-Renklerin soluk, eskimiş görünmesi
-Her gün görülen objelerin çizgileri ve biçimleri bozulması (Mesela eğri büğrü görünen bir kapı pervazı)

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica