Ekonomi

Memur Sözleşmesinde imzalar atıldı

Memur Sözleşmesinde imzalar atıldı Hükümetin 2018’in 6’şar aylık dilimleri için yaptığı yüzde 3.5+3.5’lik zam teklifini, “Bize göre masaya gelmesi gereken 4-5 puan daha var” diyerek geri çeviren Memur-Sen, teklifin yarım puan revize edilmesi üzerine imzayı attı. Memur Sözleşmesinde imzalar atıldı detaylar haberimizde…

Memur Sözleşmesinde imzalar atıldı

Anlaşmaya göre kamu görevlisi ve memur emeklisi, 2018 yılının ilk altı ayı için yüzde 4, ikinci altı ayı içinse yüzde 3.5 zam alacak. Toplu sözleşme metnine ayrıca 20 günlük hac izni ve helal gıda maddesi konuldu.

Hükümetle memur konfederasyonları arasında yürütülen toplu sözleşme görüşmelerinin son günü olan dün son anda anlaşma sağlandı. Çalışma Bakanı Julide Sarıeroğlu ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Çalışkan, bugün düzenlenen basın toplantısıyla toplu sözleşmeye imzaları attı. Buna göre 2018’de 6’şar aylık dilimler halinde kamu çalışanları ve emeklilerinin maaşlarına yüzde 4+3.5’lik zam yapılacak. 2019’da ise yüzde 4+5’lik dilimler halinde ücret artışına gidilecek.

Hükümet dün sunduğu son teklifte 2018 için yüzde 3.5+3.5, 2019’da yüzde 4+5 zam önermişti. Teklifin, yüzde 10 civarında olan enflasyon oranın altında kalması tepkilere neden oldu.

Bakan maaşları açıkladı

Çalışma Bakanı Sarıeroğlu, toplantıda yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Zam konusunda mutabakata vardık. En düşük memur maaşı aile yardımı dahil 2018’in ikinci yarısında 2 bin 929 liraya yükselecek. 2019’un ikinci yarısında 3 bin 198 liraya yükselecek. Emeklilerle ilgili de artışlar söz konusu. En düşük memur emeklisi 2018’in ilk yarısında bin 945 liraya yükselecek. Maaş artışları kamu mali dengesini gözetmeyi temel alan bir anlayışla gerçekleştirildi.”

MEMUR-SEN’den hükümete teşekkür

Törende konuşan Memur Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ise “Sendikacılık kökenli olmasaydı işimiz daha zor olabilirdi” diyerek bakan Sarıeroğlu’na teşekkür etti. Yalçın, toplu sözleşmeye ilişkin şunları söyledi: “Karşılıklı imzalayacağımız toplu sözleşme sürecine çok önemli katkıları olmuştur. 14 Ağustos’ta Kamu İşveren Heyeti yüzde 3+3’lük zam teklifiyle gelmişti. Sonraki süreçte yoğun mesai sonucu ikinci teklif kümülatif olarak yüzde 16’ya çıkarılmıştır. Yüzde 25 oranında artış ilk teklife göre önemliydi. İlk teklifte kümülatif artış oranı yüzde 12,5 iken son teklifle yüzde 17,54’e çıkarıldı.”

Toplu Sözleşmeye Hac İzni ve Helal Gıda

Bakan Sarıeroğlu, sözleşmeyle ilk kez hayata geçirilecek yenilikleri ise şöyle anlattı:

“Bu sözleşmeyle ilk kez, ‘helal gıda’ sertifikalı ürünlerimizin kamu kurum ve kuruluşlarındaki yemekhanelerimizde özendirilmesi ve değerlendirilmesiyle ilgili bir maddemiz söz konusu. Bu anlamda, geleceğe dönük de önemli bir adımı sendikalarımızla birlikte atmış olduk. Yine herkesin hayatında belki bir defa karşı karşıya geleceği önemli bir şey olan hac göreviyle alakalı olarak da toplu sözleşmemizde önemli bir hüküm koyduk. İzni kalmayan ya da mazeret iznini kullanmış olan kamu görevlilerimizin kuradan çıkması halinde hacla ilgili hakkının yanmaması için 20 günlük bir ücretsiz izin hakkına sahip olması da bu toplu sözleşmemizde yer alan hükümlerden.”

MEMUR-SEN ‘4-5 puan daha var’ demişti…

Dünkü toplantıda, yetkili konfederasyon olan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, bakan Sarıeroğlu’nun teklifi sunmasının ardından söz alarak, “Bu teklif elimize kalemi veriyor ama içine mürekkep koymuyor. Adaletin kapısını aralıyor ama kalkınmanın kapısını aralamıyor. Müzakereye uygun ancak imzaya uygun değil” açıklamasında bulunmuştu. Yalçın, yapacakları toplantının ardından ise son yanıtlarını vereceklerini söylemişti.

Memur-Sen olarak saat 17.30’da yeniden kameraların karşısına geçen Yalçın, önlerinde toplu sözleşme görüşmelerinin tamamlanması için 8 saat kaldığını ve bu 8 saatin Türkiye’yi rahatlatacak bir toplu sözleşme metni yazmak için yeterli olduğunu belirtmişti. Gelen son teklifin yeterli ve ikna edici bir rakam olmadığını söyleyen Yalçın, “Bize sunulan teklif, memuru enflasyona karşı korumaktan uzak. Bu teklifi imzalamaya yakın olmak gibi bir durumumuz yok. Bize göre masaya gelmesi gereken 4-5 puan daha var” ifadelerini kullanmıştı.

Ancak, görüşmelerin son günü olan dün akşam saatlerinde Memur-Sen teklifin yarım puan revize edilmesi üzerine imzayı atmaya karar verdi. Bugü saat 11.30’da düzenlenen basın toplantısıyla da Çalışma Bakanı Sarıeroğlu ve Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın, toplu sözleşmeye imza attı.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica