Mustafa Göksel

Kötü adamların muhteşem kralı: Kazım Kartal

Kötü adamların muhteşem kralı: Kazım Kartal … Kazım Kartal; “o sırada başlayan sex filmlerinde gelen tekliflere bakınca normal bir filmde aldığımızın 5-10 katı gibi büyük paralar gelince kabul etmek durumunda kaldım” dedi. yorum/haber
Mustafa Göksel

Kötü adamların muhteşem kralı: Kazım Kartal

Arkadaşlar sizlerle muhteşem bir yazı dizisinde birlikteyim malum. Yeşilçam ve Türk Sinemamızın kötü adamları yazı dizisinde Sırasıyla Atıf Kaptan, Hayati Hamzaoğlu, Erol Taş, Ahmet Tarık Tekçe, Hüseyin Peyda, Eşref Kolçak, Kuzey Vargın olmak üzere yazı dizimiz devam ediyor. Yazı dizimin 8. Bölümünde yine Türk Sinemamızın efsane ir kötü karakter oyuncusu olan büyük usta Kazım Kartal’ı anlatacağım. Gerçekten muhteşem mizacıyla mükemmel bir kötü adam vizyonu olarak başarılıydı.

Büyük usta Kazım Kartal 28 Nisan 1936 tarihinde Niğde Altunhisar’da dünya ya geldi. Kazım Kartal ilk ve orta öğretimini memleketinde bitirdikten sonra 15 yaşında İstanbul’a gelerek lise eğitimini burada tamamlamıştır. Üsküdar’a yerleşen büyük usta kazım Kartal Sinema hayatına 1964 yılında Hancı’nın kızı filmi ile başlamıştır.

Büyük usta Kazım Kartal sanat hayatı boyunca 1000 civarı filmde oynamıştır. 1975 yılı sonunda Yeşilçam’ın girdiği kriz dolayısı ile Piyasaya giren sex filmleri furyasında da bir çok filmde Behçet Naçar, Necla Fide, Zerrin Egeliler, Aynur Akarsu gibi isimlerle kamera karşısına geçti.

Kazım Kartal o süreçteki gerekçesini şu sözlerle açıklamıştır: Arada bir parasız kaldığım dönemlerde bakkaldan veresiye alışveriş bile yapamayıp alay konusu olmak canına tak demişti. O gelen tekliflerde gişelerde filmler gümbür gümbür gidiyordu ve gelen tekliflerde normal bir filmden aldığımız ücretin 5-10 katı paralar alınca teklifleri kabul etmek durumunda kaldım’ diyerek noktalamıştır.

“SETTE SANATÇILARIN UYUMU ÇOK ÖNEMLİDİR”

Yeşilçamdaki rol arkadaşları onu en muhteşem şekilde anlatıyorlar. Büyük usta Altın Çocuk Göksel Arsoy Kazım Kartalı şöyle anlatıyor: Kazım benimle birlikte çok sayıda filmde oynadı. Türk Sinemasının efendi kişiliğe sahip en mükemmel insanlarındandı. İyi de bir dostumdu. Ben gelen senaryoları okuduğum zaman Kazıma göre bir rol varsa her zaman onu seçmişimdir. Çünkü sette sanatçıların uyumu çok önemlidir. Kazım Kartal da sette önerebileceğim en uyumlu kişilerin başında geliyordu. Son zamanlarda SODER’ e çok gelirdi ve bol bol sohbet ederdik. Setin dışında fazla gırgır ve makarası olan bir adam değildi. Ciddi ve içine kapanık bir insandı.

Yine başka bir büyük usta Tamer Yiğit’te Kazım Kartalı şöyle anlatıyor: Filmlerinde genelde kötü karakterleri canlandırırdı. Birlikte İstiklal’ de onunla yürürken insanlar ona oynadığı kötü karakterlerinden dolayı hep kötü ve garip bakıyorlardı. Bu onu fazlasıyla üzüyordu. Halbuki sert görüntüsüne rağmen geçerek hayatta çok merhametli ve yumuşak kalpli dünya iyisi bir insandı. O enim en iyi dostumdu diyerek anlatmıştır.

“DİZİLERLE EKRANLARDAN YOLA DEVAM ETTİK”

Kazım Kartal hayatından anekdotlar verirken kendisini şöyle anlatıyor: Daha birikimimi yapıp işleri yeni yeni yoluna koymaya başlamıştım. Yeşilçam krizi sonrası sinemada kısa bir duraklama dönemi olunca. Maddi anlamda ara sıra sıkıntılarım oldu. Bakkaldan veresiye alışveriş ile yapamayıp koskoca Üsküdar’da alay konusu olmak ağırıma gitti. O sırada başlayan sex filmlerinde gelen tekliflere bakınca normal bir filmde aldığımızın 5-10 katı gibi büyük paralar gelince kabul etmek durumunda kaldım. Neyse ki sonra Cüneyt ve Kadir ile birlikte yaptığımız aksiyon filmleri ve Kemal Sunal İle çektiğimiz filmler ile birlikte düzenimi oturttum ve oturduğum 3 katlı evi aldım ve altında da babadan kalma meslek kasaplığı yürüttük. Derken doksanlı yıllarda sinema yerini televizyon dünyasına bırakınca kanallar çoğaldı. Gelen birçok dizilerle ekranlardan yola devam ettik. Dostlar ve arkadaşlarla Beyoğlu İstiklal’ de yürürken oynadığım kötü karakterlerden dolayı insanların bana kötü ve garip bakması aya bir süre üzüntü verdi ama sonra kabullendiler.

Çünkü gerçek hayatımda ciddi ve içine kapak bir yapım olsa da son derece merhamet timsali herkesin iyiliğine koşan babacan bir adamdım. Arkamdan bıraktığım sevdiklerimin sevgisi ve saygısı da bana yetiyor’ cümleleri ile anlattı.

Kazım Kartal Kemal Sunal’ın başrol oynadığı Sahte Kabadayı filminde Baba Şükrü’ nün adamı Muhtar karakteri ile hafızalara kazındı daha sonra İstanbul 79 filminde Adanalı Kemal, 1986 Umut Sokağı filminde Arap Hasan Karakterleri ile hafızalara kazındı. Kazım Kartal Doksanlı ve 2000 li yıllarda da televizyon dünyasına efsane olmuş karakterler ile damga vurdu. Böylemi Olacaktı dizisinde Resul Bakırcı, Usta Kalem Kemalettin Tuğcunun romanından alınan Üvey Baba dizisinde Celal Ağa, Derman Bey dizisinde Adnan ve Kirve dizisinde Reşat Ağa karakteri ile hafızalarda kaldı.

Kazım Kartal 1979 Ahlaksız / Utanç Sinema Filminin senaryosunu yazmış, 1993 yapımı Tetikçi Kemal dizisinin de hem oyuncu olarak kadrosunda bulunmuş hem de Yönetmenliğini yapmıştır. Büyük Usta Kazım Kartal çekimleri için Erzurum’da ulunduğu televizyon dizisinin çekimleri sırasında rahatsızlandığı için projeyi bırakarak apar topar İstanbul’a döndü ve kısa bir süre sonra da kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmişti. Geride 1000’e yakın sinema filmi ve 25 civarında televizyon dizisi bıraktı. Bizde büyük ustaya rahmetler diliyoruz. Hepinize bilinçli miraslar alacağınız okumalar diliyorum.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica