Ekonomi

KOTO: “Kandıra için devlet desteği sağlanacak”

KOTO: “Kandıra için devlet desteği sağlanacak”

Toplantıda konuşan KOTO Başkanı Necmi Bulut, “Girişimlerimiz sonucu alınan karara göre; Kandıra’nın OSB dışında kalan bölgede yürütülecek yatırım faaliyetlerine devlet desteği sağlanacak” dedi

Kocaeli Ticaret Odası Mayıs Ayı Meclis Toplantısı, Burhan Kasım Toplantı Salonu’nda gerçekleşti. KOTO Meclis Başkanı Akın Doğan’ın yönettiği meclis toplantısına KOTO Başkanı Necmi Bulut, yönetim kurulu ve meclis üyeleri katıldı.

Necmi Bulut
Necmi Bulut

“KANDIRA GİRİŞİMLERİMİZ SONUÇ VERDİ”

KOTO Başkanı Necmi Bulut, “Şehit düşen askerlerimize Allah’tan rahmet, Türk Milleti’ne ise sabırlar diliyorum. Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü özlem ile anıyoruz. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Spor ve Gençlik bayramımız kutlu olsun. Kandıra’nın başta tarım ve turizm yatırım teşviklerinden üst düzeyde faydalanması amacıyla başlattığımız girişimlerimizin olumlu sonuç verdiğini sizlerle paylaşmak isterim. 13 Mayıs 2022 tarihli Cumhurbaşkanlığı kararıyla Kandıra ilçemizde OSB içerisinde olması durumunda 3. bölge teşvikleri, OSB dışında olması durumunda ise 2. bölge teşviklerinden yararlanabilecek.

“DEVLET TARAFINDAN KARŞILANACAK”

Girişimlerimiz sonucu alınan karara göre; Kandıra’nın OSB dışında kalan bölgede yürütülecek yatırım faaliyetlerine; KDV istisnası uygulanacak, gümrük vergisi muafiyeti sağlanacak, yüzde 20 oranında vergi indiriminden faydalanabilecek, sigorta primi işveren hissesi 3 yıl süreyle devlet tarafından karşılanacak, yatırım için yer tahsisi sağlanacak.

“KDV İSTİSNASI UYGULANACAK”

OSB içinde kalan yatırım faaliyetlerine ise KDV istisnası uygulanacak, gümrük vergisi muafiyeti sağlanacak, yüzde 30 oranında vergi indiriminden faydalanabilecek, sigorta primi işveren hissesi 6 yıl süreyle devlet tarafından karşılanacak, yatırım için yer tahsisi sağlanacak, Türkiye’deki bankalardan kullanacağı kredi ve kar payları 3 puan, döviz ve dövize endeksli kredi ve kar payları ise 1 puan olarak desteklenecek.

“STAJ VE KARİYER İMKANLARI”

Kocaeli Üniversitesi arasında karşılıklı işbirliği ve ortak anlayışı teşvik etmek, geliştirmek, Kocaeli Üniversitesi öğrencilerine/mezunlarına staj/istihdam imkanları sağlamak amacıyla, eğitsel ve sektörel iş birliğinde bulunmak üzere protokol imzalandık. İşbirliklerimizi kente fayda sağlayacak düzeyde geliştirmeye devam ediyoruz. Bu protokolle, KOÜ öğrencilerine daha fazla staj ve kariyer olanakları sunacak, üniversite- iş dünyası birlikteliğini daha da güçlendireceğiz. Tekrar hayırlı olsun.

“ENFLASYON EN ÖNEMLİ SORUN”

Maalesef enflasyon, küresel ekonominin en önemli sorunlarından biri olmaya devam ediyor. Bu süreçte olumlu gelişmeleri bildirmek isterim. Pandeminin yarattığı küresel olumsuzluğun etkisinin azaltılması amacıyla 2020 yılında Merkez Bankası tarafından uygulanan yatırım taahhütlü avans kredisi, toplam 100 milyar liralık limitle yeniden uygulanmaya başlayacak.

“BİR PUANLIK İNDİRİM”

Aynı zamanda Resmi Gazete’nin 14 Mayıs tarihli sayısında yayımlanan kurumlar vergisi genel tebliğinde değişiklik yapan tebliğe göre, ihracat yapan kurumlar ihracat kazançlarıyla sınırlı olmak üzere 1 Ocak’tan itibaren üretim ve ihracat faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar için kurumlar vergisinde 1 puanlık indirimden yararlanabilecek.

“2. SIRADA YER ALIYORUZ”

Doğu Marmara Gümrük Ve Ticaret Bölge Müdürlüğü verilerine göre Kocaeli’nin Nisan ayı ihracat rakamı 3 Milyar 606 milyon dolar olarak gerçekleşerek en fazla ihracat yapan iller arasında İstanbul’dan sonra 2. sırada yer almaktayız. İthalatımız ise 6 milyar 386 milyon dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. Üyelerimizin dış ticaret ağını geliştirme çalışmalarımıza bu ay da devam ettik. Bu doğrultuda Trade Atlas işbirliği ile dış ticaret istihbarat eğitimi gerçekleştirdik. Pandemi sonrası küresel ticaret gösterdi ki; uluslararası pazarlara entegre olmak ve ihracat gerçekleştirmek firmalarımız için gereklilik.

“İHRACAT OLMAZSA OLMAZ”

Bildiğiniz üzere 2018 yılından bu yana üyelerimizin ihracatını artırmak için Co-Matching ,ikili iş görüşmeleri etkinliği düzenliyoruz. Son 2 yıldır pandemi nedeniyle çevrimiçi olarak gerçekleştirdiğimiz etkinliğimizi bu yıl da 25 Ağustos tarihinde çevrimiçi olarak gerçekleştireceğiz. Bu yıl daha çok yabancı iş insanının katılımı noktasında lobi çalışmaları ve tanıtımları üzerine yoğunlaşıyoruz. İhracat bizler için olmazsa olmaz bir konumda. Bu nedenle üyelerimizin azami oranda katılımı noktasında yönlendirici olmanızı rica ediyoruz.

“AMSTERDAM SAĞLIK TURİZMİ”

Kocaeli, sağlık turizminde potansiyeli yüksek ve iddialı şehirlerin başında gelmektedir. Bu potansiyeli uluslararası yatırımcılarla buluşturmak ve kentin sağlık turizminin gelişimine katkı sunmak amacıyla global ölçekli yatırımcılarla görüşmeler gerçekleştirip, firmalarımızın tanıtım süreçlerine katkı sağdığımız Amsterdam Sağlık Turizmi Fuarı’nın açılışına katıldık. Odamız aracılığıyla 2022 yılı Nisan ayı bir önceki yıla göre % 29 artışla 191 firma ya da kuruluşun kayıt işlemi; % 91 artışla 46 firma ya da kuruluşun ise kayıt silme işleminin gerçekleştirildiğini görüyoruz” diye konuştu.

ŞEKER KONUSUNU GÜNDEME GETİRDİ

Yaşar Can
Yaşar Can

Meclis Üyesi Yaşar Can, “Pandemide en çok sıkıntıyı kafe ve restoranlar çekti. İş yerlerimiz zarar ediyordu. Biz de oda olarak hijyen setleri dağıttık. Mart ayında üyelerimizden gelen şikayetler vardı. Şeker tedariği konusunda şikayetler alıyorduk. Esnafımıza marketlere göre daha pahalı şeker veriliyordu. İmalatçılarına kapasite raporlarına göre şeker verilsin istedik. Bu görüşümüzü Ankara’ya kadar ilettik. Taleplerimiz olumlu karşılandı. Kapasite raporuna göre şeker almaya başladık. Devlet zaten 10 çuval hibe veriyordu. Bunu da depolarımızda beklettik. Tedarik sıkıntısı olduğunda diğer esnaf arkadaşlarımız ile paylaştık. Bunu zamanında çok iyi anlatamadığımızı düşündük. Kocaeli Ticaret Odası bütün üyelerine yeter. Fırsatçılığa izin vermez” dedi.

“TRAFİĞE KAPATILSIN”

Fikret Yıldırım
Fikret Yıldırım

Meclis Üyesi Fikret Yıldırım, “Rauf Orbay Sokağı’nın akşam saat 18:00 ile 00:00 saatleri arasında trafiğe kapatılmasını istiyoruz. O saatlerde geçen araçlar, işletmelerimize zarar veriyor. Bölgemiz çok sıkıntılı. Cafe işleten meclis üyesi arkadaşlarımız da var. Suriye ve Afgan mülteciler ile ilgili sıkıntılar var. Müşterileri rahatsız ediyorlar. Sıkıntımızı emniyet güçlerine bildirdik ama sonuç alınamadı. Bu konuda yönetim kurulumuzdan yardım bekliyoruz. Suriyelilerin geçici koruma izni ile çalıştırılması konusunda sıkıntı var. SGK buna izin veriyor ama hemen ardından gelen İŞKUR ceza kesiyor. Moto kurye dediğimiz arkadaşlar, kaldırım ve yürüyüş yollarını çok kullanmaya başladılar. Esnaflarımız bu konuda da çok sıkıntılı. Buna da çözüm bulunmasını bekliyoruz” dedi. Yıldırım’a yanıt veren Başkan Necmi Bulut, “Güvenliğin sağlanması lazım. Çarşı, açık AVM haline gelecek. Ben buna inanıyorum” diye konuştu.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica