Ekonomi

KSO Meclisinde Hasret sona erdi

KSO Meclisinde Hasret sona erdi

Pandemi şartları nedeniyle toplantılarını 2 yılı aşkın bir süredir elektronik ortamda gerçekleştiren Kocaeli Sanayi Odası (KSO) başkan, yönetim ve meclis üyeleri, 26 ay aranın ardından oda meclis toplantı salonunda hasret giderdi

“İlimizde yeni sanayi parsellerine ihtiyaç var”

KSO Meclis toplantısı yüzyüze yapıldı
KSO Meclis toplantısı yüzyüze yapıldı

Kocaeli Sanayi Odası Mayıs Ayı Meclis toplantısında konuşan Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Kocaeli yüzölçümünün sadece yüzde 1,9’luk kısmının sanayi alanı olduğunu ifade ederek, “İlimizde yeni sanayi parsellerine ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz” dedi. Pandemi nedeni ile uzun süredir online ortamda gerçekleşen Kocaeli Sanayi Odası Mayıs Ayı Meclis toplantısı bugün 2 yıl 2 ay aranın ardından ilk kez yüz yüze yapıldı. Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul’un yönettiği meclise üyeler tam kadro katıldı. Toplantıda konuşan Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul, “Bugün konuşmacı yok, hasret gidereceğiz. Bugün sizlerin önerilerinizi dinleyeceğiz. Yarın TOBB yönetim kurulu toplantısı var. Başkanımız burada konuşulanları oraya aktaracak” diye konuştu.

Başkan ekonomiyi değerlendirdi

KSO Meclis toplantısı 26 ay sonra yüzyüze yapıldı
KSO Meclis toplantısı 26 ay sonra yüzyüze yapıldı

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “11 Mart 2020 tarihinden bu yana Meclis toplantımızı ilk kez yüz yüze yapıyoruz. Tekrar bir arada olmaktan mutluluk duyuyorum. Sözlerime her zaman olduğu gibi, ekonomik değerlendirmelerle başlamak istiyorum. Nisan ayında; İhracatımız 23 milyar 364 milyon dolar seviyesine gelerek yüzde 24.6 artış işe tarihi rekor kırmıştır. Mart ayının da yüzde 2,8’in üzerinde. Buradan tüm ihracatçılarımızı kutluyorum. Bu dönem içerisinde ham madde ihracatı yüzde 30.7, Yatırım malı ihracatı yüzde 40.6, Tüketim malı ihracatı ise yüzde 12,7 artış göstermiştir” ifadelerini kulandı.

“Dış ticaret açığı yükseldi”

KSO Meclis toplantısı 26 ay sonra yüzyüze yapıldı
KSO Meclis toplantısı 26 ay sonra yüzyüze yapıldı

En fazla ihracat yaptığımız ülkeleri sıralayan Zeytinoğlu, “İlk sırada 2 milyar 1 milyon dolar ile Almanya daha sonra 1 milyar 776 milyon dolar ile ABD, 1 milyar 167 milyon dolar ile İngiltere, 1 milyar 124 milyon dolar ile İtalya, 1 milyar 86 milyon dolar ile Irak geliyor. Bu dönemde Avrupa Birliği ülkelerine 9 milyar 889 milyon ihracat gerçekleşti. Toplam ithalat ise 29 milyar 466 milyon dolar oldu. Geçen aya göre 4,6’lık ufak bir gerileme var. Bu oran mart ayında 30,8 milyar dolardı. Bu gerilemeyi olumlu değerlendiriyoruz. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 79.3. Bu oran geçtiğimiz yıl nisan ayında yüzde 85,9 idi. Dış ticaret açığı ise 6 milyar 102 milyon dolara yükseldi. Yine geçtiğimiz yıl nisan ayında bu oran yüzde 98,1 şeklinde gerçekleşmişti” dedi.

“Dış ticaret açığındaki artış cari açığa yansıyacak”

Sözlerine Cari açık değerlendirmesi ile devam eden Zeytinoğlu, “Mart ayında yıllık Cari Açık 24 milyar 223 milyon dolara yükseldi. Aylık açık ise 5 milyar 554 milyon dolar civarında. Bu açıkta; turizm gelirleri artmasına rağmen, ana etken dış ticaret açığındaki yükseliş oldu. Nisan ayında da tarihi rekor ihracat gerçekleştirmemize rağmen, dış ticaret açığındaki artış cari açığa yansıyacaktır. Kocaeli Gümrüklerinden aldığımız verilere göre Nisan ayında Kocaeli’den gerçekleşen; İhracat 3 milyar 606 milyon dolar ile yüzde 36 oranında artış gösterdi. İthalat ise 6 milyar 386 milyon dolar ile yüzde 28,4 oranında artış gösterdi. İlk dört aylık döneme baktığımızda toplam ihracat 12 milyar 647 milyon dolar ile yüzde 19,4 artarken ithalat ise 23 milyar 86 milyon dolar ile yüzde 25.2 oranında arttı” diye konuştu.

“Rekabetçi kurdan uzaklaşmaya başladık”

Zeytinoğlu değerlendirmesinin devamında şu ifadeleri kullandı; “Endeksin 100 olması durumunda dolar geçtiğimiz yıl Nisan ayında 14,6851 TL iken meclis toplantısını yaptığımız bugün dolar kuru 15,93 TL üzerinden işlem görüyor. Rekabetçi kurdan uzaklaşmaya başladık. Enflasyona ezilmeyen ve öngörülebilir kur olmalı. İthalat tarafında baktığımızda da rekabetçi kur, üretebilme imkanı olan ürünlerin ülkemizde üretilmesine de yönlendiriyor. Girdi fiyatlarındaki artışların etkisini görüyoruz. ÜFE ile TÜFE arasındaki fark 51,85 puan. ÜFE’den oluşacak maliyet baskısı maalesef önümüzdeki dönem TÜFE’ye yansıyacaktır.

“Sanayi üretiminde daha iyi veriler gelebileceğini bekliyorduk“

Nisan ayı kapasite kullanım oranlarına baktığımızda ise Türkiye, kapasitesinin yüzde 77.8’ini kullandı. Geçtiğimiz yıla göre 1,9 puan arttı. Kocaeli ise yüzde 71.4’ünü kullandı. Sanayi üretimi ise yüzde 9.6 artış gösterdi. Yıllık bazda gerçekleşen artışı olumlu değerlendiriyoruz. Aylık bazda baktığımızda ise; Kapasite kullanım oranları, ihracat rakamları gibi öncü göstergelerin iyi olduğu dönemde, sanayi üretiminde daha iyi veriler gelebileceğini bekliyorduk. Aylık bazda en yüksek gerileme sermaye mallarında gerçekleşti. Geleceğe yönelik yatırım ve büyümeyi işaret ettiğinden, izlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. İşsizlik oranı mart yüzde 11.5 olarak açıklandı. Geçen yılın aynı ayına göre 1.6 puan geriledi. Şubat ayına göre ise 0,4 puan yükseldi. Burada tabi, nüfusumuza oranla çalışan sayımızın daha yüksek seviyelere ulaşmasını bekliyoruz.

Zeytinoğlu, ülkelerdeki sanayi alanı oranlarını aktardı

Genel bütçe nisan ayında 50.17 milyar TL açık verdi. Gelirler Yüzde 75 oranında artarken giderler yüzde 93.6 oranında arttı. Vergi gelirleri 136.28 milyar TL ile yüzde 78.6 oranında arttı. Faiz Giderleri 19,13 milyar TL ile yüzde 3 oranında artış gösterdi. Her zaman dile getirdiğimiz gibi enflasyon ve faizlerin düşmesinin, büyük ölçüde denk bütçe tarafından desteklenebileceğine inanıyoruz. Değerli Üyeler, Türkiye yüzölçümü ortalama 78 milyon hektar, Ülkemizdeki sanayi alanları toplam 278.229 hektar ile yüzölçümünün sadece yüzde 0,36’lık bölümü sanayi alanı. Ülkemizdeki sanayi alan oranını gelişmiş ülkeler ile kıyasladığımızda Almanya’da bu oran yüzde 4.4, İtalya’da yüzde 2.15 Fransa’da ise yüzde 1.44 oranında.

“Yeni sanayi parsellerine ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz”

İlimize bakacak olursak Kocaeli’nin yüzölçümü 339.700 hektar İlimizdeki sanayi alanları toplamı ise 6.487 hektar. Bu verilere göre ilimiz yüzölçümünün sadece yüzde 1,9’luk kısmı sanayi alanı. Sanayi alanının büyüklüğü açısından ilk 15 il sıralamasında 13. Sıradayız. Sonuç olarak; Türkiye imalat sanayine yüzde 13 katkı sağlayan ilimiz diğer illere göre çok daha ufak bir alanda üretim yapmaya çalışıyor. Bu sebeple ilimizde yeni sanayi parsellerine ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz.

“Belirsizlikler netleşmeli”

Bilindiği üzere, menkul satış sözleşmelerinde Türk Lirası ile ödeme zorunluluğu getirildi. Bununla ilgili tebliğ Resmi Gazete’de yayınlandı. Düzenleme ile birlikte, Türkiye’de yerleşik kişilerin, menkul satış sözleşmelerine konu ödeme yükümlülüklerinin, Türk parası cinsinden yerine getirilmesi ve kabul edilmesi zorunluluğu başlatıldı. Bu değişikliğin firmalarımız açısından hammadde tedarik ayağında bürokratik zaman kayıpları, kur riskleri ve fazladan ödenecek banka komisyonlarına sebebiyet vereceğini görüyoruz. Bu tür tebliğ ve yönetmelik değişikliklerinde uygulamada yaşanabilecek belirsizliklerin netleştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz”

“O şirkete ortak olacağız”

Faaliyet raporunun okunmasının ardından Kocaeli’de kurulacak olan model fabrika projesine ortak olunması konusunda konuşan Başkan Zeytinoğlu, “İlimizde model fabrika kurulması konusunda Sanayi Bakanlığı’nın bir talebi olmuştu. OSB ve odaların da ortak olduğu yeni bir şirket kurulacak. O şirkete ortak olacağız. Sayın valimizin takdiriyle hem OSB’lerimizden hem de odalardan belirli miktarda katkılar isteniyor. 3 milyon TL’nin, kurulacak şirkette ortaklık payı olarak sizler nezdinde de kabul edilmesi gerekiyor” dedi. KSO Üyesi Sacit Ertuğ model fabrika konusunda söz alarak, “İlk kez duyuyorum. Daha önce açıklanması iyi olurdu. Yüzde kaç hisse sahibi olacağız. Ne amaçlıyor bizlere faydası ne olacak? Sizin kararlarınıza güveniyoruz ama sistem olarak daha sistemli olsaydı güzel olurdu” dedi.

Model fabrikaya 3 milyon TL katkı

Zeytinoğlu model fabrika ile ilgili bilgi vererek, “Hem OSB’lerin hem odaların temsil edileceği bir anonim şirket yapısı kurulacak. Amacı yalın ve dijital dönüşüm alanlarında eğitim ve danışmanlık hizmetidir. 8 ilde model fabrikalar var. Bakanlık tüm tesisatı alıyor, eğitimleri de kendi veriyor. Tabiri caizse burası bir okul olacak üretim yeri değil. KOBİ’lerimize örnek olacak bir faaliyet. Oranımız diğer OSB ve odaların katkıları sonrası belli olacak. Muhtemelen yönetimde olacağız” dedi. Model fabrikaya hissedar olunması maddesi oy birliği ile kabul edildi. Toplantı sonrası üyeler dilek ve temennilerini açıkladı.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica