Bilim-Teknoloji

Mobil Tüketici Deneyimleri araştırması

Mobil Tüketici Deneyimleri araştırması IAB’nin 18 ülkede yaptığı Mobil Tüketici Deneyimleri araştırmasına göre, dünya genelinde kullanıcıların yüzde 22’si 5 dakikada bir akıllı telefonuna bakıyor. Telefonuna yarım saatte bir bakanların oranı ise yüzde 63. Mobil Tüketici Deneyimleri araştırması Detaylar haberimizde…

Mobil Tüketici Deneyimleri araştırması

İnteraktif Reklamcılık Bürosu‘nun (IAB) 18 ülkede gerçekleştirdiği, Mobil Tüketici Deneyimleri araştırmasına göre, dünya genelinde akıllı telefon kullanıcılarının neredeyse 3’te 2’si (%63), telefonlarını her yarım saatte bir; 5’te 1’inden fazlası da (%22) her 5 dakikada bir kullanıyor. Kuzey Amerika, Güney Amerika, Asya, Avrupa ve Afrika’dan ankete katılanların birçoğu, günde en az bir kere mobil web ya da mobil uygulama üzerinden internete erişim sağlıyor (mobil web %88, mobil uygulama %84).

Tüketicilerin yüzde 46’sı mobil cihazlarda gördüğü reklamlarla etkileşime geçiyor

Akıllı telefon kullanıcılarının çoğu mobil reklamları gördükten sonra birkaç gün içinde hatırlıyor (Mobil web’de %90, Mobil uygulamada %86). Söz konusu davranış, mobil web’de yüzde 45, mobil uygulamalarda yüzde 47 olması itibariyle benzerlik gösteriyor. Tüketicilerin yüzde 46’sı mobil cihazlarda gördüğü reklamlarla etkileşime geçiyor. Yüzde 13’lük kesim gördüğü reklamları hatırlarken, yüzde 9 ise reklamı yapılan markanın web sitesini ziyaret ediyor.

“Mobil web işlevsellik ve ihtiyaca yönelik…”

Araştırmanın sonuçlarına göre kullanıcılar mobil web ya da mobil uygulamaları farklı aktiviteler için tercih ediyor. Mobil web işlevsellik ve ihtiyaca yönelik kullanılırken, mobil uygulamalar daha çok eğlence ve sosyal aktiviteler için ilgi görüyor. Örneğin, bir ürün ya da hizmet alınması veya rezervasyon yapılması çoğunlukla mobil web fonksiyonları kapsamına giriyor. Mobil web ortamı ayrıca, eğitim, iş, seyahat, anlık etkinlikler ve diğer konular ile bilgi edinmek (%76) amacıyla da tercih ediliyor. Öbür yandan mobil uygulamalar; video (%57), film (%57), müzik (%73) ve oyun (%83) gibi eğlendirici içerikleri tüketmek ve e-posta, mesajlaşma, sosyal paylaşım, sesli ve görüntülü aramalar gibi iletişim faaliyetleri için kullanılıyor.

“reklamlarla etkileşim ortalaması yüzde 46…”

Araştırmaya katılan 18 ülke arasında Türkiye de yer alıyor. Avrupa’da, mobil cihazlardan görülen reklamlarla etkileşim ortalaması yüzde 46 iken, Türkiye’de yüzde 38. Dünyada mobil web reklamlarının yüklenme hızının ortalama yüzde 21, mobil uygulamaların ise yüzde 20 arttığı görülürken; Türkiye’de bu rakamlar mobil web’de yüzde 26, mobil uygulamada yüzde 22.

Tüketicilerin dünyada mobil reklamlarla karşılaşma ortalamasının mobil web’de yüzde 50, mobil uygulamalarda yüzde 51 arttığı; Türkiye’de ise sırasıyla yüzde 64 ve yüzde 56 arttığı görülüyor. Türkiye’de bir kişi bir günde ortalama 5.57 mobil site ziyaret ederken, 4.74 mobil uygulama kullanıyor. Bu oranlar dünyada mobil siteler için 5.82, uygulamalar içinse 5.85

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica