Ekonomi

Kocaeli Sanayi Odası Kasım ayı Meclis toplantısı yapıldı

Zeytinoğlu: Merkez Bankası Başkanlığına getirilen Sayın Naci Ağbal ve Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanan Sayın Lütfi Elvan’ı tebrik ediyor, yeni görevlerinde başarılar diliyorum.

Kocaeli Sanayi Odası Kasım ayı Meclis toplantısı yapıldı … Zeytinoğlu; “Biliyorsunuz çok uzun yıllar değerli TL nedeniyle ülkemizde yatırımlar ve üretim azalmıştı. İhtiyaçlarımızı ithalat ile gidermeye çalışmıştık. Bu nedenle kurun rekabetçi seviyede devam etmesini istiyoruz” dedi. detaylar haberimizde…

Kocaeli Sanayi Odası Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul

Kocaeli Sanayi Odası Kasım ayı Meclis toplantısı yapıldı

Kocaeli Sanayi Odası’nın (KSO) Kasım ayı Meclis toplantısı KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul Başkanlığın da Zoom programı üzerinden gerçekleştirildi. KSO Meclis toplantısına konuk konuşmacı olarak Doç. Dr. Şevket SAYILGAN – Ekonomist ve Doç. Dr. Çiğdem NAS – İKV Genel Sekreteri katıldılar.

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu

KSO Meclis toplantısında ilk sözü alan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, konuşmasında ilk olarak “İzmir’de meydana gelen deprem nedeniyle hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Etkilenen tüm vatandaşlarımıza tekrar geçmiş olsun dileklerimi iletmek istiyorum.

Biliyorsunuz, Karabağ 30 yıl sonra Ermenistan işgalinden kurtuldu. Tekrar buradan kutlamak istiyorum.

Merkez Bankası Başkanlığına getirilen Sayın Naci Ağbal ve Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanan Sayın Lütfi Elvan’ı tebrik ediyor, yeni görevlerinde başarılar diliyorum.

İKV Genel Sekreteri Doç.Dr. Çiğdem Nas

Öncelikle Sayın Bakanın göreve atanmasından sonra, enflasyonla mücadele, mali disiplin ve vergi düzenlemelerine yönelik yaptığı açıklamaları olumlu değerlendirdiğimizi belirtmek isterim.

Küresel ekonomide yaşanan ve ülkemizi de etkileyen darboğazın olduğu bu dönemde, güven tesis etmenin çok önemli olduğunu biliyoruz.

Özellikle vergi düzenlemelerine yönelik atılacak adımlar, gelir kalitesini artıracaktır”

Ekonomist-Doç. Dr. Şevket Sayılgan

EKONOMİK DEĞERLENDİRME

KSO Başkanı Zeytinoğlu, konuşmasında ekonomik değerlendirmelerine Ekim ayı ihracat ve ithalat rakamlarına değinerek başladı;
“-Ekim ayında ; İhracat 17,3 milyar dolar (+ yüzde 5,6) ,Aylık bazda tüm zamanların en yüksek seviyesi. (Rekor kıracağımızı beklediğimizi daha önce söylemiştik.) Eylül ayının da yüzde 8,5 üzerinde. Rekabetçi kurun etkilerinin görülmeye başlandığını düşünüyoruz.

-Biliyorsunuz çok uzun yıllar değerli TL nedeniyle ülkemizde yatırımlar ve üretim azalmıştı. İhtiyaçlarımızı ithalat ile gidermeye çalışmıştık. Bu nedenle kurun rekabetçi seviyede devam etmesini istiyoruz.

-İhracatımızın döviz kuru ile de desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Hatırlarsanız, Obama döneminde ABD ve Çin arasında olan kavganın, değersiz yuan’dan kaynaklandığını biliyoruz.

-İhracat/ ithalatı karşılama oranı yüzde 87,9 (Yılın başından bu yana en yüksek seviye) Ülkemizde ve Avrupa’da artan Covid nedeniyle alınan tedbirler ihracata bir kısıtlama getirmezse, kasım ayında da rekor seviyede ihracat bekliyoruz.

İthalat 19,7 milyon dolar (+ yüzde 8,5). Bu artışta, otomotiv ve altın ithalatının etkilerini görüyoruz. Otomotiv ithalatı +yüzde 91,7 (2019 →997 milyon dolar / 2020 1,9 milyar dolar)
Altın ithalatı +yüzde 30,1 (2019 1,6 milyar dolar / 2020 2,1 milyar dolar) İthalat alt kalemlerine baktığımızda (ekim);
-Yatırım malları +yüzde 57,5
-Hammadde (Ara) mallar – yüzde 1,5
-Tüketim malları +yüzde 25,3 (Bu kalemdeki artış azalmalı)

ENFLASYON

Enflasyon verilerine baktığımızda, ekim ayında;
TÜFE yüzde 11,89 (aylık + yüzde 2,13)
ÜFE yüzde 18,20 (aylık + yüzde 3,55)
Döviz kurlarındaki yukarı yönlü hareketlilik, ÜFE’de hızlı artışlara neden oluyor.
Döviz kurundaki artış ve baz etkisiyle kasımda da ÜFE’deki yükselişin devam edebilir.
ÜFE’deki yukarı yönlü hareketlilik, maliyetleri artırdığı için önümüzdeki dönemde TÜFE’ye yansıyacaktır.

İŞSİZLİK

İşsizlik oranı (ağustos) yüzde 13,2
(Geçen aya göre 0,2 puan / Bir önceki yılın aynı ayına göre 0,8 puan geriledi.)
Geçen yılın aynı dönemine göre;
-İstihdam edilenler 975 bin kişi geriledi
-İşgücüne katılım 1 milyon 431 bin kişi geriledi.
-İşsiz sayısı 456 bin kişi geriledi.
Aylık bazda baktığımızda ise iyileşmeler devam ediyor.
-İstihdam edilenler 291 bin kişilik arttı.
-İşgücüne katılım 258 bin kişi arttı.
-İşsiz sayısı 33 bin kişi geriledi.

Temmuz’dan ağustosa gerçekleşen aylık 291 bin kişi istihdam artışına baktığımızda;
-Sanayi 106 bin kişi,
-Hizmetler 126 bin kişi.
-Tarım 6 bin kişi,
-İnşaat 53 bin kişi,
Aylık bazda iyileşmeler olumlu ancak işgücüne katılım ve çalışan sayımız hala olması gereken seviyenin altında.

2019 yılının ağustos ayında çalışabilir nüfusumuz 61 milyon 591 bin kişi iken bu yıl 62 milyon 730 bin kişiye yükselmiş. Yani 1 milyon 139 bin kişi artmış. Benzer şekilde geçen yıl ağustos ayında 28 milyon 529 bin kişi istihdam edilirken, bu yıl 27 milyon 554 bin kişi istihdam edilmiş.

Yaklaşık bir milyon kişi işsizler kervanına katılmış.

Tabi bunun en büyük sebebi turizm sektörünün bu yıl durmasından kaynaklanıyor. İmalat sanayi nisan ayında taban yaptıktan kısa bir süre sonra toparlanmaya başladı. Benzer toparlanmanın hizmetler sektöründe de olması gerekiyor.

Genç nüfustaki işsizlik oranımız ise yüzde 26,1 ile çok yüksek. Bunun da eğitim ile aşılabileceğini düşünüyoruz. Ancak zaman alacağını da biliyoruz.”

Doç. Dr. Şevket SAYILGAN – Ekonomist

KSO Meclis toplantısında konuk konuşmacı olarak ilk sözü alan ekonomist Doç. Dr. Şevket Sayılgan, “İşletmelerde Pandemi döneminde Finansal Yönetim konulu sunumunda Dünya ve Türkiye Ekonomisi… Kriz ve tanımı, Kriz Karşı Yaklaşımlar… Nakit ve Likidite Niye Önemli? Nakit Yönetimi Süreçleri… Çözüm Önerileri, Mali Tabloları Okuyabilmek… Bilançonun Saat Yönünde Çalıştırılması… Şirket Değeri mi, Ciro mu, Kar mı? Mali Tablolardan Riski Görebilmek ve Yönetmek” konularını geniş şekilde aktardı.

Doç. Dr. Çiğdem NAS – İKV Genel Sekreteri

Konuk konuşmacı olarak KSO Kasım ayı Meclis toplantısına katılan İKV Genel Sekreteri Doç. Dr. Çiğdem Nas, “AB Yeşil Mutabakatı “konusunda sunum gerçekleştirerek,
-Avrupa’nın ilk iklim-nötr kıta olma çabası. – 2050 yılına kadar sera gazı emisyonlarını net olarak sıfırlamak.
-Bir Ekonomik Büyüme Stratejisi. – Ekonomik büyümeyi kaynak kullanımından ayırmak.
-AB için yeni bir ortak hedef – AB’nin iç bütünlüğünü sağlamak ve kimseyi geride bırakmamak
gibi açıklamalarda bulundu. Doç. Dr. Nas konuşmasında “AB Yeşil Mutabakatı Yol Haritasını oluşturan Biyoçeşitlilik, Çiftlikten çatala; sürdürülebilir gıda sistemleri, Sürdürülebilir Tarım, Temiz enerji, Sürdürülebilir sanayi, İnşaat ve Renovasyon, Sürdürülebilir hareketlilik, Kirliliğin önlenmesi ve iklim eylemini aktardı.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica