Ekonomi

KOTO’da Yeni Yönetimin İlk Meclisi

KOTO’da Yeni Yönetimin İlk Meclisi

KOTO’nun ekim ayında yapılan seçimi sonrası ilk meclis toplantısı yapıldı. Üyelerin tanıştığı toplantıda mesaj da veren Başkan Bulut, “Kürsüyü kullanan, sektörün sorunlarını ifade eden dostlara ihtiyacımız var” dedi – akarhaber

Bulut’tan üyelere ilk mesaj

Ekim ayında gerçekleştirilen seçim sonrası yapılan ilk mecliste 7 gündem maddesi onaylanarak karara bağlandı. Mecliste ilk önce geçtiğimiz ayın toplantı zaptı görüşülerek onaylandı. Aylık faaliyet raporunun da onaylanmasının ardından eylül ve ekim ayı mizanları da onaylandı. KOTO’nun öğrencilere vereceği burs ile ilgili de görüşen KOTO meclisi, 5174 sayılı yasa gereği odanın oluşturduğu hakem, bilirkişi ve eksper listeleri onaylandı. 2022 yılı gider bütçesi fasıllar arası aktarma ve personel giderleri ile ilgili ihtiyarlardan harcama yapılması konusu da görüşülerek onaylandı.

TURAN: 4 DÖNEM İSMİM OLMADAN ÇALIŞTIM

KOTO kasım ayı meclis toplantısı Burhan Kasım toplantı salonunda KOTO Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Bulut’un başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıya katılan Kandıra Belediye Başkanı Adnan Turan yaptığı konuşmada “Meclisimize, ticaret odası başkanımıza meclis üyesi arkadaşlarımıza birlikte görev yaptığımızda bizleri yalnız bırakmayan çalışanlarına teşekkür ediyorum. 1996 yılında ticaret odası seçimleri için çalışmaya başladım. 4 dönem hiçbir komitede ismim olmadan çalıştım. Komitede Hasan Efe, Adnan Uçar, Suat Yaşar abimizle görev yaptık. Sonra yönetime seçildim ve bazı sebeplerden dolayı istifa ettim. Son dönemde Necmi abi ile yol yürüdük. Kocaeli’nin markası olan KOTO’da hem meclis hem yönetim kurulu üyeliği yaptım” dedi.

‘GENÇLER SABRETMELİ’

Açıklamalarını sürdüren başkan Turan, “Daha sonra Kandıra’ya geçtim. Dostlarımız, arkadaşlarımızla sokakta görüştüğümüzde daha farklı bir atmosfer oluştu. Gençler şuna küsmemeli. Bu dönem be yokum deyip bunu savaş olarak görüyorlar. Kürsüye çıktıklarında mecliste görev almadıkları için farklı konuşuyorlar. Bu sabır işidir. Ben 4 dönem ismim olmadan çalıştım. Bu işlerin uzun soluklu olduğunu unutmamalısınız. Yaz sezonunda Antep’e götürerek telef etmek istemiyorsan bize Gaziantep’e kışı götürme sözü vermeli” dedi. Meclis Başkanı Hüseyin Gezer ise “Sözümüz söz en kısa sürede gideceğiz” diye konuştu.

‘YANLIŞIMIZI GÖSTEREN DOSTLARA İHTİYACIMIZ VAR’

KOTO seçimlerinin ardından ilk kez toplanan mecliste üyeler kendilerini kısaca tanıttı. Akabinde konuşan KOTO Başkanı Necmi Bulut, “Öncelikle seçim sürecine katılan, sandığa gelip oy kullanan tüm üyelerimize odamız adına teşekkürlerimizi sunuyorum. Yeni Yönetim Kurulu üyelerimizi ve oda organlarında yer alan tüm üyelerimizi tekrar tebrik ediyorum ve görevlerinde başarılar diliyorum. Geçmiş Dönemde birlikte çalıştığımız tüm meclis ve komite üyelerimize odamıza kattıkları değerler için teşekkür ediyorum yeni dönemin Odamıza, üyelerimize ve Kocaeli’ye hayırlı olmasını diliyorum. Artık seçim dönemini geride bırakarak tüm enerjimizi üyelerimize vererek inşallah örnek çalışmalara imza atacağız. Kimseden benim dediklerimin dışında bir şey söyle gibi bir talepte bulunmadım. Aksine kürsüyü kullanan, sektörün sorunlarını burada özgürce ifade eden dostlara ihtiyacımız var ki bu dostlar böylece yanlış yapmamamıza doğruları bulmamıza katkıda bulunurlar” dedi.

‘KAPI KAPI DOLAŞMAYA DEVAM’

Sözlerini sürdüren Başkan Bulut, “Üyelerimiz oylarını kullandı. Şimdi görev sırası bizlerde ve en önemlisi siz meclis üyelerinde. Çünkü kendi sektörünüzde birer kanaat önderisiniz. Üyelerimizin sorunlarını en yakından bilen sizlersiniz. Sektörlerin sorunlarını ve çözüm önerilerini çoğulcu bir yaklaşım ile ele alacak, gerçeğe dönüştürmek için ilgili tüm kapıları tek tek dolaşacak, sonuç alıncaya kadar da devam edeceğiz. Ayrıca bu süreçte bizlere hayırlı olsun ziyaretinde bulunan herkese tekrar teşekkürlerimi sunuyorum. Değerli meclis üyeleri; altı haftayı geride bıraktık. Vakit kaybetmeden çalışmalarımıza tüm hızıyla devam ediyoruz. Önceliğimiz Kocaeli diyerek sanayici ve işadamı dernekleri ile odamız ev sahipliğinde bir toplantı gerçekleştirdik. Odamız öncülüğünde ‘Kocaeli E- Ticaret ve E-İhracat Zirvesi’ gerçekleştirildi. Alibaba.com İle E-ihracat bilgilendirme semineri düzenledik” dedi.

‘EĞİTİM VE SEMİNERLER GERÇEKLEŞTİRDİK’

Yapılan çalışmaları aktarmaya devam eden Bulut, “KOSGEB yetkililerinin katılımı ile Odamızda ‘Güncel KOSGEB Destekleri Bilgilendirme Toplantısı’ eğitimi düzenledik. Son dönemde bankacılık işlemlerinde kullanılmaya başlayan İşletme Sınıfı ve KOBİ Vasfı Belgesi’nin KOSGEB’den alınması zorunlu hale gelmiştir. Bu kapsamda düzenlenen etkinlikte işletmelerimizin ilgili belgeyi temin süreci hakkında bilgi verildi. Konaklama Vergisi Uygulama Genel Tebliği Taslağı İstişare toplantısı gerçekleştirdik. Üyelerimize İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimi düzenledik. Odamız bünyesinde faaliyet gösteren; bayındırlık ve madencilik, konut inşaatı, inşaatı tamamlayıcı faaliyetler- yapı denetim, mimarlık ve mühendislik komiteleri sektör sorunlarını ve çözüm önerilerini görüşmek üzere toplantı gerçekleştirdi” dedi.

‘ÇÖZÜM ÖNERİLERİ İÇİN GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR’

Her yıl odanın gerçekleştirdiği faaliyetlerin ve üyelere sunulan hizmetlerin denetlendiği TSE ISO 9001 kalite yönetim sistemi gözetim denetiminin bu yıl da başarı ile sonuçlandığını ifade eden Başkan Necmi Bulut, “Üyelerimizden gelen sorun ve çözüm önerilerini ilgili yerlere aktarmak için iletişimimizi kuvvetlendirecek ziyaretler gerçekleştirmeye devam ediyoruz. İlk ziyaretimizi Türkiye Odalar Ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na gerçekleştirdik. Kendisini makamında ziyaret ederek Odamız ile ilgili istişarelerde bulunduk. Kredi Garanti Fonu (KGF) Başkanı Erdoğan Özegen ile de özel bir görüşme gerçekleştirerek İş insanlarımıza alternatif finansman kaynakları sunulması taleplerimizi ilettik” şeklinde konuştu.

‘119 FİRMA KURULDU’

Başkan Bulut son olarak “KGF Başkanı Erdoğan Özegen, yarım kalan konut projelerinin tamamlanmasına yönelik hazırlanan ‘İnşaat Hizmetleri Finansman Destek Paketi’ ile yatırım yapmak isteyen işletmelere verilecek olan ‘Yatırım Destek Paketi’ni açıkladı. Bizler de üyelerimize ilettik. Dış Ticaret Verilerine baktığımızda Doğu Marmara Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü verilerine göre İlimizin Ekim ayı ihracat rakamı 2 milyar 900 milyon dolar olarak İthalatımız ise 5 milyar 523 milyon dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. Açılan-kapanan şirket sayılarına baktığımızda odamız aracılığıyla 2022 yılı Ekim ayında 191 firma ya da kuruluşun kayıt işlemi; 46 firma ya da kuruluşun ise kayıt silme işleminin gerçekleştirildiğini görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı İbrahim Şahin, yaptığı konuşmada “hesapları inceleme komisyonu 23 Kasım2da yaptığı toplantıda 2022 yılı eylül ve ekim mizanı incelenmiştir. Eylül ayında 3 milyon 644 bin 538 lira gelirimiz, 2 milyon 229 bin 916 lira giderimiz olduğu görülmektedir. Eylül ayı itibarıyla gelir bütçemizin yüzde 95,202si gider bütçemizin de yüzde 64,44’ü gerçekleşmiştir. Ekim ayıda 4 milyon 329 bin 625 lira gelirimiz, 2 milyon 345 bin 952 lira giderimiz olduğu görülmektedir. Ekim ayı itibariyle gelir bütçemizin yüzde 114.88’i gider bütçemizin de yüzde77.10’u gerçekleşmiştir. 2019-2022 stratejik plan ve hedefleri ile uyumlu olduğu tespit edilmiştir.

‘ÇADIRVARİ TİCARETE GÖZ AÇTIRMAMALIYIZ’

Şehir tanıtım günlerinin ticarete dönüştüğünü ifade eden Meclis Üyesi Yaşar Can, “İlimizde çeşitli kültürleri yaşatmak adına programlar yapanları aslında ticaret yapan göçebelere benzetiyorum. Örfümüzü, adetimizi, geleneklerimizi kamu kurumlarımızı yanıltarak çadırvari bir ticaret yapılıyor. Gıda ticareti yapan üyelerimizden tepki alıyorum. Burada halka seslenmek istiyorum yerleşik düzendeki esnafımızdan alacağımız ürünü daha ucuza alıyorsunuz belki ama ne yediğinizi bilmiyorsunuz. Kıyma makinesi kemik çekmekten tıkandı. Bizim insanımız et yediğini zannediyor. Üzerine ne konduğu belli olmayan gıdaları bilmem ne tanıtım günleri adı altında satıyorlar. Ben bu tür yerlere denetim istiyorum. Büyükşehir Belediyemiz, kamu kurumlarımız, tarım il müdürlüklerimiz bu şehirde yerleşik düzende olmayan ticarete izin vermesinler. Bu şehrin insanları bu şehri zenginleştirmek için paranız burada kaldın. Bu dönem bu sorunlar karşısında daha dirayetli olacağımızı biliyorum” dedi.

DURMUŞOĞLU: BİZDEN SONRA BOZULDU

Yaşar Can’ın ardından konuşan Meclis Üyesi Sami Durmuşoğlu, “Trabzon’a gidemeyen insanların Trabzon’u burada yaşaması adına Trabzon’a gittim, esnafını buraya getirdim her şey orijinaldi bizden sonra her şey para kazanmaya döndü. Gaziantep’e de Urfa’ya da aynı esnaflar geliyor. Biz yaptıktan sonra zannettiler ki çok para kazanılıyor bu işte. Belediye de sağ olsun para vermeye başladı ön ayak olmaya başladı. Bu dönem yapmak istediklerimiz gerçekten esnaf, işveren, çalışan herkes bir şeyler bekliyor. Devletimiz maalesef yapmıyor. Kredi çıkarıyoruz tanıdıklar alıyor. Bankalara gidiyorsunuz kredi vermek için dünyanın şeyini istiyorlar. Yönetim ve meclisteki arkadaşlarımıza bütün komitedeki esnafı tek tek ziyaret etmesi gerekiyor. Geçekten kötü duruma doğru gidiyoruz. Elektrik, doğal gaz faturaları, ham madde, vergilerden dolayı esnaf kötü durumda” diye konuştu.

BULUT: BÜYÜKAKIN İLE GÖRÜŞECEĞİZ

Durmuşoğlu’nun ardından konuşan KOTO Başkanı Necmi Bulut, “Sektörün temsilcisi sahada gezerken yoğun tepkiler aldığını söyledi. Ama bu tepki bize değil karar verenleredir. Bizim de görevimiz bunu karar verenlere aktarmaktır. Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Büyükakın ile önümüzdeki günlerde odamızda bir toplantı yapıp bu konuyu masaya yatıracağız. Zümrelere toplantılarımızı komite toplantısıymış gibi sürdüreceğiz. Esnaf odalarının kullandığı çok güzel krediler var, benzerini bizler de bekliyoruz. Sayın bakana şahsen de ilettik. Aralık ayının 20’si gibi bizde kredi bekliyoruz. Katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. Akabinde meclis üyeleri kendileri için düzenlenen yemeğe katıldı.

Kocaelide açılan ve kapanan şirket sayısı
Kocaelide açılan ve kapanan şirket sayısı
Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica