İGF

Müsilaj kabusu geri mi dönüyor?

Görüntüsüyle vatandaşları tedirgin eden, yapışkan yapısıyla balıkçıların korkusu haline gelen müsilaj, başlatılan çalışmalarla yüzeyden temizlendi. Ancak uzmanların içi o kadar da rahat değil.

Tabaka artık görünmese de Marmara Denizi'nin diplerinde etkisini sürdürüyor. Yeni bir müsilaj patlaması olabileceğini belirten uzmanlar, ntv.com.tr'ye değerlendirmelerde buludu.
Prof. Dr. Saadet Karakulak, "Kış periyodlarında su sıcaklığı yüksek kaldığı takdirde müsilaj oluşumu devam edecek" dedi. Müsilajın oluşmasına neden olan etkenlerin henüz ortadan kalkmadığını belirten Prof. Dr. Mustafa Sarı da "Müsilaj azaldı diye gevşersek önümüzdeki yıllarda çok daha yoğun bir müsilaj patlamasıyla karşı karşıya kalabiliriz" diye konuştu.
MARMARA DENİZİ'NDE MÜSİLAJ TAMAMEN BİTTİ Mİ?
 Prof. Dr. Saadet Karakulak: Müsilaj belirli yerlerde hala dip tabakada devam diyor, bitmiş değil. Biz son yaptığımız çalışmalarda Marmara ve Kuzey Ege'ye çalıştık. Edremit Körfezi açıklarında müsilaj şu an hala devam ediyor. Saroz Körfezi'nde de etkili. Orada üç metreye kadar görünürlük düşmüş. Marmara'da da kıyısal bölgelerde 10 metreye kadar aralıklarla var. Sadece yüzeyde olmadığı için halk şu an görmüyor.
Marmara Denizi'nde müsilajın yarattığı tahribat çok yüksek. Bunun etkileri çok uzun yıllar devam edecek ne yazık ki. Bu yüzden de müsilajın şu anda görünmez olması etkilerinin ortadan kalktığı anlamına gelmiyor.
Prof. Dr. Mustafa Sarı: Ağustos itibariyle Marmara'daki müsilaj su kolonunda tamamen görünmez hale geçti. Ama diplerde, derin diplerde, akıntı olan bölgelerde ne yazık ki devam ediyor. Bu yüzden şu an müsilaj su kolonunda görünmez diyebiliriz ancak bitti diyemeyiz. Bütün Marmara denizi için bunu söyleyebiliriz. Bölge bölge farklı derinliklerde görülebiliyor, 17 metre derinde görüldüğü yerlerde var, 85-100 metre civarında göründüğü yerlerde var.
MÜSİLAJ EYLEM PLANINDA YER ALAN HANGİ ADIMLAR HAYATA GEÇTİ?
Prof. Dr. Mustafa Sarı: Eylem planında yer alan maddelerden bir tanesi yüzey temizliğiydi. Bu tamamlandı. Koordinasyon kurulu kuruldu. Atık arıtma tesisleri tamamen ileri biyolojik arıtma tesislerine çevrilecekti. Onlarla ilgili de kararlar alındı, bir plan ortaya konuldu. Ancak mevcut arıtma tesislerinin iyileştirilmesi ya da yeni arıtma tesislerinin geliştirilmesi bu şartlarda üç yıl içinde olabilecek ancak.
Hayalet ağlarının temizlenmesiyle ilgilide Tarım Bakanlığı'nda bir çalışma olduğundan haberdarız ancak şu an ne aşamada bunu bilmiyoruz.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica