Mide sorunu yaşayanlar için Ramazanda yemek önerileri
Mide sorunu yaşayanlar için Ramazanda yemek önerileri Özellikle reflü, ülser ve gastrit hastalarının daha dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Kocaeli Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Emrah Uludağ, “Oruç tutarken mide rahatsızlığı geçirme riski en yüksek olan kişiler; gastrit, ülser ve reflü hastalığı olanlardır” dedi. Mide sorunu yaşayanlar için Ramazanda yemek önerileri detaylar haberimizin içinde yer almaktadır…
Mide sorunu yaşayanlar için Ramazanda yemek önerileri
“Mide rahatsızlıkları ve korunma önerileri”
Ramazan ayında uzun süre aç kalmak çeşitli problemlere yol açabiliyor. İşte karşılaşılabilecek mide rahatsızlıkları ve korunma önerileri.
“Açlık ve ardından kontrolsüzce yenilen yemekler midede ağrı, yanma, gaz, şişlik, hazımsızlık, kramplar ve reflüyü tetikleyebiliyor”
Uzun süren açlık ve ardından kontrolsüzce yenilen yemekler midede ağrı, yanma, gaz, şişlik, hazımsızlık, kramplar ve reflüyü tetikleyebiliyor. Kocaeli Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Emrah Uludağ, mide sorunları olanların Ramazan ayında oruç tutarken nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda vatandaşları bilgilendirdi.
“Oruç tutarken mide rahatsızlığı geçirme riski en yüksek olan kişiler…”
Özellikle reflü, ülser ve gastrit hastalarının daha dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Kocaeli Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Emrah Uludağ, “Oruç tutarken mide rahatsızlığı geçirme riski en yüksek olan kişiler; gastrit, ülser ve reflü hastalığı olanlardır. Bu kişilerin bir gastroenteroloji uzmanına danışarak oruç tutmaları gerekir.
“Mide asit salgısı artar, iftar ve sahurda aşırı yemek tüketimi…”
Uzun süren açlık durumunda mide asit salgısı artar, iftar ve sahurda aşırı yemek tüketimi, yemekten hemen sonra yatılması bu tür rahatsızlıkların artmasına sebep olur” dedi.
“Sorunlu kişiler iftarda çorba gibi hafif gıdalar…”
Gastrit sorunu olan kişilerin iftarda çorba gibi hafif gıdalarla başlaması gerektiğini belirten Uludağ, “Çorbanın ardından 5-10 dakika kadar bekleyip sonra yemeğe devam etmeleri gerekmektedir.
“İftar ile sahur arasında bir veya 2 porsiyon meyve”
Bunun yanı sıra, iftar sofralarında baharatlı ve kırmızı et ağırlıklı gıdalar yerine, daha hafif ve sindirilmesi kolay gıdalar tercih edilmelidir. İftar ile sahur arasında bir veya 2 porsiyon meyve yemenin de mide rahatsızlığı olan hastalar açısından faydası olacaktır.” diye konuştu.