Genel

‘KYÖV 5. Çocuk Edebiyatı Ödülleri’ sahiplerini buldu

‘KYÖV 5. Çocuk Edebiyatı Ödülleri’ sahiplerini buldu

Kocaeli Yüksek Öğrenim Vakfı (KYÖV) tarafından geleneksel olarak her yıl düzenlenen “Çocuk Edebiyatı Ödülleri” çocukların bilinç ve duyarlığını derinleştiren, estetik algılarını geliştiren, edebiyattan zevk almalarını sağlayan Türkçe eserlerin ortaya çıkarılması ve çocuk edebiyatına dikkat çekilmesini amaçlamaktadır – akarhaber

Bu yıl beşincisi düzenlenen yarışmanın ödül töreni 15 Aralık 2022 Perşembe günü ODTÜ GV Özel Kocaeli Okulları ev sahipliğinde gerçekleşti.

Törene Kocaeli Yüksek Öğrenim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Şerif Ünan, KYÖV Yönetim Kurulu Üyeleri, ODTÜ GV Özel Kocaeli Okulları Kurucu Temsilcisi Süleyman Annak, Okul Müdürü Güler Telli, Jüri Üyeleri ve çok sayıda edebiyatsever katıldı.

ODTÜ GV Özel Okulları Müdürü Güler Telli’nin açılış konuşmasıyla başlayan tören Kocaeli Yüksek Öğrenim Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı zaman Jüri Başkanı Feyzullah Yavuz Ulugün’’ün konuşmasıyla devam etti.

ALANINDA YETKİN JÜRİ ÜYELERİ

KYÖV 5. Çocuk Edebiyatı Ödülleri 7-11 yaş ve 11+ üzeri yaş kategorisinde iki eser arasında paylaşıldı. İki eser sahibinin her birine 2.000 TL takdim edildi.“ KYÖV 5. Çocuk Edebiyatı Ödülleri” jüri üyeleri Feyzullah Yavuz Ulugün (Jüri Başkanı), Cahit Ökmen, Oya Gündüz Aksu, Selma Gün, Hülya Çevirme ve Şebnem Cengiz tarafından titizlikle değerlendirildi.

YENİLİKÇİ BİR KARAR

Bu yıl yenilikçi bir karar alarak KYÖV Çocuk Edebiyatı Ödülleri Jüri Üyeleri tarafından ODTÜ GV Özel Kocaeli Okulları öğrencilerinde oluşan ‘Çocuk Jürisi’ oluşturuldu. İlkokul, Ortaokul ve lise kademelerinden 4’er öğrenci seçildi. Bu yenilikçi karar ile ‘Çocuk Jüri’si kazanan eserlerin belirlenmesinde etkin rol aldı.

GEREKÇELERİYLE AÇIKLANDI

Eserinde iki yaşlı kadının ve bir çocuğun başlarından geçen maceraları anlatarak yaşa ya da herhangi bir olguya takılmadan onların hayata nasıl tutunduklarını, hayatın her anından nasıl zevk aldıklarını, yaşama sevincinden ödün vermeden, hiçbir şeyin imkansız olamayacağını gösterip bu inancı sevgi, cesaret, umut gibi kavramlarla birleştirip bir aile olabilmeyi gerçekçi ve epik çizgilerle okuyucuya sunduğu için 7-11 Yaş kategorisinde “Kaf Dağında Bir Gün” adlı eseriyle Koray Avcı Çakman’a verildi.

Eserinde farklı düşünen ve yaşayan bireylerin sağlıklı iletişim kurabileceğini, var olan değerlerimizi korumak gerektiğini, işbirlikçi yaklaşımla çevre duyarlılığını gözler önüne sermesi, kendine özgü kurgusuyla mizahı başarılı bir anlatımla birleştirip empati duygusunu hissettirmesi, sorgulayan ve felsefi düşünceleri içeren bir bakış açısıyla karakterleri canlı ve duyarlı bir biçimde aktarması nedeniyle 11+ yaş kategorisinde “Uçan Hipopotamı Düşünme” adlı eseriyle Hanzade Servi’ye verildi.

Geçtiğimiz yıllarda KYÖV Çocuk Edebiyatı Ödülleri Kazananları ise şu şekilde;

2017
Çiğdem Sezer-Juju Beni Unutma
Mustafa Hakkı Kurt -Yeşil Çekirgeler Zamanı
Mavisel Yener – Oyun Sevenler Şapka Taksın, Şiir Sevenler Parmak Kaldırsın, Kedi Sevenler Buraya Toplansın

2018
Gökhan Akçiçek – Küçük İyilikler Sokağı
Mevlüt Soysal – Kuzey’in Maceraları Doğada İki Hafta
Zeynep Alpaslan- Tokyo

2019
Burcu Aktaş – Vahşi Şeyler
Güliz Sütçü – Dodo Bay Poşet
Başak Abdula – Bazen İşler Karışır – Öykü Teşvik Ödülü

2021
Ayfer Demirtaş – Yeraltı Canavarı
Eşref Karadağ – Dedem Bir Maymun

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica