Doğa Tarım

Naci Görür: “Güneş Tutulması Bardağı Taşıran Son Damla Olabilir”

Naci Görür: “Güneş Tutulması Bardağı Taşıran Son Damla Olabilir”

Jeoloji mühendisi Prof. Dr. Naci Görür, 25 Ekim’de Türkiye’den de izlenebilecek Güneş tutulması hakkında dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Tutulmanın deprem üzerindeki etkisini değerlendiren Görür, “Bardağı taşıran son damla rolü oynayabilir” dedi

TÜBİTAK’ın ‘Gök Olayları Yıllığı’na göre 25 Ekim’de gerçekleşecek parçalı güneş tutulması Türkiye’den de izlenebilecek.

Güneş tutulmasıyla ilgili takipçilerinden gelen soruları yanıtlayan Jeoloji mühendisi Prof. Dr. Naci Görür, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda 17 Ağustos 1999 Depremi’nden önce gerçekleşen Güneş tutulmasını hatırlatarak şöyle yazdı:

“Ay Dünya ile Güneş arasına girdiğinde bu olay gerçekleşir. Bu olay sırasında üç gezegen de aynı sırada olduğu için Dünya üzerine daha fazla çekim uygularlar. Bu çekim hem hidrosferde hem de litosferde kabarmalara neden olur. Kimi zaman litosferdeki kabarma 25-30 cm varabilir. Normalde bu çekim kuvveti büyük depremlere neden olmaz. Ancak kimi yerlerdeki faylar aşırı stres biriktirmiş ve deprem üretmeye zaten hazır hale gelmiş ise o faylar üzerinde depreme neden olabilir. Yani bardağı taşıran son damla rolü oynayabilir.”

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica