Bilim-Teknoloji

Korkmaz: “Zorlu yarışta, şartların aslında hiçte eşit olmadığının farkındamısınız?”

Korkmaz: “Zorlu yarışta, şartların aslında hiçte eşit olmadığının farkındamısınız?”

Kocaeli Öğrenci Veli-Derneği Başkanı Beyhan Korkmaz, TYT ve YTD’de sonuçların açıklamasından sonra konu üzerine bir açıklama yaptı

Korkmaz, yapmış olduğu açıklamada şu ifadelere yer verdi:

Siyasilerin elinde, oyuncak olmuş bir eğitim sistemi, çocuklar için başlı başına bir kaygı kaynağı olmaya devam ediyor. Sevgili Veliler; Sınav sonuçları üzerinizden, çocuklarınıza, psikolojik şiddet uygulayarak onların ruh sağlığının bozulmasına asla izin vermeyiniz. Bu zorlu yarışta, şartların aslında hiçte eşit olmadığının farkına varınız. “Herkes nasıl yapıyor?” sorusu gençlerimize değil hükumete sorulmalıdır. Çocuklarınızı asla başkaları ile kıyaslamayın ve eğitimin bir süreç olduğunu, başarının istikrarlı bir şekilde çalışmaktan geçtiğini hatırlatınız. Sınavlar başarı kriteri değildir. Aksine ülkemizde, bir eleme aracıdır ve eğitimdeki başarının, hayattaki basari ile kardeş olduğunu asla unutmayınız. Çocuklarınızın sosyal becerilerinin gelişmesi için onları teşvik etmeye ve yeni bakış açıları ile yaşamlarını kurgulama imkânını vererek süreci tamamlamalarını sağlayınız.

Maalesef, açıklanan sınav sonuçları, çocukların eğitiminin yerle yeksan olduğunu, pandamide, eğitime ulaşmakta yaşanan sorunların ve fırsat eşitsizliğini gözler önüne sermiştir. Tam tamına 96 bin 516 öğrenci temel Yeterlilik sınavından sıfır puan aldı. Temel Yeterlilik Testine (TYT) başvuran 3 milyon 234 bin 318 adaydan, 3 milyon 8 bin 287’si sınava katılmış, 226 bin 31 aday sınava bile girmemiş ya da girememiştir.

Alan Yeterlilik Testine (AYT) başvuran 2 milyon 56 bin 466 adaydan, 1 milyon 852 bin 678’i sınava girerken, 203 bin 788 aday sınava girmemiştir.

Gençlerimiz daha sınava girmeden, yurt sorunu burs sorunu, eğitim masraflarını karşılayamayacağı ve eğitim giderlerindeki artış yüzünden sınava girmeyi bile tercih edememiş bulunmaktadırlar. Bu karanlık tablo, yetkililer tarafından görülmeli ve geçtiğimiz yıl olduğu gibi, yurt sorunu yaşamamak için, şimdiden, yurt ve burs sorunu ivedilikle çözülmeli ve çocuklar sözde cemaat yurtlarına mahkum edilmemelidir. Yurt başvurusunda bulunan öğrencilerin tamamının yurt ihtiyacı, eğitimde kullanabileceği, internet alt yapıları düzenlenerek, ücretsiz internet erişimi, sağlıklı su ve gıdaya ücretsiz bir şekilde ulaşmaları sağlanmalıdır.

Sınavlardaki başarısız tablo ise, gözden geçirilecek bu içler acısı tablonun düzelmesi için eğitimde seferberlik başlatarak, müfredatlar yenilenmeli, öğretmen atamaları, yapılmalı ve okul sayıları artırılarak nitelikli eğitimin artırılması sağlanmalıdır.

• Türkçe (40 soru) testinde 17,7
• Sosyal Bilimler (20 soru) testinde 7,9
• Temel Matematik (40 soru) testinde 6,9
• Fen Bilimleri (20 soru) testinde 3,2
AYT Matematik (40 soru) testinin ortalaması 7,2

AYT Fen bilimleri testinin ortalamaları:
• Fizik (14 soru) alt testinde 2
• Kimya (13 soru) alt testinde 1,5
• Biyoloji (13 soru) alt testinde 2

AYT Türk dili ve edebiyatı-sosyal bilimler-1 testinin ortalamaları:
• Türk dili ve edebiyatı (24 soru) alt testinde 6,6
• Tarih-1 (10 soru) alt testinde 2,6
• Coğrafya-1 (6 soru) alt testinde 2,9

AYT sosyal bilimler-2 testinin ortalamaları:
*-Tarih-2 (11 soru) alt testinde 1,9
*-Coğrafya-2 (11 soru) alt testinde 3,6
*-Felsefe grubu (12 soru) alt testinde 2,1
*-Din kültürü ve ahlak bilgisi/ek felsefe grubu (6 soru) alt testinde 1,4

Sonuç olarak hiçbir test grubunun basari ortalaması %50 ye ulaşamamıştır. Sınavları kaldırarak, siyasi popülist yaklaşımlarla, gençleri üniversiteli yapmak çözüm değil, önemli olan kaynakların gençler için kullanılması ve parasız, bilimsel, kamusal laik eğitime ulaşmalarının sağlanmasıdır. Eğitimin niteliği artmadan, üniversitelerin basari oranı artmayacak ve Okulların açtığı paralı kurs programlarıyla, çocukların oyalanma ve üzerlerinden sınav parası kazanmanın ötesine geçilemeyecektir.

Kocaeli Öğrenci Veli Derneği olarak, tek sevincimiz ilimizden birincinin çıkmasıdır.

#TYT ve #YTD’de 500 tam puan ile Türkiye birincisi olan Zeynep Dila Kuyucu kızımıza, ayrıca yakinen kendisi ile ilgilenen öğretmenlerine, motivasyonunu, yüksek tutmasına sebep olan ailesini, tebrik etmek istiyoruz.

Son olarak; Tercih yaparken, Üniversite yerleştirmeleri puana göre değil, sıralamaya göre yapılacağı için, taban puanın kalkması ve sınava giren sayısının artmasından dolayı geçen seneki tercih algoritması arasında fark olacağından, tercih yaparken dikkatli olunmalı ve bir uzmandan yardım alınması, yeni mağduriyetlerin oluşmasının önüne geçecektir.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica