Ekonomi

Liman-İş: “Güvenceli İş, İnsanca Yaşam için haydi 1 Mayıs’a”

Liman-İş: “Güvenceli İş, İnsanca Yaşam için haydi 1 Mayıs’a” … Açıklamada, “Özellikle pandemi koşullarının bahane edilerek işçi sınıfımızın ve emekçilerin temel haklarının kullanılamaz hale getirilmesi ana sorunların başında gelmektedir” denildi. .detaylar haberimizde…

Liman-İş: “Güvenceli İş, İnsanca Yaşam için haydi 1 Mayıs’a”

Liman-İş Sendikası Merkez Yönetim Kurulu tarafından yayınlanan 1 Mayıs’a çağrı açıklaması:

Covid-19 salgını, üzerinden 1 yıldan fazla zaman geçmesine rağmen can almaya devam ediyor. Hastanelerde, limanlarda, tersanelerde canla başla çalışan işçi ve emekçiler bu zorlu süre içerisinde üzerlerine düşenleri fazlasıyla yaparken ne yazık ki talepleri karşılanmamıştır.

Taleplerin karşılanmaması bir yana, birçok sektörde yüz binlerce işçi, işten atmaların yasak olmasına rağmen ‘Kod-29’ gerekçe gösterilerek tazminatsız bir şekilde işten atılmıştır. Yine, ücretsiz izne çıkarılan işçilerin aldığı ücret temel ihtiyaçların karşılanmasına da yetmemiştir. İş kazaları ve bu kazalara bağlı işçi ölümleri de hız kesmeden devam etmiştir.

Bunlar gibi daha birçok sorunu sıralamak mümkündür. Özellikle pandemi koşullarının bahane edilerek işçi sınıfımızın ve emekçilerin temel haklarının kullanılamaz hale getirilmesi ana sorunların başında gelmektedir.
Tüm işçi ve emekçiler için yaygın test ve hızlı aşılamanın hayata geçmesini istiyoruz. Kod-29 uygulaması ile işten atmaların yasaklanmasını ve işçilerin sadece zorunlu hallerde ücretli izne tabi tutulmasını istiyoruz. Çalışırken ölmemek yani güvenceli çalışma ve insanca yaşamak istiyoruz.

İşçi sınıfımızın ve emekçilerin bu acil taleplerinin hayat bulması için yapılacak tek şey vardır; o da sendikalarımızda birleşerek birlikte mücadele etmektir. 1 Mayısa sayılı günler kala birlik, mücadele ve dayanışma ihtiyacı yakıcı bir şekilde kendini hissettirmektedir. 1 Mayısın birlik, mücadele ve dayanışma ruhunu vesile yaparak bu süreci ortak mücadelenin zeminine çevirmemiz gerekmektedir.

Ortak sorunlara karşı sendikal rekabet değil, sendikal dayanışmanın, sınıf dayanışmasının ön plana çıkmasını sağlamalı ve bu zeminde hareket etmeliyiz.

Bu nedenle tüm sendikalarımızı ortak mücadele için adım atmaya ve 2021 1 Mayıs’ını her yerde ve birleşik şekilde kutlamaya çağırıyoruz. Liman-iş sendikası olarak her yıl olduğu gibi bu yılda başta sektörümüzdeki işçilerimiz olmak üzere tüm işçi ve emekçilerin talepleri için işyerlerimizden başlayarak harekete geçtik. Örgütlü olduğumuz tüm işyerleri ve bulunduğumuz her alan sendikamız için dayanışmanın ve taleplerimizi ifade etmenin alanı olmuştur olacaktır.

2021 1 Mayısını da sendikamız tüm üye ve yöneticilerimiz bu fikirle hayata geçirecektir. 1 Mayıs Dünyada ve Türkiye de işçilerin bayramı olarak ifade edilir. Bayramdan kasıt haklarımıza sahip çıkmaktır. Birlik, mücadele ve dayanışma içerisin de olan ve haklarına sahip çıkan işçi içindir bayram ve 1 Mayıslar bizlere bunu hatırlatır. Çünkü işçi ve emekçiler sadece talep ederek haklarını alamamıştır. Ancak işçi ve emekçiler sendikalaşmış, dayanışma içerisinde mücadele etmişse haklarına sahip çıkabilmiştir. Bu temel adımları atmanın günü ve bayramıdır 1 Mayıs.

Bu duygularla tüm işçi ve emekçilerin 1 Mayıs’ını kutluyor ve birlik, mücadele ve dayanışma için haydi 1 Mayıs’a diyoruz.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica