İGF

Kıbrıs’ta çağdaş sanat tarihle buluştu

Kıbrıs’ta çağdaş sanat tarihle buluştuKKTC (İGFA) – Yakın Doğu Üniversitesi Büyük Kütüphane sergi alanında açılan Çanakkale Deniz Savaşı Gemileri Koleksiyon Sergisi, bu destansı savaşta yer alan 26 geminin 1/100 ölçekli gerçekçi maketleri ile dönemin en ünlü Türk, İngiliz ve Fransız gemilerini bütün detayları ile bugüne taşıyor.

Aynı zamanda Muavenet-i Milliye gemisinin, dönemin son teknolojisine sahip Kraliyet Donanması ön dretnotu HMS Goliath başta olmak üzere pek çok gemiyi batırdığı torpidoları ve Nusret Mayın Gemisi’nin İrresistible, Ocean ve Bouvet adlı 3 büyük savaş gemisini batırdığı deniz mayınlarının birebir ölçekli modelleri de bu eşsiz koleksiyonda yer alıyor. Muavenet-i Milliye’nin kaptanı Yüzbaşı Ahmet Saffet Ohkay ve Nusret Mayın Gemisinin kaptanı Yüzbaşı Tophaneli İsmail Hakkı Bey’in portreleri ile Çanakkale Deniz Savaşlarını resmeden eserler de, ziyaretçilerine 106 yıl önce yaşanan bu destanı yeniden yaşatıyor. 

Çanakkale Deniz Savaşı Gemileri Koleksiyon Sergisi’nde yer alan sanatçı Vural Or’un 20 yıllık bir emekle inşa ettiği gemilerle, Yakın Doğu Üniversitesi Doktora Öğrencisi İsmail Gündoğan’ın büyük bir emekle hazırladığı Nusret Mayın Gemisi Modeli ile birebir ölçekli torpido ve deniz mayınları büyük beğeni topladı. 

Serginin açılışında konuşan Türkiye Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, “Tarih okunduğunda anlaşılan ve anlaşıldığında geleceğe ışık tutan bilim dallarından biridir. İçinde yaşadığımız çağ, görsellik ve yapay zeka çağı. Dolayısıyla bu çağa doğan nesile tarihi deneyimleterek öğretmek çok önemli. Sanatın ve tarihin buluştuğu bu değerli eserler tam olarak bu işlevi görüyor” dedi.

Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ ise, üniversitenin kuruculuğunu yaptığı müzelerin oluşturduğu sanat atmosferi açısından da bir mihenk taşı olduğunu söyledi.

 

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica