Genel

Kocaeli İşçi sağlığı iş güvenliği meclisi raporunu açıkladı

Kocaeli İşçi sağlığı iş güvenliği meclisi Kocaeli İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, düzenlediği meclis toplantısıyla çok sayıda gündemi ele aldı, 10 aylık Kocaeli iş cinayeti raporunu açıkladı. Kocaeli İşçi sağlığı iş güvenliği meclisi detaylar haberimizde…

Kocaeli İşçi sağlığı iş güvenliği meclisi …

Birleşik Metal-İş Kocaeli Şube binasında gerçekleştirilen meclis toplantısı, Kocaeli İşçi Sağlığı ve Güvenliği (İSİG) Meclisinin 2018 faaliyet raporunun sunulmasıyla başladı. Raporu sendika uzmanı Aykut Günel sundu.

İlk 10 ayda 70 ölüm!

Faaliyet raporunun ardından 10 aylık Kocaeli iş cinayeti raporunu işçi sağlığı ve iş güvenliği uzmanı Gizem Güzel paylaştı. 2018’in ilk 10 ayında Türkiye’de en az 1640 işçinin hayatını kaybettiğini belirten Güzel, 10 aylık sürecin Kocaeli raporunu sundu. Kocaeli’de bu süreçte en az 70 işçinin iş cinayetine kurban gittiğini belirten Güzel, “En fazla iş cinayetinin yaşandığı İstanbul’dan sonra ikinci sırada Kocaeli yer alıyor. İş cinayetlerinin nüfusa ve sigortalı sayısına oranları sıralamasında ise Kocaeli 5’nci sırada. İş cinayetlerinin Kocaeli ilçelerine dağılımında 13 ölümle ilk sırayı Gebze alıyor” dedi.

2018 yılı iş cinayetlerinin nedenlerine göre ise en fazla ölümün ezilme ve göçük sebebi ile olduğunu belirten Güzel, “Kalp krizi nedeniyle hayatını kaybedenlerin oranı ülke genelinde %10 iken Kocaeli’de bu oran %20 olarak gerçekleşmiştir. Bu oran geçtiğimiz yıllarda da ülke geneline göre yüksek seyretmiştir” ifadelerini kullandı.

2018 yılı istatistiklerine göre iş cinayetlerinde hayatını kaybedenlerin %7’si ileri yaşına rağmen çalışan insanların olduğunu vurgulayan Güzel, “%24’ü ise çalışma hayatına başladıklarında emekli olmayı planladıkları yaşta çalışırken yaşamını yitirmiştir” dedi.

toplantının katılımcıları…
raporun açıklandığı toplantı

“Kalp krizi ve intihar ülke ortalamasının üzerinde”

Kocaeli İSİG Meclisi Meslek Hastalıkları/İş Cinayetleri Çalışma Grubunun raporunu ise Av. Elvan Olkun sundu. Kocaeli’de işçilerin yaşamını ve sağlığını etkileyen nedenleri saptamak ve çözüm önerileri geliştirmek amacıyla işçi ölümlerinin araştırılmasına karar verildiğini ifade eden Olkun; 2013-2017 yılları arasında yerel ve ulusal medyaya yansımış işyerinde veya işçilerde meydana gelen ölümlerin incelendiğini belirtti.

“Çalışma koşulları işçilerde kalp krizini tetiklemektedir”

Olkun, sunduğu raporun sonuç kısmında özetle şunları söyledi: “Sadece medyaya yansımış olan ve İSİG Meclisinin sahadan elde etmiş olduğu verilerle sınırlı olarak hazırlamış olduğumuz raporda, kalp krizi ve intihardan dolayı meydana gelen işçi ölümlerinin Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu görülmüştür. Bu nedenle il özelinde bu iki ölüm nedeninin detaylı bir şekilde incelenmesi gerektiği değerlendirilmiştir. Çalışma koşullarının işçilerde kalp krizini tetiklediği; elimizdeki verilerin ise sadece kalp krizi nedeni ile ölümlü olaylarla sınırlı olduğu göz önüne alındığında; incelemenin ayrı bir uzmanlık ve uzun uğraş gerektirmesi nedeni ile; işçilerde kalp krizinin bir sektör ya da işyeri bazında sınırlandırılarak araştırılması bu aşamada yararlı olacaktır.

“Sendikalar alana ilişkin kayıtları meclis sunmak üzere tutmalıdır”

İşçi Sağlı İş Güvenliği açısından emekten yana politikaların üretilebilmesi ve etkili bir politik hat örülebilmesi açısından alan ile ilgili veriler hayati önem taşımaktadır. Bu nedenle veri elde etmeye yönelik çalışmaların yapılması, meclis bileşenlerinin buna ilişkin katkıda bulunması; özellikle sendikaların alana ilişkin kayıtları tutarak bu kayıtların meclisle paylaşılmasına ihtiyaç bulunduğu değerlendirilmiştir.”

Mecliste ayrıca Gebze İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisinin kurulabilmesi, neler yapılacağına dair tartışmaların yürütülmesi için Gebze’de toplantı yapılacağı ifade edildi. İSİG Meclisinin merkezi koordinasyonu için iki kişinin belirlendiği toplantı, görüş ve önerilerle son buldu.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica