Genel

Merkel, ABD ve İngiltere’ye tamamen güvenemeyiz

G7 Zirvesi’nden dönen Almanya Başbakanı Angela Merkel, ABD ve İngiltere’ye güvenmeyeceklerini duyurdu. Merkel, ABD ve İngiltere’ye tamamen güvenemeyiz.

Merkel, ABD ve İngiltere’ye tamamen güvenemeyiz

Almanya Başbakanı Angela Merkel, somut adımların atılmadığı bir G7 zirvesi sonrasında Münih’te halkın karşısına çıktı. Avrupa’nın kaderini kendi ellerine alması gerektiğini söyleyen Merkel, AB’nin İngiltere ve ABD’ye tamamen güvenmesinin ve yaslanmasının mümkün olmadığını söyledi.

Brexit ve Donald Trump’ın ABD Başkanlığı’nın gündemi meşgul ettiği günlerde olduklarını dile getiren Merkel, “Tamamen başkalarına güvendiğimiz zamanları geride bıraktık. Son birkaç günde buna tanık oldum, biz Avrupalılar tamamen kaderimizi kendi ellerimize almalıyız” dedi.

Eylül ayındaki seçimler öncesinde miting düzenleyen Merkel AB ve Almanya’nın ABD ve İngiltere’yle iyi ilişkilerine devam edeceklerini dile getirdi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile yaptığı görüşmeyi ve iki ülke arasındaki sıcak ilişkiye vurgu yaptı.

2015 Paris İklim Anlaşması’nda önemli bir karar alamayan G7 Zirvesi’nden dönen Merkel, “6’ya karşı 1 çok zorlayıcı bir atmosfer yarattı” dedi.

MACRON’DAN TRUMP’A UYARI

Zirve sonrasında planlanan basın toplantısını iptal eden Almanya Şansölyesi Angela Merkel, zirvede iklim değişikliğine dair yaşanan tartışmadan duyduğu memnuniyetsizliğini Alman gazetecilere, “Bu konuda yapılan tartışma, tatmin edici olmaktan son derece uzak ve zorluydu. 6´nın 1´e karşı olduğu bir durum söz konusu. ABD´nin, Paris İklim Anlaşması´na bağlı kalıp kalmayacağına dair herhangi bir işaret yok” ifadeleriyle anlattı.
Merkel bu anlaşmanın, hafife alınabilecek herhangi bir anlaşma olmadığını da ekledi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da, pragmatik ve dinleme kapasitesine sahip birisi olduğunu söylediği Trump´ın, bu nedenle de iklim anlaşmasında kalma konusunda çaba göstereceğinden umutlu olduğunu söyledi. Macron, ayrıca Trump´a, ABD´nin çekilmesi halinde, iklim değişikliğiyle mücadele konusunda Çin´in liderliği eline geçireceği uyarısında bulunduğunu da anlattı.
Bu, kısa süre önce bu makama oturmuş olan Macron´un da ilk G7 zirvesi.

“ZİRVENİN EN BÜYÜK BAŞARISI TERÖRLE MÜCADELE”

Ev sahibi İtalya´nın Başbakan Paolo Gentiloni de, terörle ve şiddet yanlısı aşırıcılıkla mücadele konusunda dün vardıkları uzlaşmanın, zirvenin en büyük başarısı olduğunu söyledi.
Liderlerin, bu konuda dün imza koyduğu ortak bildiride belirlenen yeni eylem planında, terörle mücadelenin artırılmasına karar verilmişti. Teröristlerin interneti suiistimal etmesiyle mücadele edileceği belirtilen ortak deklarasyonda, internet şirketlerine de, terör yanlısı içerikleri belirleme ve kaldırma konusunda daha fazla çaba sarf etme çağrısı yapılmıştı.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica