Mecit Ünal

Mutlu çocuklarımız olsun

Mutlu çocuklarımız olsun Akar haber ailesine yeni katılan kardeşimiz Fulya Uzun Psikolojik danışmanlık yapmakta olup, siz okurlarımızı kendi uzmanlık alanında bilgilendirmeye ve karşılıklı interaktif çalışma içinde olacaktır. Biz Akar haber ailesi olarak kendisine başarılar diliyoruz. Umarız siz değerli okurlarımızda beğenir ve sorularınızla geri dönüş yaparak alanımızı zenginleştirmiş olursunuz. Yapacak olduğunuz katkılar için şimdiden siz kıymetli okurlarımıza da teşekkür ediyoruz. Fulya hocanın ilk yazısı Mutlu çocuklarımız olsun başlığını taşımaktadır.  Alanında okur sözcüsü ve cumhuriyet sevdalısı hocamızın derlemesini okumanız dileğiyle…
*****

Mutlu çocuklarımız olsun

Merhabalar anne – baba olmaya hazırlananlar veya anne – baba olanlar tam size göre bir kitap önerimiz var eğer Doğan Cüceloğlu’nun bu kitabını okumadıysanız bu güzel Eylül ayında hayatınıza ve yetiştirdiğiniz hayata güzel bir dokunuş yapabilirsiniz.

Çocuk yetiştirirken; benim çocuk neden böyle; neden bu davranışları yapıyor, nasıl başa çıkacağım gibi çocuklarımızın davranışlarına yönelik kaygıları çöpe atıp; çocuğuma nasıl örnek olmalıyım; benim duruşum, düşüncelerim çocuğumu nasıl etkiler, onun ve dolayısıyla benim daha huzurlu olmamız için kendimde ve dolayısıyla onda nelerin üzerinde durmalıyım kaygılarını irdelemek için muazzam bir kitap yorumunu yapsak yanlış olmaz.

‘Çocuğun davranışına yönelen ebeveynler denetleyen anne – babalık yapmaya çalışırlar. Çocuğu yetiştirdikleri kültürel kalıp içinde amaçları onun davranışlarını, yönetmektir. ‘Çocuğumun davranışlarını nasıl kontrol edebilirim, çocuğuma istediğim davranışı nasıl yaptırabilirim’ kaygısı içindedirler.

Çocuğun kendine, özüne yönelip onun farkındalıklarını konuşan ebeveynler ise geliştiren anne – baba olmayı önemserler. Geliştiren anne – baba olmayı önemseyenler öncelikle kendi düşünüş, değer ve davranışlarını anlayıp yönetmeye çalışırlar. Onların derdi öncelikle kendilerini eğitmek ve geliştirmektir. Gerçek şu ki, çocukların davranışlarını değiştirmek anne – babanın gücü dışındadır.

Çocuğun davranışını ancak çocuğun kendisi değiştirebilir. Biz anne – baba olarak sadece kendi davranışımızı yönetebiliriz, çünkü bu bizim etki alanımızdadır. Kendi davranışımızla çocuğumuzu etkileyebiliriz, ama onun davranışını yönetemeyiz. Onun davranışını yönetmeye kalktığımız anda çocuğu programlamaya çalışıyoruz demektir ki, o an, çocuk terbiyesiyle hayvan terbiyesi arasındaki fark kaybolur’ diye ifade etmiş Cüceloğlu. Haydi devamı için kitabı okumaya koyulalım. Güzel günlerimiz, güler yüzlerimiz, mutlu çocuklarımız olsun…

Psikolojik Danışman Fulya Uzun

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica