Genel

Kayseri saldırısı davasında 10 kişiye tahliye

Kayseri saldırısı davasında 10 kişiye tahliye Kayseri’de geçen yıl düzenlenen bombalı saldırıyla ilgili davada 10 sanığın tahliye edilmesine kararı verildi. 4 sanığın tutukluluk hali devam edecek. Kayseri saldırısı davasında 10 kişiye tahliye detaylar haberimizde…

Kayseri saldırısı davasında 10 kişiye tahliye

Kayseri’de askerleri taşıyan otobüse düzenlenen ve 15 askerin hayatını kaybettiği davanın duruşması bugün görüldü. Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti 10 tutuklu sanığın tahliyesine karar verdi. Tahliye kararı verilenler arasında halk otobüsü sürücüsü Hamit Eroğlu ve saldırganın babası İsmail Hakkı Yıldırımçakar da bulunuyor. 4 sanığın ise tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Kayseri’de, 17 Aralık 2016 tarihinde askerleri taşıyan otobüse yönelik yapılan bombalı saldırısıyla ilgili dava, Kayseri 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Pazartesi günü başlayan duruşmada bugüne kadar tutuklu sanık ve 7 tanığın dinlendi.

Bugünse, Kayseri’ye gelerek keşif yaptığı ve saldırgan Kasım Yıldırımçakar’ı Adana’dan Kayseri’ye gönderdiği iddia edilen sanık Kenan Çiçek, Kırıkkale F Tipi Cezaevi’nden getirilerek hazır edildi. İddianamenin kendisine ulaştırılmadığını söyleyen Çiçek, “Kendimi daha iyi ifade edebilmek için ifademi Kürtçe vereceğim” dedi. Bunun üzerine yeminli tercüman çağrıldı.

Çiçek, ifadesinde “5-6 saatlik yoldan geliyorum. Dün akşam gardiyan yarın mahkememin olduğunu söyledi. İddianame elime geçmedi. İddianameyi okuduktan sonra detaylı savunma yapmak için zaman talep ediyorum” diye konuştu.

“Örgüte katılan çocuklarım için Emniyet Müdürlüğü’ne kayıp başvurusunda bulundum”

Duruşmanın öğlenden sonraki bölümünde saldırgan Yıldırımçakar’ın annesi Hürriyet Yıldırımçakar’ın da bulunduğu 3 tutuksuz sanık savunma yaptı. Yıldırımçakar, duruşmaya Van’ın Özalp ilçesinden Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı.

Tercüman eşliğinde, Kürtçe savunma yapan Hürriyet Yıldırımçakar, şunları söyledi:

“Kasım, PKK/KCK terör örgütüne 7-8 yıl önce katıldı. Ondan sonra hiç görmedim. Ubeydullah ise kaç yıl önce örgüte katıldı, bilmiyorum. Örgüte katılan çocuklarım için Emniyet Müdürlüğü’ne kayıp başvurusunda bulundum. Çocuklarımı görebilmek için 3 defa yasal yollarla Kuzey Irak’a gittim. Oğlum Ubeydullah, PKK’dan kurtuldu ve şu an askerlik görevini yapıyor. Tutuklu olan eşim İsmail Hakkı Yıldırımçakır’ın serbest bırakılmasını istiyorum. Böyle bir şey olmasından dolayı özür dilerim. Allah, bu yapılanı kabul etmez” dedi.

Tutuksuz sanık Elzem Şırnak da saldırıyla ilgisi olmadığını söyleyerek suçlamaları reddetti.

“Olayı televizyondan öğrendim”

Firari sanıklardam Ferhat Tekiner’in annesi Vesfiye Tekiner ise tutuksuz olarak yargılandığı davada savunma yaptı. Oğlunun saldırıyla bağlantısı olmadığını belirten Tekiner, şöyle konuştu:

“Oğlum, hasarlı araç alıp, satardı. Kendisinin oto hırsızlığında sabıkası vardır. Şu an Irak Süleymaniye’dedir. Ferhat’ın olaya karıştığını sonradan öğrendim. Oğlumun terörle ilgisinin olmadığını biliyorum. Kendisine güvendiğim için bana ait arabayı oğluma satması için verdim. Kenan Çiçek ile görüşüp, görüşmediğini bilmiyorum. Patlama olayından sonra Ferhat, bana bir şey gelip, anlatmadı. Olayı televizyondan öğrendim. Yaklaşık 1 hafta sonra gazetelerde, patlamayla ilgili oğlumun fotoğrafını gördüm. Ferhat, patlamadan on gün kadar sonra eve geldi. Kendine ‘Aranıyormuşsun’ dedim. ‘Anne, ben bir şey yapmadım. Sadece arabayı çaldım, beni kandırdılar’ dedi. Oğluma ‘Kolluk güçlerine git, teslim ol’ dediğimde ‘Bana inanmazlar. Kenan beni kandırdı. Uyuşturucu işi yapacağız; diyerek, arabayı çaldırdılar’ dedi.”

Tahliye edilen tutuklu sanıklar

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti; halk otobüsü sürücüsü Hamit Eroğlu, saldırganın babası İsmail Hakkı Yıldırımçakar ile Hüseyin Polat, Mehmet Ayaz, Barış Kaya, Murat Talan, Mehmet Yolcu, Fahri Demirbaş, Serkan Ay, Hasan Ekici’nin tahliye edilmesine karar verdi. Suç şüphesi olduğu gerekçesiyle Kenan Çiçek, Ümit Kepir, Ekrem Uğur ve Mehmet Oluk’un tutukluluk hallerinin devamı yönünde karar açıklandı.
Duruşma 13 Şubat 2018’e ertelendi.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica