Ekonomi

KOTO Başkanı’ndan Tüpraş Genel Müdürlüğü’nün taşınmasına eleştiri

KOTO Başkanı’ndan Tüpraş Genel Müdürlüğü’nün taşınmasına eleştiri…KOTO Başkanı Necmi Bulut,Tüpraş Genel Müdürlüğü’nün taşınmasına yönelik eleştirilerde bulundu.KOTO Başkanı Necmi Bulut ; “TÜPRAŞ’ın Kocaeli’de elde ettiği kazanımları ve genel müdürlüğü taşıma kararının hayata geçirilmesi halinde oluşacak kentsel kayıpların bilinmesinde fayda vardır.” dedi. detaylar haberimizde…

KOTO Başkanı’ndan Tüpraş Genel Müdürlüğü’nün taşınmasına eleştiri

KOTO Başkanı Başkanı Necmi Bulut, Tüpraş Genel Müdürlüü’nün taşınmasına yönelik eleştirilerde bulundu.Necmi Bulut’un Başkanlığında toplanan Kocaeli Ticaret Odası bugün yaptığı toplantıda Tüpraş Genel Müdürlüğü’nün taşınması halinde olabilecek risklere değindi. KOTO Başkanı Necmi Bulut; “TÜPRAŞ’ın Kocaeli’de elde ettiği kazanımları ve genel müdürlüğü taşıma kararının hayata geçirilmesi halinde oluşacak kentsel kayıpların bilinmesinde fayda vardır.” dedi.

“Taşınma durumu sosyal ve ticari risk içermektedir.”

Toplantı gündeminde Tüpraş Genel Müdürlüğü’nün İstanbul’a taşınmasının yanlış bir karar olduğuna değinen KOTO Başkanı Necmi Bulut; “TÜPRAŞ İzmit Rafinerisi, kapasitesi 11,3 milyon ton/yıl’dır. Toplamda 14,1 milyar dolar olan Kocaeli ihracatının 2.5 milyar doları, TÜPRAŞ tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu üretim ve ihracat performansında, sermaye ve teknoloji yanında kentte ikamet eden işgücünün katkısı yadsınamaz. Rafineri faaliyetinin çevresel ve kentsel etkileri, 50 yılı aşkın süredir, başta Körfez ilçemiz olmak üzere, Kocaeli yerleşimlerinin üstlendiği risk ve sosyal maliyetleri içermektedir.” şeklinde konuştu.

“Ürettiği yerden yönetilmesine yönelik yasal düzenleme yapılmalı”

Bulut sözlerini; “Yönetimi, Kocaeli’den İstanbul’a taşıma, dijital çağda ve bu iki kent arasındaki yakınlık ile lojistik kapasite dikkate alındığında da anlamlı görülmemektedir.Üretim riski ve sosyal maliyetleri İlimizde olup genel müdürlüğü farklı illerde olan TÜPRAŞ benzeri başka firmaların da olduğu bilinmektedir. Konu ile ilgili bir çalışma başlatılarak, işletmelerin “ürettiği yerden yönetilmesine” yönelik yasal düzenlemenin yapılması, Anadolu şehirlerini istihdam ve gelişmişlik bakımından hak ettiği yerlere getirecektir.” şeklinde sürdürdü.

“Kocaeli hak ettiği gelirden yoksun bırakılmamalı”

Kocaeli’in hakkının Kocaeli’de kalması gerektiğini vurgulayan Bulut; “Kocaeli’nin hak ettiği gelirden yoksun bırakılmaması ve iktisadi geleceği için, TÜPRAŞ Genel Müdürlüğü Kocaeli’ de kalmalıdır. TÜPRAŞ’ın ilimizde gerçekleştirdiği üretim faaliyetleri olağan durumda dahi yüksek tehlike arz ederken, 1999 depreminde olduğu gibi doğal afetlerde oluşturacağı tehlike aşikardır.Bu risk ve sosyal maliyete katlanmak zorunda olan Kocaeli halkı böyle bir tartışmayı dahi hak etmiyor. Eğer TÜPRAŞ genel müdürlüğünü ve yönetimini İstanbul’a taşımak istiyorsa, üretim tesisi ve risklerini de İstanbul’a taşımalıdır.” ifadelerini kullandı.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica