Mustafa Göksel

Kuzey Vargın: Kötü Adamların Yakışıklı Prensi

Kuzey Vargın: Kötü Adamların Yakışıklı Prensi … Senaryo gereği yaptığı kötülüklerin lastiği patlayana kadar, kullandığı maşaların perde arkasında saklanmasını enfes bir şekilde ilerek kurgulamayı başarmıştır. yorum/haber

Mustafa Göksel…

Kuzey Vargın: Kötü Adamların Yakışıklı Prensi

Arkadaşlar Yeşilçam ve Türk Sinemamızın kötü adamları yazı dizimde sizlere Atıf Kaptan, Hayati Hamzaoğlu, Erol Taş, Ahmet Tarık Tekçe, Hüseyin Peyda, Eşref Kolçak olmak üzere 6 bölümde muhteşem bir yazı dizisine doyurdum. Yazı dizim kaldığımız yerden devam ediyor. Bu 7. Bölümde sizlere büyük usta Kuzey Vargın’ı anlatacağım.

Kuzey vargın 15 Haziran 1940 tarihinde İstanbul’da doğdu. İstanbul’da büyüdü ve yetişti. 1960 ların aşında Jön olarak Yeşilçam’ın en üretken döneminde Sinema hayatına başladı.

Bu kariyerini ilerleyen dönemlerde ağırlıklı olarak kötü adam, kötü karakterlere hayat vererek sürdürmüştür. Yakışıklı cazibesi ile kendine karakterleri öylesine ağlıyordu ki filmlerde kendine. Senaryo gereği yaptığı kötülüklerin lastiği patlayana kadar, kullandığı maşaların perde arkasında saklanmasını enfes bir şekilde ilerek kurgulamayı başarmıştır.

SES…23 mart 1974

“…ÇEKİCİ SERT KÖTÜ İFADESİ…”

Kariyerinin ilk döneminde 1965 yapımı Yasak Sokaklar, Çılgın Gençlik, Ağlayan Kadın gibi filmlerde rol almıştır. Uzun yıllardır hala daha Televizyon ekranlarında gösterilen Bir Dağ Masalı filminde Lale’yi aldatan nişanlısı Ekrem, Seni Sevmek Kaderim filminde entrikacı Bülent karakterini başarı ile canlandırmıştır. Sert bir yüz ifadesine sahipti ama yer yer bazı karakterlerde o çekici yakışıklılığı sert ifadesine perde olabiliyordu. Zaten bu çekici sert kötü ifadesi ile karakter oyuncusu olmuştur.

Doksanların sonlarından itibaren Eski jön günleri geride kalmış olsa da Türk sineması yepyeni karakter kazanmıştır. Kartal Tibet’ ten sonra Karaoğlan’ı canlandırmıştır.

Suat Yalaz tarafından çekilen Karaoğlan filmlerinin sonuncusunda yer almıştır. Türk sinemasında ‘Yerli James Dean’ olarak da bilinir. Oyunculuğunun yanı sıra zaman zaman şarkıcılıkta yaptı. Yeşilçam’ın en zirve döneminde büyük bazı gazinolarda bir dönem şarkıcılık kariyeri de oldu.

Kariyerinin zirvesindeyken 16 Ekim 1972’de o zamana dek yakın arkadaşı olan Salih Güney’i bir kavga sırasında Güney’i; boynundan, göğsünden ve karın boşluğundan yaralamıştır. Ahmet Mekin Kuzey’i güçlükle tutar. Güney ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılır.

Kuzey Vargın, Adam öldürmeye tam teşebbüsten Sağmalcılar Cezaevinde yargılanır. Hakkında 36 yıl hapis cezası istenmiştir. Güney’e saldırmasının sebebinin kendisine küfrettiğini ve kafa attığını söyler.

Cezaevinde 18 gün yatan Vargın kefaletle serbest bırakılır. 5000 liralık kefaleti Müzeyyen Senar’ın kızı Feraye öder. 74’te ilan edilen genel bir af sayesinde tamamen özgür kalır.

Aynı yıl Feraye ile evlenerek Newyork’a giderler. Feraye ile sekiz sene evli kalırlar. Cebinde 500 dolarla ABD’ne gittiğinde, başlangıçta gökdelenlerin camını silme işine yeltenir, lakin yükseklik korkusu nedeniyle bu işi bırakıp bir bijuteri fabrikasında cilacılık yapar.

“SİNEMA TUTKUSUNDAN HİÇ KOPMADI”

Daha sonra bir benzin istasyonu açacak kazanca ulaşır. 10 yıl kadar kaldığı bu ülkede, benzin istasyonlarının sayısını 4’e kadar da çıkarır. Daha sonra Türkiye’ye döner. Daha sonra Türkiye’ye döner. Yeniden Türk sinema oyunculuğuna başladı. Türkiye’ye döndüğünde tanıştığı Mücella Hanım’la 25 gün içinde evlendi ve Amerika macerasını bitirmiş oldu. Kuzey Vargın 12 Eylül sonrası 1983 te döndüğü Türkiye’ de yeniden sinema oyunculuğuna kaldığı yerden devam etti. Ticari durumu iyi olsa da Sinema tutkusundan hiç kopmadı. 1985ten sonrası 1992 ye kadar 50 ye yakın sinema filminde ve o aralıkta 3 televizyon dizisinde oynadı. Kadir İnanır’ın başrol oynadığı Ateş Dağlı filminde Demircioğlu Yusuf, Hülya Avşar’ın Başrol Oynadığı Öğretmen Zeynep filminde mafya babası Demircan ve Kemal Sunal’ın Başrol oynadığı Talih Kuşu filminde Mafya Babası Abbas Kara olarak Kendisini gördük.

“ZİRVEDEKİLER…”

Daha sonra seksenlerin sonu ve doksanlarda özel televizyon kanallarının çıkışı ile birbiri ardına patlayan onlarca televizyon dizilerinde de akıllara kazınan karakterlere can verdi. Kuruluş Osmancık, Yuva ve Yine Erler Film imzalı Türker İnanoğlu’nun özel televizyon kanalları döneminin başlangıcında Türk Televizyon tarihinin özel kanallarda yayınlanan ilk dizisi 18 bölümlük Zirvedekiler’de Sahte Dünyalar dizisinde, Ustura Kemal, Canısı ve Yasemin Tv dizilerinde gördük. Sonra TGRT İç Yapımları olan İfpaş yapımın yıldızlar geçidinden oluşan Marziya dizisinde kendisini izledik. Sonra Kenan Kalav’ın başrol oynadığı Kurt Kapanı dizisinde yine ir kötü karakter olan Milyarder Ercüment Pekin karakteri akıllara kazındı.

Kuzey Vargın 2000’li yıllarda önce Aşkına Eşkıya, Yeni Hayat ve Kurşun Asker dizisinde boy gösterdi. 2005 te Kerem Cem ile Yasemin Ergene’nin başrol oynadığı Aşk Oyunu dizisinde Orhan Teksoy karakteri ile sonra 2007 de başlayan Kurtlar Vadisi dizisinde Doğu Eşrefoğlunun kardeşi Adil Eşrefoğlu olarak İhtiyarlar heyetinin aksaçlısı Adil Eşrefoğlu karakterine hayat verdikten sonra Ezel dizisinde Necmi Karakteri ile hafızalara kazındı. Son olarak 2010 yılında Küstüm Çiçeği dizisinde kendisini konuk oyuncu olarak görmüştük.

Kuzey Vargın 1998 yılından eri yaşadığı Marmaris’ te yaşamaktaydı. 2017 yılı aşında bir rahatsızlık geçirdi. Yüksek tansiyona bağlı yaşadığı rahatsızlık nedeniyle Muğla’nın Marmaris ilçesinde özel bir hastanede tedavi gören Vargın daha sonra böbrek yetmezliği teşhisi ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edildi. Bir buçuk ay yoğun bakımda tedavi gören Vargın 13 Ağustos 2017’de 77 yaşında öldü.[1] Levent Camii’nde kılınan cenaze namazıyla Karacaahmet Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Büyük usta Kuzey Vargın u saydıklarımız dışında bir sürü Tv, Sinema Filmi ve Dizilerde de rol almıştır.

Kendisi 1997 yılında 11. Adana Altın Koza Kültür ve Sanat Şenliği festivalinde Çökertme Sinema Filmindeki karakteri ile En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülünü aldı.

Bizde büyük usta Kuzey Vargın amcamıza rahmetler diliyoruz. Hepinize bilinçli miraslar alacağınız iyi okumalar diliyorum.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica