Ekonomi

Mobilyacılar sorunlarını Ticaret Bakanlığı yetkilisine aktardı

Mobilyacılar sorunlarını Ticaret Bakanlığı KOTO, Ticaret Bakanlığı Başdanışmanı Cihat Alagöz’ü, MOBESKO Mobilyacılar Çarşısı yönetimi ile buluşturdu. Mobilyacılar sorunlarını Ticaret Bakanlığı detaylar haberimizde…

Mobilyacılar sorunlarını Ticaret Bakanlığı

Kocaeli Ticaret Odası (KOTO), ticaretin önünde engel teşkil eden sorunlara ivedi çözümler sunmak amacıyla düzenlediği toplantılara hız kesmeden devam ediyor. Komiteler aracılığıyla her sektörün ayrı ayrı nabzını tutan KOTO; özellikle yüksek kur artışından sonra sorunları daha da derinleşen mobilyacılar için önemli bir görüşme organize etti.

Başdanışman Cihat alagöz, KOTO ve MOBESKO yetkilileri KOTO’da…

Sektörün sorunları görüşüldü…

Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Başkanı Necmi Bulut, çeşitli programlar için ilimize gelen Ticaret Bakanlığı Başdanışmanı Cihat Alagöz’ü; MOBESKO Mobilyacılar Çarşısı Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Başoğul ve yönetimi ile buluşturdu. KOTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hüseyin Gezer, Yönetim Kurulu Üyesi Murat Barış ile; KOTO Meclis Üyesi- MOBESKO Yönetim Kurulu Üyesi Murat Aydın; MOBESKO Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet ali Kurt’un da yer aldığı ziyarette, sektörün acil çözüm bekleyen sorunları görüşüldü.

“zamlar yüzde 300’e dayandı”

Mobilya sektörünün birçok işkolunu doğrudan etkilediğini bu nedenle öncelikleri arasında yer aldığını ifade eden Başkan Bulut, sözü yaşananlardan etkilenen sektör temsilcilerine bıraktı. MOBESKO Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Başoğul, “Son 7 aydır mobilya hammadde fiyatlarına gelen zamlar yüzde 300’e dayandı. Ağustos ayı itibariyle sünger fiyatları % 60, sunta fiyatları yüzde 70 artmış, cam ve aynada son 1 haftada gelen zamlar hariç %21 daha ilave zam yapılmıştır. Mobilya yan sanayisi olan alüminyum, kulp vida, ray; boya ve bunun gibi malzemelerde ise fiyat artışı yüzde 60 ile yüzde 100 arasındadır.

“Dolar düştü, hammadde fiyatları düşmedi”

Buna sebep olarak bütün ham maddenin ithal olması gösteriliyor ve birçoğu ödemeyi nakit olarak alıyor. Artan sadece fiyatları değil, vadeler de kısalmıştır. Ekim sonu itibariyle %60’ın üzerine % 15 ıskonto yapıldı. Fakat vadeler banka faizlerini örnek göstererek hiçbir değişime gitmedi. Bursa İnegöl’deki malzemecilerin aylık vade fakları %4 ile %6 arasında değişmektedir” dedi. Sektör temsilcileri ayrıca, dolar kurundaki yükseliş nedeniyle artan hammadde fiyatlarının dolardaki düşüşe rağmen azalmadığını; kurdaki düşüşün fiyatlara yansımadığını, buna bağlı olarak satışlarda ciddi düşüş yaşandığını söyledi.

“Sektörün taleplerinin takipçisi olacağız”

Sektör temsilcilerinin taleplerini tek tek not alan Ticaret Bakanlığı Başdanışmanı Cihat Alagöz, sektörün taleplerinin takipçisi olacağını ifade ederek, bakanlık olarak her zaman yanlarında olduklarını vurguladı.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica