Genel

Kerkük’ü MHP ile yalnız bırakmak

Kerkük’ü MHP ile yalnız bırakmak Tarihçi İlber Ortaylı Irak’ın kuzeyindeki referandumu ver Türkmenleri kaleme aldı. Ortaylı, “Erbil, Kerkük bölgesini MHP ile yalnız bırakmak kocaman bir toplum için akıllı bir davranış değildir” dedi. Kerkük’ü MHP ile yalnız bırakmak detaylar haberimizin içinde yer almaktadır…

Kerkük’ü MHP ile yalnız bırakmak

Hürriyet gazetesi yazarı tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Irak’ın kuzeyindeki sözde bağımsızlık referandumunu köşesine taşıdı. “Bize düşen de öncelikle Kerkük ve Erbil’deki bir milyonu aşkın Türk nüfusu yalnız bırakmamaktır” tavsiyesinde bulunan Ortaylı, “Erbil, Kerkük bölgesini MHP ile yalnız bırakmak kocaman bir toplum için akıllı ve onurlu davranış değildir” dedi.

Ortaylı’nın yazısının ilgili bölümü şöyle: “Kuzey Irak’ın 4 ülkeye dağılmış bir kavmin problemlerini üstlenmeye niyeti olmadığı açıktır. Ülkenin zenginliklerini o bölge için kullanmayı tercih ediyorlar. İrredantizm geniş Kürt coğrafyası için 19’uncu yüzyılın genç İtalya’sı veya Balkan uluslarının bazı hayalleri gibi değildir. Ama bize düşen de öncelikle Kerkük ve Erbil’deki bir milyonu aşkın Türk nüfusu yalnız bırakmamaktır. Milyonun üzerindeki kitleyi kimse görmezlikten gelemez.

Ayrıca bu halkın gözden çıkarılması da sorunu halletmez. Herkesin başını ağrıtacak bir kitledir, bir halk topluluğudur. Eğitimlidirler, üretkendirler ve Türk kimliğine sahip çıkma konusunda taviz vermezler. Bu taviz vermeme hali mutlaka sıcak bir çatışmaya dönüşecek değil; bazı ahvalde bu gibi unsurların devamlı bir huzursuzluk ve dengesizlik sorunu kaynağı olduğu açıktır.”

“MHP ile yalnız bırakmak…”

“Peşmergenin Irak merkezi yönetimiyle yaşadığı gerilime de dikkat çeken Ortaylı, “Bu olayda Türkiye’nin katiyen vazgeçemeyeceği unsur açıktır; Erbil, Kerkük bölgesini MHP ile yalnız bırakmak kocaman bir toplum için akıllı ve onurlu davranış değildir” dedi.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica