İGF

Mardin’de tilkiler için kuduza karşı yemleniyor

Mardin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, tilkilerde kuduz hastalığı ile mücadele için 20 bin adet aşılı yemi doğaya bırakacak.

MARDİN (İGFA) – Mardin İl Tarım ve Orman Müdürü Menduh Dinler, tilkilerde görülen kuduz hastalığıyla mücadele kapsamında 20 bin aşılı yemin doğaya bırakılacağını açıkladı.

Son yıllarda yapılan aşılamalarla kuduz hastalığına karşı büyük ilerleme kaydedildiğini belirten Müdür Dinler, kuduz hastalığı toplum sağlığı, gıda güvenliği ve hayvancılık ekonomisi konularında çok ciddi riskler oluşturduğu için bu hastalığı hassas biçimde ele aldıklarını kaydetti.  Hastalıkla mücadele kapsamında her yıl kedi ve köpeklerde ücretsiz aşılama yapıldığını belirten Dinler, “Bu aşılamalar, kuduz vakalarını çok ciddi bir şekilde geriletmiştir. Bununla birlikte kırsal ve ormanlık alanlarda yer yaşayan tilkiler arasında bir kuduz salgını mevcut ve bu durumu çok büyük bir problem olarak görüyorduk. Çünkü bu hayvanlar insan denetiminin dışında olan hayvanlar ve bunları tek tek aşılamamız mümkün değildi.  Tilkiler, meralarda bulunan büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarla ile kırsal alanlarda bulunan başıboş köpeklere hastalığı bulaştırıyorlardı. İnşallah yapmış olduğumuz çalışma ile tilkilerdeki bu hastalık bitecek ve kuduz hastalığı Mardinli hemşerilerimiz için bir tehdit olmaktan çıkacak” diye konuştu.

“AŞILARA EL SÜRÜLMEMELİ”

Aşılara dokunulmaması gerektiğini kaydeden Müdür Menduh Dinler, aşılamanın başarılı olabilmesi açısından bu konunun önem arz ettiğini belirtti. “Bu aşılara insan tarafından dokunulduğu takdirde, insan kokusu aşıya siniyor, böylelikle aşı tilkiler için daha az cazip hale geliyor” diyen Dinler, “Biz daha önce bu hususlarda bilgilendirmeyi muhtarlıklar ve müftülükler yoluyla gerçekleştirdik. Çalışmada görevli personellerimiz de aşının bırakıldığı alanlara yakın yerleşim yerlerine gidip vatandaşlarımızı bu hususlarda bilgilendiriyorlar. Vatandaşlarımızın bu husussularda hassasiyet göstermelerini rica ediyorum” dedi.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica