Genel

KHK ile getirilen cezasızlık kuralı her iki tarafı da kurtarmaz

KHK ile getirilen cezasızlık kuralı her iki tarafı da kurtarmaz İstanbul Barosu Başkanı eski başkanı Turgut Kazan ‘darbe girişimi ve terör eylemlerine karşı koyanlara cezasızlık’ getiren KHK düzenlemesini Türkiye’nin Avrupa Konseyi üyesi olduğunu hatırlatarak eleştirdi. KHK ile getirilen cezasızlık kuralı her iki tarafı da kurtarmaz detaylar haberimizin içinde yer almaktadır…

KHK ile getirilen cezasızlık kuralı her iki tarafı da kurtarmaz

“Darbe girişimi ve terör eylemlerine karşı koyanlara cezasızlık”

Eski İstanbul Barosu başkanı Turgut Kazan, dün çıkarılan KHK ile getirilen ‘darbe girişimi ve terör eylemlerine karşı koyanlara cezasızlık’ uygulamasını eleştirdi.

Turgut Kazan Twitter hesabından açıkladı

Düzenlemeye ilişkin, Twitter hesabından açıklamada bulunan Kazan, şunları söyledi:

“KHK ile getirilen cezasızlık kuralı uygulayanları da, yararlananları da kurtarmaz”

“Türkiye Sudan değildir. Avrupa Konseyi üyesidir. AİHM kuralları Yunanistan’ı bağladığı gibi, bizi de bağlar. Dolayısıyla, KHK ile getirilen cezasızlık kuralı uygulayanları da, yararlananları da kurtarmaz.

“Almanya da eski Devlet Konseyi Başkanı ile Savunma Bakanı ve Yardımcısı yargılanıp hapis cezasına çarptırıldı”

22 Mart 2001 günlü Streletz – Kessler ve Krenz / Almanya kararı bu hukuksal gerçeği vurgulamıştır. Birleşmeden sonra, eski Devlet Konseyi Başkanı ile Savunma Bakanı ve Yardımcısı yargılanıp hapis cezasına çarptırıldı.

“Eylem o dönem yasalarına uygun olduğu için, 7. maddenin ihlal edildiği iddiasıyla AİHM’ne başvurdu”

Bu üç kişi, mahkumiyete konu eylem o dönem yasalarına uygun olduğu için, 7. maddenin ihlal edildiği iddiasıyla AİHM’ne başvurdu.

Yaşam hakkı uluslararası sözleşmelerle korunmaktadır

Mahkeme yaşam hakkının uluslararası sözleşmelerle korunduğunu, başvurucuların ise o dönem sahip oldukları güce dayanarak söz konusu eylemleri gerçekleştirdiğini belirterek, sonradan yargılanıp cezalandırılmalarıyla 7. maddenin ihlal edilmiş sayılamayacağını karara bağladı.”

“Hukuk devletine dönülünce hesap sorulur’

“Tartışılan düzenleme resmi görevli veya milis özentili kişilere asla cezasızlık sağlamaz”

Turgut Kazan, değerlendirmelerini şöyle tamamladı: “Bu nedenle, tartışılan düzenleme resmi görevli veya milis özentili kişilere asla cezasızlık sağlamaz. Yaşadığımız günler sona erip hukuk devletine dönülünce, kaç yıl geçmiş olursa olsun, o kuralı uygulayanlardan ve yaralananlardan mutlaka hesap sorulur.”

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica