Ekonomi

KOTO: Yarım kalan konut projelerine özel destek paketi

KOTO: Yarım kalan konut projelerine özel destek paketi

Ankara temasları çerçevesinde Kredi Garanti Fonu (KGF) Başkanı Erdoğan Özegen ile bir araya gelen KOTO heyeti, müjdeyle döndü. Asgari %30’u tamamlanmış ve henüz tamamı bitmemiş konut projelerinin tamamlanması amacıyla ‘İnşaat Hizmetleri Finansman Destek Paketi’ verilecek

ÖZEGEN İLE ÖZEL GÖRÜŞME

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Oda heyetiyle Ankara’ya giden KOTO Başkanı Necmi Bulut, Meclis Başkanı Hüseyin Gezer, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Volkan Yılmaz ve Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Mikail Kayacı, Kredi Garanti Fonu Başkanı Erdoğan Özegen ile de özel bir görüşme gerçekleştirdi. İş insanlarına alternatif finansman kaynakları sunulması taleplerini Özegen’e ileten KOTO heyeti, bu görüşmeden müjdeyle döndü.

ALTERNATİF FİNANS KAYNAKLARI

Ziyarette yaptığı konuşmasında, iş dünyasının finansmana erişimde yaşadığı sıkıntılarla ilgili bilgi veren Başkan Bulut, “Kocaelili iş insanlarımız, fiziki ve pazar alanlarını genişletmek, büyümek istiyor. Bunun için alternatif ve uygun maliyetli finansman kaynaklarına ihtiyaç duyuluyor. Böylesi bir dönemde bu hamleler hayati önem arz ediyor. İş dünyasına desteklerinizi bekliyoruz” dedi.

İNŞAAT SEKTÖRÜNE ÖZEL PAKET

Başkan Bulut’un bu talebine müjdelerle cevap veren KGF Başkanı Erdoğan Özegen, yarım kalan konut projelerinin tamamlanmasına yönelik hazırlanan ‘İnşaat Hizmetleri Finansman Destek Paketi’ ile yatırım yapmak isteyen işletmelere verilecek olan ‘Yatırım Destek Paketi’ni açıkladı. Özegen konuşmasında, “İnşaatçılara yönelik destek paketiyle; Kredi başvuru tarihinden azami 30 iş günü önce; yapı denetim kuruluşlarınca tespit edilen ve İlgili İdare tarafından onaylanan seviyeye göre asgari %30’u tamamlanmış ve henüz tamamı bitmemiş konut projelerinin tamamlanması hedeflenmektedir.

ARANAN ŞARTLAR

Yararlanıcının kredi başvuru tarihi itibarıyla kefalete konu konut projesinin tapu kaydına göre kendisine ait veya noter tarafından düzenlenen taşınmaz satış vaadi ve arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesine göre payına düşen arsa bölümünün veya konutların en az %20’sini satmamış ya da satış vaadinde bulunmamış olması gerekir. Satışı yapılmamış konutlar için finansman desteği sağlanacaktır. İnşaat projesine konut başına azami 500.000 TL kredi kullandırılabilecektir. Yararlanıcıya tahsis edilen kredinin azami %10’u işletme harcamalarında kullanılmak üzere nakit olarak verilebilecektir. Nakit olarak sağlanan kredi dışında kalan kredi bölümü için tek seferde yapılacak 20.000 TL üzeri giderler sözleşme veya fatura ile belgelendirilecektir. İnşaat Hizmetleri Finansman Destek Paketinde son kredi kullanım tarihi 31 Aralık 2022’dir. KOBİ statüsünde bulunan inşaat firmalarına 35 milyon TL, KOBİ statüsünde olmayan inşaat firmaları ise 150 Milyon TL’ye kadar, yüzde 75 oranında kefalet alabilir.

İMALAT SEKTÖRÜNDEKİ KOBİLERE DE DESTEK PAKETİ

İnşaatçılara yönelik destek paketi dışında İmalat Sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’ler için de ‘Yatırım Destek Paketi’ hazırlanmıştır. Öncelikli olarak imalat sanayiinde faaliyette bulunan işletmeler ile ihracatçı işletmeler başta olmak üzere yatırım yapmayı planlayan KOBİ ve KOBİ Dışı işletmelerin yatırım ve yatırıma bağlı işletme harcamalarında kullandırılmak üzere finansman sağlanması hedeflenmektedir. Bu pakette yatırım ve işletme kredisi olmak üzere 2 tür destek yer almaktadır.

KREDİ ŞARTLARI

Yatırım Kredisi ile tek seferde yapılacak 50.000 TL üzeri yatırıma ilişkin harcamalar sözleşme veya fatura ile belgelendirilecektir. Turizm sektörü hariç olmak üzere, arsa ve bina yatırımları, ancak makine yatırımı ile birlikte yapılması halinde kefalet verilebilecektir.

İşletme Kredisi ile tek seferde yapılacak 20.000 TL üzeri giderler sözleşme veya fatura ile belgelendirilecektir. Yararlanıcıya tahsis edilen işletme kredisinin azami %10’u işletme harcamalarında kullanılmak üzere nakit olarak verilebilecektir. Kartlı ödeme sistemleri aracılığıyla kullandırılacak işletme kredileri için fatura ibrazı şartı aranmayacaktır. Başvurular, 31 Aralık 2023 tarihine kadar devam edecektir” ifadelerine yer verdi.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica