Genel

Milli Eğitimden laiklik karşıtı ve akraba evliliğini teşvik eden ifadeler

Milli Eğitimden laiklik karşıtı ve akraba evliliğini teşvik eden ifadeler İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ortaokullarda dağıttığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’nca tavsiye edilen kitaplarda laiklik karşıtı ve akraba evliliğini teşvik eden ifadeler yer aldı. detaylar haberimizde…

Milli Eğitimden laiklik karşıtı ve akraba evliliğini teşvik eden ifadeler

İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ortaokullarda dağıttığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’nca tavsiye edilen kitaplarda, Şapka Devrimi yüzünden imamların idam edildiğini önü süren laiklik karşıtı söylemler öne çıktı. Ölümle ilgili uygunsuz ifadelerin kullanıldığı kitaplarda çarpık akrabalık ilişkileri teşvik edildi.

Cumhuriyet‘te yer alan Figen Atalay‘ın haberine göre söz konusu kitaplarda şapka devrimi ile alay edilmesi, akraba evliliği ve hatta berdel töresinin normalleştirilmesinin söz konusu olduğuna dikkat çekildi.

Devrimlere karşı aslı astarı olmayan yalan hikayeler…

Bahsi geçen Kamil Aydoğan‘ın Kısık Vadisi kitabında Şapka Devrimi ile alakalı “Yasaklar garip uygulamalara dönüşmüştü. Köyde topu topu üç beş tane şapka vardı. Evde şapkayı başlarına takarak deniyorlar, çocuklar, hanımlar erkeklerin şapkalı hallerine kahkahayla gülüyorlardı. Şapkanın bu kadar önemli oluşunu, hatta giymemekte direnenlerin idam edilişlerini bir türlü anlayamıyorlardı. ‘Bu şapka yüzünden koskoca Maşallah Hoca’yı niye astılar ki’ diye başlayan çok sohbetler oluyordu” şeklinde ifadeler yer aldı.

“mantıklı gelmesinin nedeni Elif’in hamile oluşuydu”

Yine aynı kitapta yer alan akraba evliliği ile alakalı “En güçlü tahminse Elif’in kayınbiraderi Abdurrahman’la nikâhlanacağı yönündeydi. Kahyaoğlu Ahmet’in ikinci sıradaki oğlu Abdurrahman İstanbul Çatalca’da askerdeydi. Ne ağabeyi Ahmet’in ölümünden, ne yengesi Elif’in dul kalışından ne de yakında doğum yapacak oluşundan haberdardı. Bu tahminin herkese mantıklı gelmesinin nedeni Elif’in hamile oluşuydu. Bir başka sebep de Kahyaoğlu Ahmet de vefat eden kardeşinin hanımı ile nikâhlanmış, çocuklarını sahiplenmişti ve şu anda da Elif’in annesi Kilci Kadın evdeki ikinci karısıydı” şeklindeki ifadeler tepki çekti.

“…sapkınlık dolu içeriklerine rağmen…”

Konuyu gündeme getiren Eğitim-İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım, “İzmir’de bizzat İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün talimatıyla ortaokullarda dağıtılmaya başlanan kitaplar, eğitimin nasıl çağdışı bir zihniyete teslim olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur. MEB’in tavsiye ettiği kitaplar listesinde bulunan ‘Asya’nın Kandilleri’, ‘Kısık Vadisi’ isimli kitaplar, laiklik karşıtı söylemlere ve sapkınlık dolu içeriklerine rağmen çocuklarımızın önüne konmuştur’’ dedi.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica