Ekonomi

Mızrak: “Grev Yasağı Hükümetin Politikası haline geldi”

Fabrikada 4 vardiya ile çalıştıklarını anlatan Mızrak, dinlenme süresinin 1 güne düşürülmesi durumunda işçi fazlalığının doğacağını ve 90 arkadaşlarının işsiz kalacağına dikkati çekti.

Mızrak: “Grev Yasağı Hükümetin Politikası haline geldi” … Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Grevleri yasaklanan Soda Sanayi A.Ş’de işçileri grev yasaklarının hükümetin olağan bir politikası haline geldiğini söyleyerek tepki gösterdi. detaylar haberimizde…

Mızrak: “Grev Yasağı Hükümetin Politikası haline geldi”

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Grevleri yasaklanan Soda Sanayi A.Ş işçileri, “Grev erteleme kararı hükümetin normal bir politikası haline geldi” diyerek duruma tepki gösterdi. Soda Sanayi Fabrikası’nda 16 yıldır üretim operatörü olarak çalışan Sedat Mızrak (47), işçiler ile iş veren arasında 2 yılda bir TİS görüşmelerinin olduğunu hatırlatarak, 2018 yılında yapılan görüşmelerde de aynı sorunla karşılaştıklarını anımsattı. Çalıştıkları fabrikanın kimyasal ürün olmasından kaynaklı olarak 6 gün çalışıp 2 gün izinli sayıldıklarını vurgulayan Mızrak, işverenin bu 2 günlük dinlenme süresini bir güne düşürmeyi dayattığını söyledi. Fabrikada 4 vardiya ile çalıştıklarını anlatan Mızrak, dinlenme süresinin 1 güne düşürülmesi durumunda işçi fazlalığının doğacağını ve 90 arkadaşlarının işsiz kalacağına dikkati çekti.

“Toplu iş sözleşmesi süresini 3 yıla çıkarmak istiyorlar”

Mızrak, “Zaten sözleşmenin 2 yılda bir olması ve enflasyon nedeniyle aldığımız ücret sürekli eriyor. İşveren ise her iş sözleşmesinde dinlenme süremizi 2 günden bir güne düşürmek ve toplu iş sözleşmesi süresini de 2 yıldan 3 yıla çıkarmak istiyor. Bu süreyi 3 yıla çıkarırsak ücretimiz daha da eriyecek” diye belirtti. Kimya sektöründe çalıştıklarına vurgu yapan Mızrak, her tarafın kömür tozu olduğunu ve bunu sürekli solumak zorunda kalmalarına rağmen aldıkları ücretin Türkiye ve bölgede bulunan diğer fabrikalardaki çalışanlara göre daha az olduğunu kaydetti.

“İŞÇİLERİN BİRLİĞİNİ BOZAMAZLAR”

Erdoğan tarafından grevin ertelenmesine tepki gösteren Mızrak, “2 yıl önce yaptığımız sözleşmede de yine böyle bir karar alınmıştı. Grev erteleme kararı hükümetin normal bir politikası haline geldi. Şu ana kadar 16-17 grev ertelendi. Biz sendikamızla birlikteyiz. Dayanışma içerisindeyiz. Kromsan, tuz ve soda işçilerinin birliği hiçbir zaman bozulmayacak. Mücadelemizi sürdüreceğiz ve kazanacağız” diye konuştu.

“GİDERE YÜZDE 30-35 ZAM İŞÇİYE İSE YÜZDE 18”

Şişecam Kromsan Fabrikasında 13 yıldır işçi statüsünde çalışan Mehmet Goncagül (46) ise, kimyasal fabrikada çalıştıkları için sürekli olarak kimyasala maruz kaldıklarını dile getirdi. “Daha insanca koşullarda çalışmak ve hakkettiğimiz ücreti almak istiyoruz” diyen Goncagül, şöyle devam etti: “Biz yüzde 36 oranında zam istedik. İşveren ise yüzde 18 oranında teklif etti. 30 Ocak 2018 yılında sözleşme yaptığımız zaman dolar kuru 5,70 TL civarında iken şimdi 8 TL’ye dayandı ve biz 21 aydır zam almıyoruz. Şu an aldığımız 3 bin 200 TL eriyip gidiyor. Biz de buna uygun bir şekilde zam yapılsın istiyoruz. Hakkımızı istiyoruz. Her şey yüzde 30-35 zamlanırken bize yüzde 18 zam verilmesini kabul edemeyiz. Bu haksızlıktır.”

“İşveren bizi ücretsiz izne çıkardı”

Goncagül, TİS görüşmelerinin sonuçsuz kalmasından sonra aldıkları grev kararını uygulamaya bir gün kala AKP Genel Başkanı Erdoğan tarafından ertelenmesine tepki göstererek, şunları söyledi: “Hükümet tarafından grevimiz ertelendi. İşverende bunu fırsat bilip bizi ücretsiz izne çıkardı. Sözleşme dönemine yaklaştığımız zaman işverenin bize karşı tutumu değişti. Bu süreçte maaş almayacağız ve bu ücretsiz iznin ne zamana kadar süreceği belli değil.”

NE OLMUŞTU?

Mersin Akdeniz İlçesi Kazanlı Mahallesi’nde bulunan Soda Sanayi Anonim Şirketine ait fabrikada çalışan işçiler ile şirket yetkilileri arasında Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri sonuçsuz kaldı. Fabrikada çalışan işçiler adına işveren ile TİS görüşmeleri yürüten Petrol-İş Sendikası Mersin Şubesi, görüşmelerin olumsuz sonuçlanması üzerine 9 Ekim tarihinde grev kararı aldı. Grev, bir gün kala Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından genel sağlığı ve millî güvenliği bozucu nitelikte görüldüğünden yasaklandı. TİS görüşmelerinde sonuç alamayan işveren ise bünyesinde bulunan Soda Sanayi, Şişecam Kromsan ve Tuz İşletmesi fabrikalarını durdurarak çalıştırdığı 550 işçiyi zorla süresiz ücretsiz izne çıkardı. Şirket yetkilileri, ayrıca fabrikalarda çalışan işçileri zorla yıllık izine ayırdı.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica