Genel

Meclisten ve CHP den saklanan Kürecik üssünün işlevi

Meclisten ve CHP den saklanan Kürecik üssünün işlevi CHP’nin inşa edildiği süreçten bu yana denetlenmesi için defalarca girişimde bulunduğu ve her seferinde AKP Hükümeti’nden olumsuz yanıt aldığı Kürecik Radar Üssü’nün Zeytin Dalı Harekatı sırasında YPG’ye anlık istihbarat sağladığı iddia edildi. İddianın sahibi ise yandaş Yeni Şakaf gazetesi. CHP’li Ağababa ise, “Eğer AKP iktidarı gerçekten ABD’ye karşı bir şey yapacaksa Kürecik’i kapatsın” dedi. Meclisten ve CHP den saklanan Kürecik üssünün işlevi detaylar haberimizde…

Meclisten ve CHP den saklanan Kürecik üssünün işlevi

Aralık 2011’de Malatya Kürecik’te kurulan NATO Radar Üssü, üssün kurulacağının açıklandığı andan itibaren tartışmaların odağında oldu. CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba olmak üzere CHP’li vekiller pek çok kez Kürecik Radar Üssü’ne girmek ve incelemede bulunmak istediler. Ancak her defasında Milli Savunma Bakanlığı’ndan olumsuz yanıt aldılar.

Meclisten ve CHP den saklanan Kürecik üssünün işlevi

“Barack Obama’nın talimatı ile üssün yönetimi NATO’ya devredildi”

CHP‘nin Kürecik için izin istediği Milli Savunma Bakanlığı, üssün yönetiminin NATO’da olduğunu ve Brüksel’den izin alınması gerektiğini bildirdi. CHP’nin NATO’ya yaptığı başvuruya gelen yanıtta ise üssün komutasının ABD’de olduğu bildirildi. CHP’nin bu konudaki itirazları üzerine Mayıs 2012’de dönemin ABD Başkanı Barack Obama’nın talimatı ile üssün yönetimi NATO’ya devredildi.

CHP’liler defalarca başvurdu ama Üsse alınmadı?

2012 yılında Dünya Emekçi Kadınlar günü etkinlikleri kapsamında Malatya’ya gelen dönemin CHP Grup Başkan Vekili Emine Ülker Tarhan ile milletvekilleri Sabahat Akkiraz, Ayşe Nedret Akova, Ayşe Eser Danışoğlu, Hülya Güven, Sedef Küçük, Sena Kaleli, Melda Onur, Binnaz Toprak, Dilek Akagün Yılmaz ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba Kürecik’te kurulan Radar Savunma Üssü’ne gitti.

Meclisten ve CHP den saklanan Kürecik üssünün işlevi

“Buraya girmek için ABD’den mi, Pentegon’dan mı izin alacağız?”

Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, milletvekilleri olarak kurulan üsse ziyaret etmek istediklerini bunun için de Genelkurmay Başkanlığı’na yazı yazdıklarını ifade ederek, “Genelkurmay bize, ’Yetkimiz yok, Dışişleri Bakanlığı’na yazın’ dediler. Cevap Milli Savunma Bakanlığı’ndan geldi; ’Yetkimiz yok’ dediler izin vermediler. İzni kimden alacağız? Buraya girmek için ABD’den mi, Pentegon’dan mı izin alacağız?” dedi.

TBMM’nin iradesini yok saydılar

Ağbaba, “Küçük bir üsse girmek için koskocaman TBMM’nin iradesini yok saydılar” diyerek hükümeti eleştirdi. Ağbaba, “Radar üssünün kumandasını ABD’ye teslim eden AKP, Meclis’in kumandasını kime teslim etti? Siz ne yaparsanız yapın conileri bu topraklardan kovacağız” diye konuştu.

Meclisten ve CHP den saklanan Kürecik üssünün işlevi
Meclisten ve CHP den saklanan Kürecik üssünün işlevi – Yeni Şafak gazetesinin manşeti

Yeni Şafak: “Üsten PKK’ya istihbarat veriliyor”

CHP’nin yıllardır kuruluş amacını ve konumunu tartıştığı ancak AKP’nin vekillerin bu konuda soru önergelerine ve üssü denetleme taleplerine olumsuz yanıt vermesine kayıtsız olan yandaş medya, Zeytin Dalı Harekatı’nın ardından aralarında Kürecik’in de olduğu ABD üslerinin PKK/PYD’ye anlık istihbarat verdiğini gündeme getirdi.

“PKK’ya, bölgeyi kontrol eden Kisecik Radar Üssü’nden anlık istihbarat sağlanıyor”

Yeni Şafak gazetesinin bugünkü haberinde, “ABD’nin, TSK ve ÖSO tarafından çepeçevre kuşatılıp Afrin’e sıkıştırılan PKK’ya, bölgeyi kontrol eden Kisecik Radar Üssü’nden anlık istihbarat sağladığı, örgüte koordinatlar verdiği belirtiliyor. Terör örgütü, İHA istihbaratı bilgileriyle, Türkiye’den havalanan her uçaktan, bu uçağın vuracağı noktalardan ve atılan her füzeden haberdar ediliyor. Kel Dağı ve Kürecik radar üslerinin de bu amaçla kullanıldığına dair ciddi şüpheler var.” ifadelerine yer verildi.

Meclisten ve CHP den saklanan Kürecik üssünün işlevi

Haberde şu ifadelere yer verildi:

ABD tüm verileri görüyor

NATO ağında bulunan radar verileri üzerinden Türk savaş uçakları ve insansız hava araçlarının her hareketini görebilen ABD ordusu, bu araçların vurabileceği muhtemel noktalara ilişkin verileri PKK’ya servis ediyor. ‘Sahibinden’ aldığı istihbaratı değerlendiren teröristler ise gelen bilgiler doğrultusunda tedbir alıp mevzileniyor. Afrin’e yönelik hava taarruzunda uçak, İHA ve hatta füzeleri ilk olarak tespit edebilecek radar, Hatay-İskenderun’daki Arsuz beldesinin Kisecik köyünde bulunuyor. 2004 yılında Amanos dağlarının zirvesinde kurulan Kisecik Radar Üssü bir NATO tesisi. Dolayısıyla ABD, radarın tüm olanaklarından faydalanıyor.

Meclisten ve CHP den saklanan Kürecik üssünün işlevi

Kisecik, Kel Dağı, Kürecik…

Kisecik’e ek olarak Hatay-Yayladağı’nda sınırın sıfır noktasındaki Kel Dağı’nda da bir radar üssü bulunuyor. Kel Dağı ve Kisecik’teki üslerde konuşlu radar sistemleri en az 400 kilometrelik bir yarıçaptaki her hava hareketini takip edebiliyor. Yani ABD, neredeyse Suriye’nin tamamını NATO şemsiyesi altında kurduğu üslerden gözlüyor. Kisecik ve Kel Dağı’ndan başka Malatya’daki Kürecik radarı ise hepsinden daha gelişmiş özellikte. 1000 kilometrelik yarıçapta gökyüzünü tarayan radarın kapsama alanına Suriye, Irak ve İran, hatta Kıbrıs da giriyor. Türkiye’nin hava ağı ve toplanan istihbarat bilgileri NATO’nun güneydoğu sınırlarını kapsadığı için açık durumda. Türkiye istediğinde ve özellikle milli bir harekât icra edildiğinde bazı bilgileri gizleyebiliyor. Ancak bu gizlemenin ne derece başarılı olduğu meçhul. ABD’nin, bu önlemlere rağmen radar bilgilerini kullanarak elde ettiği kritik verileri PKK’ya aktarmakta olduğu kaydediliyor.

Meclisten ve CHP den saklanan Kürecik üssünün işlevi

CHP’li Ağbaba: AKP samimiyse kürecik üssünü kapatsın

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, konuyla ilgili olarak cumhuriyet.com.tr‘ye şunları söyledi:

“Burası Amerika tarafından kurulan ve Amerika’nın kontrolünde olan bir üs. Bunu da cümle alem biliyor. Burası İran ve Suriye’ye karşı İsrail’i korumaya yönelik bir üs olarak inşa edildi. Burası için ne kadar NATO üssü dense de, NATO’ya devri sonradan yapıldı. Buradan kime istihbarat verilip verilmediğini Türkiye kontrol etmiyor. Türkiye’nin burada bir hakimiyeti yok… YPG’ye PKK’ya istihbarat veriyor mu; veriyor olabilir. İsrail’e nasıl veriyorsa buralara da veriyor olabilir. Ama hükümetin buradaki samimiyetini sorgulamak lazım… Hükümet burayı kapatamaz da, kağatma girişiminde bulunamaz da. Biz başından beri söylüyoruz. Eğer Amerika’ya bir tavır alınacaksa ilk yapılacak şey Kürecik’teki üssü kapatmaktır. Tamamen iç kamuoyuna yönelik bir propaganda malzemesi olarak kullanıyor burayı.”

“Bu üssün yapılması ile ilgili anlaşma da Meclis’e getirilmedi”

Dönemin Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone arasında imzalanan bir mutabakat metni ile Kürecik Üssü’nün yapıldığını hatırlatan Veli Ağbaba “Bu üssün yapılması ile ilgili anlaşma da Meclis’e getirilmedi. Çok gizli kapaklı bir anlaşmaydı ve bir ayıp saklar gibi yapılmış bir anlaşmaydı” dedi.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica