Genel

KKTC’nin yüzde 85’i aşıdan endişeli

KKTC’de COVID-19 aşısı yaptırmak isteyenlerin oranı yüzde 46’da kaldı

KKTC (İGFA) – Yakın Doğu Üniversitesi Yakın Doğu Üniversitesi Deneysel Sağlık Bilimleri Araştırma Merkezi (DESAM) ve Tıp Fakültesi araştırmacıları, KKTC’de yaşayanların yeni tip koronavirüse karşı geliştirilen aşılar hakkındaki düşüncelerini belirlemek amacıyla anket çalışması yaptı. Araştırmaya katılanların yüzde 46’sı COVID-19 aşısını yaptırmak istediğini söyledi. Katılımcıların yüzde 25’inin ise aşı yaptırmak kararsız olduğu görülürken, yüzde 29’u ise aşı yaptırmaya sıcak bakmıyor.

DESAM Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, sonuçların eğitim seviyesi gözetilmeksizin toplumun COVID-19 aşıları hakkında bilgilendirilmesi gerektiğini ortaya koyduğunu söyledi.  DESAM Araştırma Enstitüsü araştırmacıları ve Tıp Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, Prof. Dr. İlker Etikan ve Yrd. Doç. Dr. Ayşe Arıkan Sarıoğlu’nun yürüttükleri araştırmaya katılanların yüzde 87’si kendisinin veya ailesinden birinin COVID-19’a yakalanmasından endişe ediyor. Katılımcıların yüzde 44’ü ise COVID-19 aşılarının, insan sağlığını etkileyebilecek derecede ciddi yan etkileri olabileceğine inanıyor.

374 bin nüfuslu KKTC’de  362 katılımcı ile gerçekleştirilen anket kapsamında, katılımcıların aşılar üzerinde bilgi düzeyleri araştırılırken, COVID-19 aşısı yaptırmak istemeyenlerin gerekçeleri ve söz konusu aşıların güvenilirlikleri hakkındaki düşünceleri de mercek altına alındı.

YÜZDE 85 YAN ETKİLERDEN ENDİŞELİ

Anket sonuçlarına göre aşı olmak istemeyenlerin gerekçeleri arasında en yüksek oranla (yüzde 85) yan etkilerden duyulan endişeler geliyor. Katılımcıların yüzde 10’u ise aşının etkili olacağını düşünmüyor. Yüzde 3’ü genel olarak aşı yaptırmaya karşı. Yüzde 2’si ise geçmişte yaşadığı olumsuz deneyimler neticesinde aşı yaptırmaya sıcak bakmıyor.

Katılanların yüzde 87’sinin üniversite mezunu olduğu araştırmanın sonuçlarına göre katılımcıların yüzde 45’i aşılar ve güvenilirlikleri hakkında yeterince bilgiye sahip değil. Yakın Doğu Üniversitesi DESAM Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, salgının kontrol altına alınabilmesi için “kesinlikle aşılanmayız” dedi. Güvenliği ve etkinliği kanıtlanmış aşıların yapılmasında hiçbir sakınca olmadığını belirten Prof. Dr. Şanlıdağ, hastalıktan korunmak için herkesin aşılanmasının en doğru yaklaşım olacağını düşünüyor.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica